3 Οκτ 2011

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1 : Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...


Κάνοντας ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο και ένα μέτριο δεύτερο, ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟΚ πολύ πιο εύκολα απ'ότι δείνχει το τελικό 2-1. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε να προηγείται χάρη σε μια πράξη φιλανθρωπίας του Φράνκο Κοστάντσο στο 24', αλλά με γκολ των Φουστέρ - Τζεμπούρ ο Ολυμπιακός γύρισε το ματς και μετέτρεψε σε μεγάλη νίκη ένα διαφαινόμενο κάζο. Παρά την κούραση από το ματς με την Άρσεναλ η ομάδα ήταν πολύ καλή στο πρώτο ημίχρονο και αν οι Τζεμπούρ - Μιραλάς ήταν στοιχειωδώς πιο σοβαροί, τότε θα μιλούσαμε για μια πιο ξεκούραστη και μεγαλύτερη νίκη, απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που ήταν όλο δηλώσεις για "διπλό στο Καραϊσκάκη", "πρωτάθλημα ξανά" αλλά έμεινε ξανά στα λόγια. Ακόμη κι έτσι όμως, στόχος επετεύχθη : 3 στα 3 και κορυφή....
Ο αγώνας
4-4-1-1 από τον Ερνέστο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό και στον αγωνιστικό χώρο πήραν θέσεις οι 11 που ξεκίνησαν και στο Λονδίνο : Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Βασίλης Τοροσίδης - Όλοφ Μέλμπεργκ - Ιβάν Μαρκάνο - Χοσέ Χολέμπας στην άμυνα, Νταβίδ Φουστέρ - Λιούμπομιρ Φέισα - Πάμπλο Ορμπαϊθ - Κέβιν Μιραλάς στη μεσαία γραμμή με κορυφή τον Ραφίκ Τζεμπούρ και σε ελεύθερο ρόλο πίσω του τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Λάζλο Μπόλονι επέλεξε το 4-3-3 για τον ΠΑΟΚ και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Ντάριο Κρέσιτς, Σωτήρη Μπαλάφα, Πάμπλο Γκαρσία, Μπρούνο Τσιρίλο, Στέλιο Μαλεζά, Λίνο, Γιώργος Φωτάκης, Ετό, Αντελίνο Βιεϊρίνια, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Κλάους Αθανασιάδη.  Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Φρανσουά Μοδέστο, Φρανθίσκο Χαβίτο, Ζαν Μακούν, Γιάννης Ποτουρίδης, Τζαμέλ Αμπντούν και Μάρκο Πάντελιτς ενώ για τον ΠΑΟΚ οι Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Γεωργιάδης, Τζουλιάνο Σπαντάτσιο, Βλάνταν Ίβιτς, Κοστίν Λαζάρ, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και ο πρώην "ερυθρόλευκος", Λεονάρντο.

Δυνατά μπήκαμε στο παιχνίδι, πιέζοντας ψηλά τον ΠΑΟΚ και ευελπιστώντας να κλέψουμε κάποιες μπάλες και να φτάσουμε στο γρήγορο γκολ. Η πρώτη μας καλή στιγμή ήρθε στο 8ο λεπτό, όταν ο Ιμπαγάσα σε θέση έξω δεξιά έβγαλε μια σέντρα - ξυραφιά που πέρασε ανεκμετάλλευτη και λίγο αργότερα (11') ο Φουστέρ έκλεψε τη μπάλα από τον Τσιρίλο και έκανε κάθετη μπαλιά στον Τζεμπούρ που έβγαινε φάτσα με το τέρμα, αλλά ο Αλγερινός προτίμησε ένα περιττό κοντρόλ και βγήκε πολύ πλάγια με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία. Ακολούθησε μια κακή κεφαλιά του Χολέμπας, άουτ  έπειτα από γέμισμα του Ορμπαϊθ και πάσα του Μιραλάς. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο 19' ένα κόρνερ, με τον Κοστάντσο να βγαίνει και να διώχνει με γροθιές. Η πίεση ψηλά "έπνιγε" τον ΠΑΟΚ που δεν έβρισκε τον τρόπο να κοντρολάρει τον ρυθμό και έτσι στο 20' χάθηκε άλλη μια καλή στιγμή με τον Ιμπαγάσα να γεμίζει από κόρνερ προς τον Μαρκάνο, με τον Ισπανό να πιάνει μια κεφαλιά που κατέληξε άουτ.

Ο ΠΑΟΚ έχασε μια καλή ευκαιρία στο 23' : Ο Λίνο πέρασε τον ξεχασμένο Τοροσίδη από αριστερά, έβγαλε μια ωραία παράλληλη σέντρα, ο Μαρκάνο έκανε "τσαφ" και πριν ο Αθανασιάδης βρεθεί στην πορεία της μπάλας και πλασάρει, ο Χολέμπας πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ. Ότι γλύτωσε όμως ο Χολέμπας, το δώρισε ο Κοστάντσο στο 24' : Κόρνερ από τον Γκαρσία στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Κοστάντσο βγαίνει σαν τη Μπάρμπι Ραπουνζέλ να διώξει τη μπάλα με τη μια γροθιά. Αποτέλεσμα : Τη διώχνει μέσα στη μικρή του περιοχή, μέσα σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Πρώτο σουτ του Αθανασιάδη πάνω στον Ορμπαϊθ, δεύτερο σουτ με προβολή από κοντά ο Μπαλάφας και το σκορ γίνεται 0-1 για τον ΠΑΟΚ στο 24'... Ψυχρολουσία!

Ο Ολυμπιακός έδειξε σε εκείνο το σημείο να έχασε τον προσανατολισμό του. Ο ΠΑΟΚ χωρίς να απειλεί κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και κρατούσε τους χαφ μας μακριά απ'την περιοχή του. Στο 28' προσπαθήσαμε να απειλήσουμε με "γιόμα" του Ιμπαγάσα με τον Κρέσιτς όμως να επεμβαίνει προ του Μέλμπεργκ και ο ΠΑΟΚ έδειξε για πρώτη φορά οτι έτεινε να ισορροπήσει το ματς. Όλα αυτά όμως μέχρι το 35' όταν και όλα ήρθαν Τούμπα : Ο Βασίλης Τοροσίδης ανέβηκε από δεξιά, έκανε δύο φορές τις προσποιήσεις στον οπισθοχωρημένο Βιεϊρίνια ζαλίζοντας τον και έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα στη μικρή περιοχή. Εκεί πετάχτηκε ο Νταβίδ Φουστέρ που με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 1-1, ξεσηκώνοντας το Καραϊσκάκη.

Η εικόνα του ματς άλλαξε άρδην και πάλι. Στο 37'είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία για το 2-1, όταν ο Ορμπαϊθ κέρδισε τις κόντρες, πάσαρε στον Φέισα, ο οποίος σούταρε δυνατά αλλά ο Κρέσιτς σε ετοιμότητα έπεσε και απέκρουσε σώζοντας την εστία του. Ο Κροάτης τερματοφύλακας πρόλαβε και πάλι τον Μαρκάνο από κόρνερ του Ιμπαγάσα στο 39' και μπλόκαρε, αλλά στο 41' ήταν αδύνατον να αντιδράσει : Ο Μιραλάς κυνήγησε μια μπαλιά και πρόλαβε τη μπάλα πριν βγει άουτ. Γύρισε λίγα βήματα προς τα πίσω, την έφερε στο δεξί και έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά στη μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ, εκεί που πετάχτηκε εξαιρετικά ο Τζεμπούρ ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 2-1, κάνοντας την ανατροπή στο ματς. Με αυτό το σκορ έκλεισε και το ημίχρονο...

Χωρίς αλλαγές οι δύο ομάδες βγήκαν στο ξεκίνημα του ημιχρόνου. Ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη καλή στιγμή όταν στο 53' ο Σαλπιγγίδης έβγαλε μια ωραία παράλληλη σέντρα προς τον Αθανασιάδη, με τον Μέλμπεργκ να βάζει σωτήρια την προβολή και να αποσοβεί σχεδόν βέβαιο γκολ. Ο ΠΑΟΚ είχε άλλη μια καλή στιγμή στο 60' όταν ο Γκαρσία εκτέλεσε φάουλ, ο Κοστάντσο έδιωξε και πάλι τη μπάλα με γροθιές, με τον Τσιρίλο να γίνεται αποδέκτης της και να σουτάρει με τη μπάλα να φεύγει ευτυχώς, άουτ. Κάπου εκεί τελείωσε το καλό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στο 2ο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να αναλαμβάνει ξανά τα ηνία του αγώνα. Οι παίκτες του Βαλβέρδε πίεζαν ψηλά, είχαν πρωτοβουλία αλλά δεν ήταν οι ίδιοι με την ομάδα του πρώτου ημιχρόνου. Ο δε ΠΑΟΚ δε μπορούσε να απειλήσει, αφού το μεγαλύτερο όπλο τους, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, είχε εξουδετερωθεί από τον Βασίλη Τοροσίδη.

61ο λεπτό και η πρώτη μας μεγάλη στιγμή στο ημίχρονο ήρθε : Μιραλάς και Τζεμπούρ έκαναν πολύ ωραία το ένα- δύο, αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Αλγερινού πέρασε άουτ.  Ο "τρομοκράτης" έχασε άλλη μια καλή ευκαιρία στο 64' όταν ο Ορμπαϊθ έκλεψε από τον Γκαρσία και του έδωσε τη μπάλα, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο άουτ. Στο 66' είχαμε και την πρώτη μας αλλαγή, με τον Ζαν Μακούν να περνάει στη θέση του αποθεούμενου Αριέλ Ιμπαγάσα που ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι. Το παιχνίδι συνεχίστηκε έπειτα από διακοπή του διαιτητή Κουκουλάκη λόγω... υβριστικών συνθημάτων και στο 71ο λεπτό ο Βαλβέρδε έκανε την 2η του αλλαγή, βάζοντας τον Φρανσουά Μοδέστο στη θέση του Φέισα. Αμέσως μετά, ο ανεβασμένος πολύ μετά το 35' Τοροσίδης έφτασε σε θέση βολής, έκανε ένα δυνατό σουτ από δεξιά, η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

73ο λεπτό και στη θέση του Φωτάκη πέρασε ο Βλάνταν Ίβιτς για τον ΠΑΟΚ ενώ 6 λεπτά αργότερα, ο Γιώργος Γεωργιάδης πέρασε στη θέση του Σαλπιγγίδη. Ο ΠΑΟΚ απείλησε στο 80' με - ω τι έκπληξη - εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία με τον Κοστάντσο - ω τι έκπληξη, δις - να διώχνει ασταθώς με γροθιές, χωρίς ευτυχώς επιπτώσεις για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έδειχνε ανήμπορος να μας απειλήσει, αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά το άγχος μεγάλωνε. Χάσαμε μεγάλη ευκαιρία να τελειώσουμε το ματς στο 84' όταν ο Μιραλάς με τον Μακούν έπαιξα άψογα το "ένα-δύο", αλλά ο Μαλεζάς πρόλαβε και έβαλε την προβολή πριν σουτάρει ο Βέλγος. Λίγο μετά (86') ο Μπόλονι έκλεισε τις αλλαγές του, με τον Σπαντάτσιο στη θέση του Ετο. Στο 87' ο Χολέμπας βγάζει στο πρώτο δοκάρι στον Φουστέρ ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή όπως θα ήθελε, στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Στο 89' είχαμε μια μεγάλη στιγμή με τον Μακούν να δίνει στον Μιραλάς που σουτάρει στην κλειστή γωία του Κρέσιτς, όμως ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ διώχνει τη μπάλα κόρνερ. Με τον διαιτητή να δίνει 5 λεπτά καθυστέρηση, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε την 3η αλλαγή του : Έξω ο Μιραλάς, μέσα ο Αμπντούν στο 92'. Οι δύο τελευταίες στιγμές του ματς ανήκαν στον ΠΑΟΚ : Στο 93' ο Ίβιτς επιχείρησε μια ακίνδυνη σέντρα που την έκανε... επικίνδυνη ο Κοστάντσο, ενώ έσπασαν καρδιές στην τελευταία φάση, όταν έπειτα από γέμισμα του Λίνο από αριστερά, ο Χολέμπας έδιωξε λάθος, ο Γεωργιάδης κατέβασε τη μπάλα, έπιασε ένα σουτ αλλά ο Ορμπαϊθ πρόλαβε και εκλεισε το χώρο, το σουτ δεν ήταν καλό και ο Κοστάντσο μπλόκαρε σφραγίζοντας το νικητήριο 2-1. Νίκη και τρείς βαθμοί για τον Θρύλο που έπιασε κορυφή...


Κριτική
Τροχονόμος Βαρβάρα : Ένα πιο ταιριαστό όνομα από το "Φράνκο Κοστάντσο"... Ο Αργεντινός είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν πιστεύω οτι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση : Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Ράντος, Βαλβέρδε, δεν ξέρω αν θα φέρουν τον Φαν Ντερ Σαρ ή τον μάγο της φυλής που'χε πάει ο Ουαντού, αλλά κάτι πρέπει να κάνουν. Ο άνθρωπος με ΑΥΤΗ την εικόνα, είνα απλά επικίνδυνος.

Βασίλης Τοροσίδης : Επιτέλους ένα καλό 60λεπτο για τον Τοροσίδη. Με προβλήματα στο ξεκίνημα του αγώνα παρά το γεγονός οτι ο ΠΑΟΚ είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Από τη φάση του 1-1 και τη ζεϊμπεκιά στον Βιεϊρίνια και μάλιστα δις ανέβηκε, όχι μόνο εξαφανίζοντας τον Πορτογάλο του ΠΑΟΚ αλλά και βοηθώντας και επιθετικά. Να συνεχίσει έτσι και να ανέβει κι άλλο ελπίζω και να μην είναι κάποια έκλαμψη.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Υπάρχει τρόπος να τον κρατήσουμε σε αυτή την κατάσταση μέχρι το τέλος της σεζόν; Και μετά, υπάρχει τρόπος να τον βγάλουμε σε αντίτυπα; Από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του Θρύλου στη θέση του κεντρικού αμυντικού ο Σουηδός : Τεράστια φυσιογνωμία και σπουδαίος αμυντικός. Και φυσικά μια άμυνα μόνος του και σήμερα.

Ιβάν Μαρκάνο : Βελτιωμένος σε σχέση με το Λονδίνο. Στον αέρα δεν είχε πρόβλημα και καθάρισε όλες τις φάσεις, αλλά υπήρχαν στιγμές που έδειξε να είναι είτε υπερβολικά αγχωμένος, είτε εκτός κλίματος. Δεν θα έλεγα οτι ήταν κακός, αλλά σίγουρα όχι και διακριθέντας.

Χοσέ Χολέμπας : Ο λίαν συντόμως Ελληνοποιημένος μπακ είχε άλλη μια μέτρια εμφάνιση. Κράτησε τη θέση του καλύτερα απ'τις άλλες φορές, βοήθησε στα μαρκαρίσματα αλλά και πάλι απέχει μακριά απ'αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα. Μακάρι να βελτιωθεί.

Νταβίδ Φουστέρ : Πολύ τρέξιμο στο πρώτο ημίχρονο, πρώτος στο πρέσινγκ ψηλά και φυσικά στην κατάλληλη θέση και πάλι, πέτυχε ένα όμορφο γκολ και έφερε το ματς στα ίσια βάζοντας τις καρδιές μας στη θέση τους. Ανεβαίνει και μακάρι να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Απορούσα τι σκεπτικό μπορεί να έχει η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή 32 ετών ως δανεικού και το τι θα μπορούσε να προσφέρει στον Ολυμπιακό ένας παίκτης όπως ο Βάσκος που έχει βεβαρυμένο ιστορικό τραυματισμών. Ο Ορμπαϊθ σήμερα έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση, ήταν σχεδόν αλάνθαστος στο μοίρασμα της μπάλας και πολύ καλός ανασταλτικά. Και αξίζει να σημειωθεί οτι σήμερα δεν είχε δίπλα του τον "καλό" Φέισα όπως συνέβη στο Λονδίνο.

Λιούμπομιρ Φέισα : "Μία - μία" πάει τον Σέρβο στις εμφανίσεις του στην ομάδα. Την κακή βραδιά του με τη Μαρσέιγ διαδέχθηκε η πολύ καλή εμφάνιση στο Λονδίνο και εκείνη της Τετάρτης η σημερινή άχρωμη εμφάνιση. Ελάχιστα πράγματα απ'τον Σέρβο σήμερα που φάνηκε μόνο στη φάση του 37' αλλά ευτύχησε να έχει δίπλα του έναν πολύ καλό Ορμπαϊθ.

Κέβιν Μιραλάς : Δραστήριος, κινητικός, αλλά ανούσιος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Μιραλάς φαίνεται να πνίγεται στα άκρα, αφού είναι προφανές πως θέλει να παίζει στην κορυφή της επίθεσης και να σκοράρει, ασχέτως με το το λέει ο ίδιος. Έβγαλε μια εξαιρετική ασίστ στο 2ο γκολ και ταλαιπώρησε ουκ ολίγες φορές τον Ετό. Παλεύει ακόμη να βρεί τον καλό περυσινό του εαυτό ο Μιραλάς - προς το παρόν μας δείχνει μόνο... τρέιλερ απ'τα "Προσεχώς".

Αριέλ Ιμπαγάσα : Ο Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον φορ, όπως στο Λονδίνο, είχε μια καλή εμφάνιση - όχι σπουδαία όπως στην Αγγλία, αλλά καλή - και φυσικά το παιχνίδι της ομάδας περνούσε απ'τα πόδια του. Με το αμυντικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ προσαρμοσμένο επάνω του δε βρήκε τους χώρους που θα ήθελε, αλλά και πάλι χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας. Έγινε αλλαγή (αναγκαστική) στο 2ο ημίχρονο καθώς αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο πόδι.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Είχε ένα καλό 20λεπτο στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχε ένα σημαντικό γκολ με το οποίο η ομάδα "γύρισε" το ματς, αλλά στο 2ο ημίχρονο έμεινε από δυνάμεις σε σημείο που από το 60' και μετά περισσότερο ήταν πρόβλημα, παρά λύση. Το καλό είναι οτι βρίσκει το δρόμο για τα δίχτυα. Το κακό, οτί πάνω από 55 - 60 λεπτά αγώνα, δε βγάζει. Συν τοις άλλοις σε κάποιες ενέργειες ήταν είτε υπερβολικός είτε επιπόλαιος, με αποτέλεσμα να χαλάσει φάσεις με καλές προϋποθέσεις.

Ζαν Μακούν : Δραστήριος ο Καμερουνέζος που αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό. Έπαιξε ωραία και απλά σε κάποιες περιπτώσεις τη μπάλα ενώ στη φάση του "ένα-δύο" με τον Μιραλάς ίσως να είχε καλύτερη τύχη αν δοκίμαζε μόνος του το σουτ. Σαφώς καλύτερος από ότι είχε δείξει στις προηγούμενες - ολιγόλεπτες είναι η αλήθεια - συμμετοχές του.

Φρανσουά Μοδέστο : Μπήκε 20 λεπτά πριν το τέλος για να δώσει βοήθειες στον ανασταλτικό τομέα και χωρίς να θέλξει με την παρουσία του, το κατάφερε με την γνωστή του σοβαρότητα.

Τζαμέλ Αμπντούν : Αγωνίστηκε ελάχιστα, μπήκε στις καθυστερήσεις για να κυλήσει ο χρόνος.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς παίξαμε με έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους μας για το Πρωτάθλημα. Παίξαμε αρκετά καλά, ξεκινήσαμε με καλό ρυθμό τον αγώνα. Ήμασταν γρήγοροι στο παιχνίδι μας. Ο ΠΑΟΚ απείλησε στο πρώτο μέρος μόνο με στημένες φάσεις. Καταφέραμε να γυρίσουμε το ματς και να πάμε με πλεονέκτημα στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, παρόλο που ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε. Είχαμε λιγότερο παιχνίδι στο δεύτερο μέρος και από τις δύο ομάδες, καθώς δεν ήταν καλός ο ρυθμός. Προσπαθήσαμε, πάντως, και για τρίτο γκολ με κάποια αντεπίθεση, ενώ και ο αντίπαλος είχε μία καλή ευκαιρία στο φινάλε. Η αλήθεια είναι πως οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με κούραση λόγω του παιχνιδιού που είχαν αμφότερες μεσοβδόμαδα. Εμείς ήμασταν λίγο πιο ξεκούραστοι, καθώς είχαμε μία ημέρα παραπάνω ξεκούρασης. Το καλύτερο, όμως, που συνέβη στο αποψινό ματς ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε ίδια ένταση στο ματς όπως στα περισσότερα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το μυαλό όλων ήταν στο ποδόσφαιρο όπως και πρέπει να συμβαίνει.

Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να έχουμε πάντα υψηλό ρυθμό και να παίζουμε γρήγορα. Αυτό κάνουμε στην προπόνηση και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε στον αγώνα. Να παίζουμε γρήγορα, να μην σταματάει η μπάλα. Να βάζουμε εμείς τον ρυθμό και να ακολουθεί ο αντίπαλος. Να μην αντέχει στο ρυθμό μας. Μετά από το 2-1, το σκορ δεν ήταν ξεκάθαρο. Υπάρχει, όμως, και ο αντίπαλος, στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ, που είναι μία πολύ καλή ομάδα. Ο αντίπαλος προσπάθησε να μας σταματήσει. Δεν είναι εχθρός ο εαυτός μας. Παίζει και ο αντίπαλος ποδόσφαιρο. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτόμαστε και τον αντίπαλο που έχουμε. Είχαμε πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε τις στημένες φάσεις του ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα τα κόρνερ. Ο αντίπαλος είχε πολύ καλά χτυπήματα. Όπως δουλεύουμε εμείς αυτές τις φάσεις στρατηγικής, έτσι τις δουλεύουν και οι άλλες ομάδες.

Δεν σημαίνει κάτι επειδή είχαμε για δεύτερο σερί παιχνίδι την ίδια εντεκάδα. Δεν θα παίζουν πάντα οι ίδιοι. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, αυτό συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια.  Όσο για κάποιες κακές επιλογές στην τελική προσπάθεια, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε πως λειτουργούν οι ποδοσφαιριστές. Σαφώς θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερες τελικές προσπάθειες στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά καμιά φορά οι παίκτες χρειάζεται να εκπλήσσουν τον αντίπαλο. Προτιμώ να έχω στη διάθεσή μου ποδοσφαιριστές που να ψάχνουν κάτι διαφορετικό μέσα στο ματς. Τζεμπούρ και Μιραλάς έκαναν κάποια λάθη στην τελική προσπάθεια, αλλά είναι παίκτες που έχουν καλή πρόθεση και θέλουν να βάζουν γκολ. Σαφώς θέλουμε να κερδίζουμε με περισσότερα γκολ διαφορά, αλλά δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Δεχόμαστε γκολ πιο εύκολα από πέρυσι και είναι κάτι που θέλουμε να διορθώσουμε".

Λάζλο Μπόλονι : "Ήταν ένα ντέρμπι. Πιστεύω στην πραγματικότητα πως δεν κάναμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Υπήρχαν πολλά λάθη στο τεχνικό κομμάτι και από τις δύο πλευρές. Ίσως, οι παίκτες να ήταν κουρασμένοι. Με τα ταξίδια ενδιάμεσα στην εβδομάδα. Για εμάς, ήταν υπερβολικά φορτωμένο το πρόγραμμα. Και πιστεύω, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μία ημέρα παραπάνω είναι σημαντική για την αποθεραπεία. Αλλά, όπως και να έχει, πρέπει να παραδεχθούμε πως ο Ολυμπιακός μας πίεσε πολύ στο πρώτο ημίχρονο. Κι εκεί, ήμασταν απόντες. Στο πρώτο μέρος, ήμασταν πολύ παθητικοί. Και πραγματικά, κάναμε πολλά λάθη και δεν κρατήσαμε αρκετά την μπάλα. Κάποιες στιγμές, ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος για το κέντρο μας. Και με αυτές τις ενέργειες από τα άκρα, μας έβαλαν για 15-20 λεπτά στην περιοχή μας. Ανάμεσα στα δύο ημίχρονα, σαφώς προτιμώ το δεύτερο, έστω κι αν ο ρυθμός ήταν χαμηλότερης έντασης. Σε αυτό το σημείο η παρουσία μας ήταν πιο έντονη στις μονομαχίες. Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες να σκοράρει, αλλά είχαμε κι εμείς για να ισοφαρίσουμε. Μπορούμε και πρέπει να παίξουμε καλύτερα στο μέλλον. Πιστεύω παίκτες που δεν ήταν παρόντες, να μας βοηθήσουν στο μέλλον. Μία από τις εξηγήσεις θα μπορούσε να είναι η κούραση. Σίγουρα είχαμε ένα μεγάλο ταξίδι, αλλά δεν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Ξέρω καλά την ομάδα και δεν πίστεψα πως έπρεπε να αλλάξω κάτι άλλο.

Σίγουρα ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Θα συνεχιστεί αυτό και φέτος, θα παλέψει σίγουρα για τον τίτλο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να προσφέρουμε δώρα στους φιλάθλους μας. Θέλουμε να διεκδικήσουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος. Όμως δε νομίζω πως ισχύει αυτό που λέτε... Ο Ολυμπιακός είναι μία δυνατή ομάδα, με καλή ψυχολογία. Δεν πιστεύω πως είναι δύο επίπεδα καλύτερος από τις άλλες Ελληνικές ομάδες. Αν είναι τόσο δυνατός όσο εσείς ισχυρίζεστε, θα πρέπει να το δείξει και στο Champions League. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε χρώματα, να βάλουμε τα γαλανόλευκα και να υποστηρίξουμε την Εθνική Ελλάδας".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Κάναμε δύο μεγάλα ματς με Άρσεναλ και ΠΑΟΚ. Σ' αυτό κυριαρχήσαμε και στα 90 λεπτά. Δείξαμε πως βελτιωνόμαστε συνέχεια. Είναι αλήθεια πως ο ΠΑΟΚ δεν έκανε κάποια μεγάλη ευκαιρία. Θα τα κοιτάξουμε τα στημένα, γιατί το γκολ που δεχτήκαμε είναι κάπως περίεργο".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Μ' αρέσει να σκοράρω γενικώς όχι μόνο στα σημαντικά παιχνίδια. Παίξαμε πολύ καλά. Και στα δύο ματς μπήκαμε δυνατά, όμως κόντρα στην ροή δεχτήκαμε γκολ. Το καλό είναι πως αντεπιτεθήκαμε, δείξαμε χαρακτήρα και το γυρίσαμε".

Κέβιν Μιραλάς : "Ήταν δύσκολο που δώσαμε 3 αγώνες σε 6 μέρες, ενώ βρεθήκαμε πίσω, αλλά βρήκαμε τις δυνάμεις και το γυρίσαμε και μάλιστα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και περισσότερα γκολ. Όταν δεν μπορώ να βάζω γκολ, δίνω πάσες. Για μένα είναι ίδια ευχαρίστηση το να σκοράρω ή να δίνω πάσα. Προτιμώ να νικά η ομάδα από το να σκοράρω. Μου ζεσταίνει την καρδιά ο κόσμος και θέλω να συνεχιστεί αυτή η σχέση για πολλά χρόνια".

Βασίλης Τοροσίδης : "Ήμασταν ανώτεροι σ' όλο το ματς ειδικά στα πρώτα 30 λεπτά. Δυστυχώς και πάλι δεχτήκαμε γκολ από μια στημένη φάση και πρέπει να βελτιωθούμε εκεί. Παιχνίδι με το παιχνίδι βελτιωνόμαστε. Ήμασταν χωρίς παιχνίδια, πήγαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς επίσημο παιχνίδι. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Ο ΠΑΟΚ έχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Το πως θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα είναι νωρίς για να το πούμε ακόμα. Θα υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Όχι μόνο ο ΠΑΟΚ. Με ενδιαφέρει να νικάει μόνο η ομάδα και όχι το να σκοράρω εγώ. Είναι πολύ νωρίς, για να μιλήσουμε για το ματς με την ΑΕΚ. Τώρα θα ξεκουραστούμε και κάποιοι θα πάμε στην εθνική, αλλά φυσικά θέλουμε τη νίκη όπως σε κάθε ματς".

Αντελίνο Βιεϊρίνια : "Δεν ήταν μία κακή βραδιά του ΠΑΟΚ. Καταφέραμε να μπλοκάρουμε κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού. Το ίδιο έγινε και στη Ρωσία. Βρεθήκαμε μπροστά, δεν κρατήσαμε το σκορ. Παίξαμε απέναντι σε μία καλή ομάδα".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Μεγάλη νίκη, αν και ψυχοβγαλτική, ξανά. 3 στα 3 για την ομάδα που έχει πιάσει κορυφή πλέον και έραψε το στοματάκι όσων έλεγαν για διπλό μέσα στο λιμάνι και διάφορα τέτοια γραφικά.

Υ.Γ. 2 : Η αλήθεια είναι πως περίμενα πιο δυνατό τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα καλοδουλεμένη από τον Μπόλονι, μια ομάδα που δεν αφήνει απόσταση στις γραμμές της και φωτιά στις αντεπιθέσεις με τους γρήγορους Βιεϊρίνια - Σαλπιγγίδη και τον ευρισκόμενο σε ρέντα Αθανασιάδη. Η εικόνα που έμεινε όμως απ'το σημερινό ματς, είναι πως αν ο Ολυμπιακός ήταν πιο σοβαρός και όχι τόσο επιπόλαιος στις αντεπιθέσεις του, θα έπαιρνε μια μεγάλη και άνετη νίκη. Το γεγονός οτι δεν το έκανε, απλά δίνει δικαιώματα να γίνονται κουβέντες.

Υ.Γ. 3 : Δε δίνει όμως κανένα δικαίωμα σε κανέναν να μιλήσει για τη διαιτησία ή τίποτε άλλο. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται, βρέθηκε δικαιότατα πίσω στο σκορ και αν ο βοηθός του Κουκουλάκη δεν σταματούσε τον Μιραλάς 2 φορές στο 2ο ημίχρονο, ίσως να ήταν χειρότερα τα πράγματα. Αν ήταν πιο σοβαροί οι Τζεμπούρ (ειδικά αυτός) και Μιραλάς, τα πράγματα θα ήταν τρισχειρότερα. Στο δια ταύτα πάντως, μένει η νίκη. Μια μεγάλη νίκη ενάντια σε έναν εκ των επίδοξων διεκδικητών και μάλιστα μετά από παιχνίδι Champions League.

Υ.Γ. 4 : Ο Ολυμπιακός έκανε κομπάρσο τον ΠΑΟΚ στο 1ο ημίχρονο. Με σχεδόν τριπλάσιες πάσες απ'του ΠΑΟΚ και με κατοχή που άγγιζε το 70%, οι παίκτες του Βαλβέρδε πίεσαν απ'τα πρώτα λεπτά και περιόρισαν τον ΠΑΟΚ απ'το ξεκίνημα του ματς και τον ανάγκασαν να προσεύχεται να μην έρθει γρήγορα το μοιραίο. Όχι μόνο έπιασαν τόπο οι προσευχές τους, αλλά και... ανταμοίφθηκαν για την πίστη τους, καθώς ο Αϊ Βασίλης τους έφερε δώρο τον Κοστάντσο που σέρβιρε το 0-1.

Υ.Γ. 5 : Ακόμη και τότε όμως, έκανε μπαμ πως η διαφορά των δύο ομάδων ήταν πολύ μεγάλη. Ο ΠΑΟΚ περίμενε πότε θα κερδίσει στημένη μπάλα για να εκτελέσει με γιόμα ο Γκαρσία. Ο Ολυμπιακός πίεζε και από τον άξονα και από τα άκρα και τελικώς μέσα σε 7 λεπτά από δύο σέντρες - μια από κάθε πλευρά - και δύο κεφαλιές - εκτελέσεις, γύρισε το ματς και δε μας ανάγκασε ξανά να ανοίξουμε το ντουλάπι με τα χάπια, αν και το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο του ματς ήταν λίγο ζόρικο, ακόμη και με αυτόν τον ακίνδυνο ΠΑΟΚ.


Υ.Γ. 6 : Το θετικό : Η ομάδα όχι μόνο κέρδισε, αλλά δείχνει και σημάδια βελτίωσης. Το αρνητικό : 5ο επίσημο ματς, 7 γκολ παθητικό. 7 γκολ εκ των οποίων τα 4 είναι του τερματοφύλακα και 4 επίσης έχουν προέλθει από την άλλη αχίλλειο πτέρνα μας φέτος : Τις στημένες φάσεις.

Υ.Γ. 7 : Ενός τερματοφύλακα που είπαμε μετά τη Μαρσέϊγ, "να τον στηρίξουμε, δεν έχει ευθύνη". Τρώει το γκολ στην κλειστή γωνία με την Ξάνθη, "άπιαστο το σουτ, κανείς δε το έβγαζε, στήριξη στον Κοστάντσο". Έρχονται τα δύο απ'τον Εργοτέλη, λέμε άπιαστα τα γκολ, στήριξη. Στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, πάλι πνίγει τον κούνελο στην κλειστή γωνία ο Φράνκο Κωστέτσο - Vassilios Costanzo, ότι προτιμάτε, λέμε "να τον στηρίξουμε, είναι ο βασικός μας". Ε μετά και το σημερινό δεν ελπίζω πια οτι ο Κοστάντσο θα βελτιωθεί στο ελάχιστο. Ο άνθρωπος είναι παραλίας.

Υ.Γ. 8 : Δεν μιλάμε για τερματοφύλακα που προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα ή ήρθε απ'το Ρουφ και την Οδηγήτρια για να είναι άπειρος και να θέλει παιχνίδια. Μιλάμε για έναν τερματοφύλακα 31 ετών, με μόνιμη παρουσία σε ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό στην Ελβετία, με παραστάσεις από τη Ρίβερ Πλέιτ αλλά και πολλά παιχνίδια Champions League και Europa League. Αν ο άνθρωπος αυτός είναι ασόβαρος και συνεχίζει να φροντίζει περισσότερο τη φράντζα του από την παρουσία του στο γήπεδο, κακό δικό του κάνει. Αλλά τι χρωστάμε κι εμείς να τον βλέπουμε κάθε φορά να σκαρφίζεται και κάτι καινούργιο για να μας κάνει τα νεύρα κρόσια; Συν τοις άλλοις, αυτό το κουσούρι με τις γροθιές καταντάει αρρώστια. Μια φορά πήγε να την μπλοκάρει τη ρημάδα τη μπάλα και πήγε να του φύγει απ'τα χέρια. Όταν στους έναν-δυό χειρότερους ανά αγώνα ο τερματοφύλακας σου είναι στάνταρ μέσα, έχεις πρόβλημα.

Υ.Γ. 9 : Και το έθεσε και πολύ ευγενικά ο Όλοφ Μέλμπεργκ : "Θα τα κοιτάξουμε τα στημένα, γιατί το γκολ που δεχτήκαμε είναι κάπως περίεργο". Τι να πεί ο άνθρωπος...

Υ.Γ. 10 : Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε υποσχεθεί οτι σε περίπτωση νίκης με τον ΠΑΟΚ, θα έδινε στους παίκτες και το πριμ νίκης που θα έδινε αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός την Άρσεναλ. Έτσι, μετά τη λήξη του ματς, ενημέρωσε τους παίκτες ότι θα λάβουν 200.000 ευρώ συνολικά.

Υ.Γ. 11 : Και μέσα σε όλα, πάει και ο Λεωνίδας Καλλιδώνης απ'την Ισπανία και κάνει έτσι αέρα πατέρα και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αρθροσκόπηση στο γόνατο. Εξετάστηκε λέει εδώ από τους γιατρούς γιατί έλεγε οτι πονούσε, οι γιατροί του είπαν οτι είναι καλά και οτι μπορεί να προπονείται και αυτός έφυγε για την Ισπανία για 2η γνώμη. Και η 2η γνώμη αίφνης έγινε... αρθροσκόπηση, εν αγνοία της ομάδας. Δέχομαι οτι γενικά το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού είναι πονεμένη ιστορία. Αλλά αυτά που να πάρει, τέτοιο κλάσιμο στην ομάδα δε το κάνουν ούτε πρώην μεγάλοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που κατέληξαν να παίζουν σε χωριά. Τώρα λέει επίκειται διακοπή συμβολαίου. Αν δεν είχε Ισπανική υπηκοότητα, το συζητούσαμε.

Υ.Γ. 12 : Και τώρα, διακοπή λόγω εθνικής και στις 15/10 με το ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Το οποίο ΑΕΚ κέρδισε στο 93' τον Πανθηρώνιο και έτσι ο πρωτομάστορας της τριαροτεσσάρας, Μανώλης Χιμένεθ, παραμένει στη θέση του. Και μετά Ντόρτμουντ... Μέχρι τότε έχουμε καιρό και το μόνο "συνταρακτικό" νέο ενδεχομένως να είναι η απόκτηση των Zaradukes Of Hazzard, Μόνχε και Ζαραδούκα. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχουμε...