14 Ιουλ 2011

Francisco Javier Yeste Navarro (Spain, 2011)



Ο Φρανθίσκο Χαβιέ Γέστε Ναβάρο Μπίλμπο γεννήθηκε στις 06/12/1979 στην πόλη Μπασάουρι της αυτόνομης κοινότητας των Βάσκων και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τα 12 του χρόνια στις ακαδημίες της Ατλέτικ Μπιλμπάο στην Λεθάμα. Από το 1991 μέχρι το 1997 αγωνιζόταν με τις μικρές ομάδες της Μπιλμπάο, δείχνοντας οτι έχει το ταλέντο να σταθεί στην πρώτη ομάδα που ούτως ή άλλως, βασίζεται στους παίκτες απ'τις ακαδημίες της. Αφού πέρασε από όλες τις "μικρές" ομάδες (Athletic Infantil Α&B, Athletic Cadete Α&B και Athletic Juvenil Α&B), σε ηλικία 18 ετών δόθηκε στην Μπασκονία, μια ομάδα "παράρτημα" (Feeder Club, η σωστή ορολογία) της Ατλέτικ, άσχετη με την Ατλέτικ Μπιλμπάο Β' για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας. Ο Γέστε είχε μια γεμάτη σεζόν με την Μπασκονία που αγωνιζόταν τότε στην 3η κατηγορία της Ισπανίας και με τις 38 συμμετοχές του και τα 7 γκολ του ήταν απ'τους κύριους λόγους που η ομάδα του κατέκτησε την πρώτη θέση τη σεζόν 1997-1998. Η καλή του παρουσία εκείνη τη σεζόν τον οδήγησε και στην εθνική Ισπανίας κάτω των 18 ετών.

Ο Γέστε πέρασε λοιπόν επιτυχώς το τεστ και έτσι το καλοκαίρι του 1998 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικ Μπιλμπάο. Την πρώτη του σεζόν έκανε την προετοιμασία κανονικά με την ομάδα των ανδρών αλλά με το ξεκίνημα των αγωνιστικών υποχρεώσεων βρέθηκε στην Ατλέτικ Μπιλμπάο Β. Με την δεύτερη ομάδα της Μπιλμπάο αγωνίστηκε σε 23 αγώνες και πέτυχε 2 γκολ, ενώ ντεμπουτάρισε με την πρώτη ομάδα στις 07/02/1999 αγωνιζόμενος επί 90' στην ήττα με 2-0 από την Ρασίνγκ Σανταντέρ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αγωνίστηκε με την εθνική Ισπανίας κάτω των 19 ετών στο παγκόσμιο κύπελλο νέων που διεξήχθη στη Νιγηρία. Η Ισπανία κατέκτησε τον τίτλο, με τον Γέστε να αγωνίζεται 5 φορές (3 βασικός, 2 ως αλλαγή), μεταξύ αυτών και στον προημιτελικό που κρίθηκε στα πέναλτι με αντίπαλο την Γκάνα που είχε στην 11άδα της τον "δικό μας" τότε, Πίτερ Οφορίκουε. Η επόμενη σεζόν βρίσκει τον Γέστε πάλι στην Ατλέτικ Μπιλμπάο Β' να έχει 11 συμμετοχές και άλλες 6 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ενώ έγινε στέλεχος της εθνικής Ισπανίας κάτω των 21 ετών.

Η σεζόν 2000-2001 τελικώς ήταν η σεζόν που αποτέλεσε το ξεκίνημα του ως βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας. Μια σεζόν που ξεκίνησε ιδανικά, με την Μπιλμπάο να πετυχαίνει εμφατική νίκη με 3-1 επί της Μπαρτσελόνα την 2η αγωνιστική και τον Γέστε να πετυχαίνει το 3ο γκολ της ομάδας του. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με την Μπιλμπάο να τερματίζει 13η και τον παίκτη να έχει 34 συμμετοχές, 6 γκολ και 4 ασίστ ενώ είδε και 5 φορές την κίτρινη κάρτα. Τη σεζόν αυτή ερχόταν κυρίως από τον πάγκο, αφού 13 φορές ξεκίνησε ως βασικός και 21 φορές πέρασε ως αλλαγή. Σημείωσε άλλες 4 συμμετοχές και πέτυχε 1 γκολ για το κύπελλο Ισπανίας, επίσης.

Η νέα σεζόν βρίσκει την Μπιλμπάο με νέο προπονητή, αφού τον Τσετσού Ρόχο διαδέχθηκε ο Γερμανός Γιουπ Χάϊνκες, που είχε ξαναπεράσει από τον πάγκο των Βάσκων 8 χρόνια πριν. Στη διετία που παρέμεινε ο Χάϊνκες (2001-2003) η Μπιλμπάο τερμάτισε 9η και 7η αντίστοιχα με τον Γέστε να πετυχαίνει 7 γκολ στις 50 συμμετοχές του αυτή τη διετία (και άλλες 7 συμμετοχές και 1 γκολ για το κύπελλο), ένα εκ των οποίων στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα (09/02/2003, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 2-0 για να ισοφαρίσει η Μπιλμπάο με τον... παραλίγο παίκτη μας το 2008, Σαντιάγο Εθκέρο και τον Γέστε που έφερε το σκορ στα ίσια στο 54ο λεπτό). Το καλοκαίρι του 2003 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο ο... Ερνέστο Βαλβέρδε και με τον Γέστε να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, η Μπιλμπάο θα τερματίσει στην 5η θέση και ο Βάσκος μεσοεπιθετικός θα κάνει την πιο παραγωγική του χρονιά, αγωνιζόμενος συνολικά 31 φορές (30 πρωτάθλημα και 1 κύπελλο), σημειώνοντας 11 γκολ (όλα στο πρωτάθλημα) κάνοντας ρεκόρ καριέρας. Στα θύματα του οι Ρεάλ Θαραγόθα (3 γκολ, 2 στον πρώτο αγώνα και 1 στον δεύτερο), Σεβίλλη, Ντεπορτίβο λα Κορούνια, Μούρθια, Μαγιόρκα, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρασίνγκ Σανταντέρ και Οσασούνα με highlight την εκπληκτική του εμφάνιση στον θρίαμβο της Μπιλμπάο επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαν Μαμές με 4-2. Ο Γέστε άνοιξε το σκορ στο 25ο λεπτό και ήταν κυρίαρχος στα 65 λεπτά που αγωνίστηκε (αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού). Η επόμενη σεζόν δεν ήταν εξίσου επιτυχημένη για την Ατλέτικ που τερμάτισε 9η, με τον Γέστε πάντως να κάνει νέο ρεκόρ καριέρας, σημειώνοντας συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 13 γκολ (27 συμμετοχές / 8 γκολ στο πρωτάθλημα, 7 συμμετοχές / 2 γκολ στο κύπελλο και 8 συμμετοχές / 3 γκολ στο κύπελλο UEFA).

Σεζόν 2005-2006, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποχωρεί από την Μπιλμπάο και οι λάθος επιλογές σε προπονητές κοστίζουν στην ομάδα την βύθιση στην μετριότητα. Στη διετία 2005-2007 η Μπιλμπάο άλλαξε 4 προπονητές (Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ, Χαβιέ Κλεμέντε, Φέλιξ Σαριουχάρτε και Χοσέ Μανουέλ Εσνάλ) αλλά τερμάτισε στη 12η θέση την πρώτη σεζόν, ενώ κινδύνευσε με υποβιβασμό το 2006-2007. Η έλευση του Χοακίν Καπαρός το καλοκαίρι του 2007 επαναφέρει την ηρεμία, με την Μπιλμπάο να προσπαθεί να χτίσει μια νέα ομάδα και να τερματίζει 11η, ενώ την επόμενη σεζόν, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου της σεζόν 2008-2009 το όνομα του Φραν Γέστε απασχόλησε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, αφού προπονητής είχε αναλάβει ο Ερνέστο Βαλβέρδε ο οποίος στο πρόσωπο του Γέστε έβλεπε τον ιδανικό αντικαταστάτη του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που βρισκόταν στο τελείωμα της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Κάθε σκέψη για μεταγραφή έμεινε σκέψη φυσικά, καθώς η Μπιλμπάο κοστολογούσε τον παίκτη περί τα 8.000.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για μεταγραφή η οποία ποτέ δεν προχώρησε.



Ο Γέστε παρέμεινε τελικώς μέχρι και τη σεζόν 2009-2010 στην Μπιλμπάο, όταν και πήρε απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του και να αναζητήσει άλλον ποδοσφαιρικό προορισμό και μια καλή μεταγραφή. Οι συμμετοχές του και τα γκολ του από το 2005-2006 και μετά : 

2005-06, 38 συμμετοχές (35 πρωτάθλημα, 3 κύπελλο), 5 γκολ (4 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο)
2006-07, 40 συμμετοχές (38 πρωτάθλημα, 2 κύπελλο), 6 γκολ (5 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο)
2007-08, 28 συμμετοχές (24 πρωτάθλημα,  4 κύπελλο), 3 γκολ (πρωτάθλημα)
2008-09, 32 συμμετοχές (28 πρωτάθλημα, 4 κύπελλο), 3 γκολ (πρωτάθλημα)
2009-10, 22 συμμετοχές (22 πρωτάθλημα, 11 κύπελλο), 2 γκολ (πρωτάθλημα)

Συνολικά ο Γέστε έμεινε 19 χρόνια στην Μπιλμπάο, από τις μικρές ομάδες μέχρι και την ημέρα που αποχώρησε όντας αρχηγός της πρώτης ομάδας. Στα 12 χρόνια του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μέλος της πρώτης ομάδας της Μπιλμπάο αγωνίστηκε συνολικά (πρωτάθλημα - κύπελλο - Ευρώπη) σε 315 αγώνες, σημείωσε 52 γκολ και μοίρασε 42 ασίστ, ενώ είδε 64 φορές την κίτρινη κάρτα και 6 φορές την κόκκινη. Έφτασε 2 φορές κοντά σε έναν τίτλο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και τις δύο φορές η ομάδα του δεν τα κατάφερε (τελικός κυπέλλου Ισπανίας 2008-2009 και Super Cup 2009). Το όνομα του ακούστηκε 2η φορά για τον Ολυμπιακό εκείνο το καλοκαίρι, με τον παίκτη να έχει προτάσεις και από την Αγγλία (Σάντερλαντ) και από την Ισπανία (Ντεπορτίβο λα Κορούνια) εκτός του Ολυμπιακού. Τα ρεπορτάζ έδειχναν οτι ενδιαφέρεται, αφού υπήρχε και η παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο που επέστρεψε στον Ολυμπιακό, αλλά και του Ινιάκι Ιμπάνιεθ που είναι μάνατζερ και των δύο, αλλά τελικά ο Γέστε προτίμησε να αφήσει την Ευρώπη και να πάει στα... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να φορέσει τη φανέλα της Αλ Βασλ, προτιμώντας την πολύ καλή οικονομική πρόταση του σεϊχη Αχμέντ Μπιν Ρασέντ Αλ-Μακτούμ.

Η παρουσία του στην Αλ-Βασλ, χωρίς να είναι ηγετική, ήταν αρκετά καλή αφού ο Βάσκος έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, σημειώνοντας συνολικά 12 γκολ (10 πρωτάθλημα, 2 κύπελλο) στις 27 συμμετοχές του (21 πρωτάθλημα, 6 κύπελλο). Το highlight του στη σεζόν 2010-2011 ήταν αναμφισβήτητα το γκολ που πέτυχε από τη... σέντρα, όταν η ομάδα του δέχθηκε γκολ στον ημιτελικό του κυπέλλου από την Αλ-Αϊν και ο Γέστε πέτυχε την ισοφάριση 27 δευτερόλεπτα αργότερα, κάνοντας μια λόμπα από τη σέντρα για να κρεμάσει τον τερματοφύλακα και να γράψει το 1-1. Παρά το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί στις δύσκολες συνθήκες της Αραβικής χώρας και το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος ανακοίνωσε στον παίκτη οτι δεν τον υπολογίζει.

Σε αυτό το σημείο επενέβη εκ νέου το ντουέτο Βαλβέρδε - Ιμπάνιεθ, οι οποίοι "έψησαν" τον παίκτη να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με τον παίκτη φυσικά να είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική του Ολυμπιακού στα 32 του χρόνια. Ο Γέστε που υπογράφει για 1+1 χρόνια συμβόλαιο, έχει ύψος 1.84, διαθέτει εξαιρετικό αριστερό πόδι, παρά τη θέση που αγωνίζεται δε διστάζει να μπλεχτεί σε... καβγάδες, αλλά υπάρχουν σαφώς αρκετά ερωτηματικά αφ'ενός για τη φυσική και αγωνιστική του κατάσταση λόγω του χαμηλού επιπέδου του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και κάποιων μικροτραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια. Ο Γέστε προορίζεται για τη θέση πίσω από τον επιθετικό, ενώ θα μπορεί να καλύψει και την αριστερή πλευρά σε περίπτωση απουσίας του βασικού αριστερού χαφ. Ο Γέστε θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση μεταγραφής πριν από μερικά χρόνια. Στα 32 του πλέον, με μια χρονιά ερασιτεχνικής προπόνησης και επιπέδου αγώνων, δεν αποτέλεσε το πολυαναμενόμενο και πολυαναφερόμενο "μπαμ", αλλά άλλο ένα λαχείο ανάμεσα στα πολλά που τράβηξε το τεχνικό και διοικητικό τιμ για τη σεζόν 2011-2012. Ο Φραν Γέστε με το που ήρθε στην Ελλάδα, έφυγε ερήμην διοίκησης και προπονητή και πήγε για να εγχειριστεί στο εξωτερικό, αφήνοντας εκτεθειμένη την ομάδα που είχε προβλήματα τραυματισμών. Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει καλά καλά ούτε τετράμηνο στον Ολυμπιακό και έμεινε ελεύθερος, για να επιστρέψει τελικά στα Εμιράτα να συνεχίσει την καριέρα του. Στον Ολυμπιακό άφησε μια και μοναδική καλή στιγμή: Την μαγική ασίστ του στον Γιάννη Φετφατζίδη στην νίκη με 0-1 στη Μασσαλία επί της Μαρσέιγ. Δείγμα του οτι κάποτε, ήταν ένας πολύ καλός μέσος...