19 Ιουλ 2011

Ολυμπιακός-Πολόνια Βαρσοβίας 2-1 : Με το δεξί...



Κλώτσησαν μπάλα οι παίκτες μας επιτέλους, δίνοντας ένα άτυπο εναρκτήριο λάκτισμα για τη σεζόν 2011-2012. Στο δροσερό Ζέεφελντ, ο Ολυμπιακός στο πρώτο του φιλικό για τη νέα σεζόν επεβλήθη με 2-1 της Πολόνια Βαρσοβίας χάρη στα γκολ του Πετρ Γκρμπιτς και του Νταβίδ Φουστέρ. Ο αγώνας δεν προσφέρεται εννοείται για συμπεράσματα, καθώς η ομάδα μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της, ωστόσο είναι πάντοτε καλό για την ψυχολογία όλων να ξεκινάς με νίκη, είτε είναι φιλικό, είτε επίσημο ματς.
Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε άφησε στο προπονητικό κέντρο που προετοιμάζεται ο Ολυμπιακός τους Όλοφ Μέλμπεργκ, Ντένις Ρόμενταλ, Γιάννη Φετφατζίδη αλλά και τους τραυματίες Λιούμπομιρ Φέισα, Νίκο Παπαδόπουλο, Μπάλας Μέγκιερι για να ακολουθήσουν ατομικά προγράμματα. Στο καθιερωμένο του 4-4-1-1 η αρχική 11άδα αποτελείτο από τους Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Γιώργο Γκαλίτσιο - Βασίλη Τοροσίδη - Αβραάμ Παπαδόπουλο και Χοσέ Χολέμπας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Μοϊσές Ουρτάδο - Πετρ Γκρμπιτς και Σουμπίνιο σε ρόλο κεντρικών χαφ με τον Ουρτάδο να αγωνίζεται πιο οπισθοχωρημένος απ'τους τρείς, τους Φρανθίσκο Χαβίτο και Αλμπέρ Ριέρα στα άκρα της μεσαίας γραμμής και τον Μάρκο Πάντελιτς στην κορυφή της επίθεσης.

Η δε Πολόνια - που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της και ο αγώνας με εμάς ήταν κάτι σαν πρόβα τζενεράλε γι'αυτούς - ξεκίνησε με 4-4-2 και τους  Γκλίβα, Γιοντλόβιετς, Μπαζίνσκι, Σικόρσιαν, Κοκόλκα, Μπόνιν, Τράλκα, Σούλτες, Σάντλοκ, Πιάτεκ και τον Βραζιλιάνο Κουτίνιο. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Σήφης Δασκαλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Φρανσουά Μοδέστο, Τάσος Παπάζογλου, Νταβίδ Φουστέρ, Αλεξάνταρ Κατάι, Ιβάν Μαρκάνο, Γιώργος Βαλεριάνος, Γιώργος Νικλιτσιώτης, Αριέλ Ιμπαγάσα, Ραφίκ Τζεμπούρ και Κέβιν Μιραλάς.

Με μια... παρ'ολίγον γκάφα ξεκίνησε τον αγώνα ο Φράνκο Κοστάντσο, ο οποίος μόλις στο πρώτο λεπτό έκανε ένα επιπόλαιο διώξιμο πάνω στους παίκτες της Πολόνια, αλλά διόρθωσε ο ίδιος το λάθος του και με σωτήρια επέμβαση αποσόβησε το γκολ. Αυτό που δεν κατάφεραν οι Πολωνοί, το κατάφερε όμως ο Ολυμπιακός αμέσως μετά : Λίγο πριν ο αγώνας μπεί στο 3ο λεπτό, ο Πετρ Γκρμπιτς πίεσε τον Μπόνιν, του έκλεψε τη μπάλα και μπήκε προς την περιοχή, εκεί όπου με ένα άψογο δεξί πλασέ νίκησε τον Γκλίβα και έγραψε το 1-0, για να γίνει έτσι ο πρώτος "ερυθρόλευκος" που σκοράρει - έστω ανεπίσημα - για φέτος. Το γρήγορο γκολ αποσυντόνισε τους Πολωνούς που έψαχναν τρόπο να ισορροπήσουν, αλλά η πίεση ψηλά του Ολυμπιακού τους ανάγκαζε να καταφεύγουν σε συνεχόμενα φάουλ.

Στο 13ο λεπτό ο Σουμπίνιο πήρε τη μπάλα σε θέση έξω δεξιά, είδε εκτός θέσης τον τερματοφύλακα της Πολόνια αλλά το σουτ που επιχείρησε με το αριστερό πέρασε λίγο άουτ από την δεξιά συμβολή των δοκαριών του Γκλίβα. Ο Ολυμπιακός ήλεγχε πλήρως το παιχνίδι και στο 20ό λεπτό άγγιξε το 2-0, όταν ο Αλμπέρ Ριέρα επιχείρησε ένα δυνατό σουτ από αριστερά, με τον Γκλίβα να αποκρούει. Την ίδια κατάληξη είχε και ένα σουτ του Μάρκο Πάντελιτς στο 27', ενώ αμέσως μετά (28') ένα δυνατό σουτ του Σουμπίνιο χτύπησε στο δεξί δοκάρι της εστίας της Πολόνια και χάθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία για το 2-0.

Ο Ολυμπιακός είχε την πλήρη υπεροχή στο πρώτο μισάωρο, αν και άρχισε να φαίνεται η κόπωση πλέον στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών. Και κάπου εκεί, η Πολόνια έφτασε στην ισοφάριση από το πουθενά, όταν σε μια σέντρα του Τράλκα από αριστερά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ουρτάδο με τον διαιτητή να συμβουλεύεται τον επόπτη του και να καταλογίζει τελικώς την εσχάτη τον ποινών. Ο Βραζιλιάνος Κουτίνιο ανέλαβε την εκτέλεση και ισοφάρισε, στέλνοντας με δυνατό σουτ τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Κοστάντσο, που έπεσε σωστά μεν αλλά δε μπόρεσε να αποκρούσει για λίγο τη μπάλα. Το ημίχρονο έκλεισε με δύο... Ισπανικά σουτ, ένα του Ριέρα που πήρε μια όμορφη μπαλιά απ'τον Σουμπίνιο και σούταρε δυνατά άουτ (38') και ένα ασθενές σουτ του Χαβίτο που κατέληξε άουτ, αμέσως μετά (39') και μια μεγάλη ευκαιρία ακριβώς στο κλείσιμο του ημιχρόνου από τον Πάντελιτς, που πήρε την παράλληλη μπαλιά του Χαβίτο αλλά δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Δεύτερο ημίχρονο και αλλαγές για τον Ολυμπιακό, με τον Βαλβέρδε να αλλάζει ολόκληρη την 11άδα του. Το 4-4-1-1 διατηρήθηκε, με τον Σήφη Δασκαλάκη να πηγαίνει κάτω απ'τα δοκάρια, τους Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Βαλεριάνο να πηγαίνουν στα άκρα της άμυνας και τους Τάσο Παπάζογλου - Ιβάν Μαρκάνο να πηγαίνουν στο κέντρο της, τον περυσινό αναντικατάστατο άξονα να παίρνει τη θέση του στο γήπεδο (Φρανσουά Μοδέστο - Αριέλ Ιμπαγάσα - Νταβίδ Φουστέρ μπροστά τους), τους Κέβιν Μιραλάς και Αλεξάνταρ Κατάι να πηγαίνουν στα άκρα της μεσαίας γραμμής και τον Ραφίκ Τζεμπούρ να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το 2ο ημίχρονο όμως, ο Κέβιν Μιραλάς δέχθηκε μια κλωτσιά στο γόνατο και έμεινε κάτω, ανησυχώντας συμπαίκτες, κόσμο και τεχνικό τιμ. Ο Βέλγος δεν μπόρεσε να συνεχίσει πριν καλά καλά ξεκινήσει το ματς και αποχώρησε υποβασταζόμενος, αφήνοντας τη θέση του στον Γιώργο Νικλητσιώτη. Λίγο νωρίτερα η Πολόνια έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει το 1-2, αλλά ο Τόσικ προ κενής εστίας έκανε μια πολύ κακή προβολή και η μπάλα πέρασε άουτ. Το γκολ το πέτυχε και πάλι ο Ολυμπιακός με τον Νταβίδ Φουστέρ, ο οποίος δέχθηκε μια μπαλιά του Νικλητσιώτη, κοντρόλαρε τη μπάλα με το δεξί γόνατο, σούταρε στην κίνηση με το αριστερό και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γκλίβα για να γράψει έτσι το 2-1 στο 58ο λεπτό.

Το παιχνίδι από εκεί και πέρα έμοιαζε περισσότερο με αγγαρεία, με τις δύο ομάδες να αναλώνονται σε παιχνίδι κέντρου. Οι μοναδικές αξιοσημείωτες στιγμές ήταν δύο σουτ από τους Κατάι και Τζεμπούρ που κατέληξαν εκτός εστίας (82' και 86' αντίστοιχα) και η μεγάλη ευκαιρία με τον Τσάνι από πλευράς Πολόνια στο 89', ο οποίος προ κενής εστίας, με εξουδετερωμένο τον Δασκαλάκη, έκανε "τσαφ" και δε βρήκε τη μπάλα που έφυγε πλάγια. Τελικό αποτέλεσμα του πρώτου φιλικού αγώνα, Ολυμπιακός - Πολόνια Βαρσοβίας 2-1.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Παίζαμε με μία ομάδα που είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο στην προετοιμασία από εμάς. Είμαι ικανοποιημένος από τον ρυθμό που είχαμε, αλλά είχαμε και μια κακή εξέλιξη με τον τραυματισμό του Μιραλάς. Σίγουρα θα είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια. Θα διορθώσουμε κάποια λάθη που κάναμε και θα είμαστε πιο καλοί. Πάντως είμαι πολύ ικανοποιημένος και από την απόδοση των παικτών και από το τελικό αποτέλεσμα του φιλικού αγώνα.  Ο Γέστε θα μας δώσει επιπλέον δυνατότητες στο παιχνίδι μας. Έχει μεγάλη ποιότητα και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Για το ποιοί παίκτες θα κοπούν, θα αποφασίσουμε αργότερα".

Ιβάν Μαρκάνο : "Ήταν η πρώτη φορά που παίζω με τα υπόλοιπα παιδιά. Ένιωθα άνετα δίπλα στον Βαλεριάνο και τον Παπάζογλου. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μου πει και ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής μου. Όπου μου πει ο προπονητής μου, θα παίξω. Το μόνο που δεν θα λείψει από μένα είναι η προσπάθεια να γίνομαι συνέχεια καλύτερος. Αυτό που συμβαίνει με τους οπαδούς του Ολυμπιακού είναι απίστευτο. Είναι παντού και φωνάζουν διαρκώς. Είναι πολύ σημαντικό να τους έχεις δίπλα σου".

Τάσος Παπάζογλου : "Με βοήθησε σημαντικά το γεγονός πως ακολούθησα την αποστολή της ομάδας για τα φιλικά της Κύπρου. Κατάφερα να μπω γρήγορα στο κλίμα της ομάδας και να προσαρμοστώ. Η προετοιμασία στο Ζέεφελντ είναι η καλύτερη που έχω κάνει στην καριέρα μου, αφού το επίπεδο του Ολυμπιακού είναι σαφώς υψηλότερο από εκείνο του Πανσερραϊκού. Στόχος μου είναι να δουλεύω σκληρά, να κάνω ότι μου λέει ο προπονητής μου και αυτή η προσπάθεια μου να φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Παλεύω για το καλύτερο, καθώς βρίσκομαι στο κορυφαίο κλαμπ της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Οι διαφορές σε σχέση με πριν είναι τεράστιες αλλά δεν επηρεάζομαι και θα συνεχίσω την προσπάθεια μου. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και έχω τον Αβραάμ να με συμβουλεύει, αφού ξέρει καλά τα μυστικά της θέσης".


Πρώτες εντυπώσεις
* Οποιαδήποτε κριτική ή γκρίνια είναι φυσικό πως σε τέτοιο χρονικό σημείο είναι άτοπο να υπάρξει. Ωστόσο, θέλω να πω δυό λόγια για κάποια πράγματα που με "κλίκαραν", έτσι σαν πρόγευση.

* Μου άρεσε κατ'αρχάς η διάθεση του Αλμπέρ Ριέρα. Ο Ισπανός χωρίς να κάνει κάτι το εξαιρετικό και χωρίς να μαγέψει τα πλήθη, ήταν δραστήριος, ζήταγε τη μπάλα, προσπάθησε να ξεκινήσει και να τελειώσει φάσεις. Ο καλός Ριέρα φέτος, είναι παραπάνω από απαραίτητος στον Ολυμπιακό. Αρκεί να είναι υγιής.

* Μου άρεσε η προσπάθεια του Χοσέ Χολέμπας, που προσπαθεί να στηρίξει πραγματικά την φερόμενη ως δήλωση του οτι αυτός θα είναι ο βασικός μας αριστερός μπακ φέτος. Πολύ τρέξιμο, διάθεση και αρκετή προσοχή. Ο Χολέμπας αποδεικνύεται μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για την αριστερή πλευρά και βάσει αυτού τον κρίνω : Για την Ελλάδα είναι προφανές οτι είναι καλύτερος από όλους σχεδόν τους αριστερούς μπακ που παίζουν εδώ. Η Ευρώπη είναι άλλο εντελώς story, αλλά για να μην ξεχειλώνω την παράγραφο : Μου αρέσει που προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται και μέχρι τώρα το καταφέρνει με τη δουλειά του.

* Μου άρεσε επίσης έτσι σαν πρώτη εικόνα ο Σουμπίνιο. Μιλάω βάσει όσων είδα σε αυτόν τον αγώνα και σε καμμία περίπτωση δεν εννοώ "είμαστε πλήρεις". Ο Βραζιλιάνος έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, ήταν πολύ καλός ανασταλτικά, πέρασε κάποιες καλές μπαλιές ενώ αν ήταν πιο τυχερός, του άξιζε να βάλει και ένα γκολ.

* Δεν μου άρεσε καθόλου η εμφάνιση των Φρανθίσκο Χαβίτο και Μοϊσές Ουρτάδο. Ο μεν Χαβίτο φάνηκε μόνο στη φάση του 44' στην ευκαιρία του Πάντελιτς, ο δε Ουρτάδο φάνηκε στο... γκολ των Πολωνών. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, με τον Χαβίτο να έχει πάντως το ελαφρυντικό οτι έχει να παίξει μπάλα 6 μήνες.

* Τέλος, δεν μου άρεσε καθόλου ο τραυματισμός του Μιραλάς. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για κάκωση στο αριστερό γόνατο, με τον παίκτη να ετοιμάζεται για μαγνητική στο Ίνσμπουργκ αύριο (21/07). Ας ελπίσουμε να μην είναι τίποτε σοβαρό...

* Οι υπόλοιποι νεοαποκτηθέντες τώρα... Οι Μαρκάνο, Κατάι δεν φάνηκαν ιδιαίτερα, με το 2ο ημίχρονο πάντως να είναι περισσότερο αγγαρεία παρά ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο Γκρμπιτς έκανε σούπερ ξεκίνημα με ωραίο γκολ, στη συνέχεια άκουγε συνεχώς παρατηρήσεις από τον Βαλβέρδε.  Τέλος, ο Φράνκο Κοστάντσο, έκανε τη γκέλα του με το ξεκίνημα, μετά δεν είχε προβλήματα και λίγο έλειψε να πιάσει το πέναλτι, ενώ ο Σήφης Δασκαλάκης περιορίστηκε στο να παρακολουθεί τον αγώνα, αφού δεν είχε πίεση. Ο Αργεντινός πάντως θέλει ακόμη δουλειά στην επικοινωνία του με την υπόλοιπη ομάδα, πράγμα που θα έρθει πιο εύκολα όταν μπεί στους αγώνες και ο Μέλμπεργκ.

* Από τους υπόλοιπους, θα σταθώ στον Νταβίδ Φουστέρ, που κάποιες φορές τον βλέπεις και λες "μα πόσο soft είναι που να πάρει" και κάποιες άλλες αναρωτιέσαι τι άλλες κινήσεις κρύβει στο ρεπερτόριο του ο άγνωστος μέχρι πέρυσι Ισπανός μεσοεπιθετικός. Σήκωμα της μπάλας με το δεξί γόνατο, σουτ στην κίνηση με το αριστερό και γκολ. Ο Φουστέρ μπορεί να μην είναι ο μαέστρος που θα συναρπάσει και θα γίνει ο ηγέτης που θα πάρει την ομάδα στην πλάτη του, αλλά τουλάχιστον αξίζει τον σεβασμό μας και φυσικά έχω ανακαλέσει άπειρες φορές όσα "μπεμπέ Λιλή" του είπα πέρυσι στο ξεκίνημα της χρονιάς. Και είναι γεγονός οτι αν ο Φουστέρ είχε πιο "βαρύ" όνομα και έβαζε γκολ σαν το σημερινό ή σαν κάποια που έβαλε πέρυσι, θα διαβάζαμε ολόκληρες ραψωδίες για το ανεξάντλητο ρεπερτόριο του μαέστρου απ'την Χ, Υ χώρα.