31 Ιουλ 2011

Μπρέντα-Ολυμπιακός 2-1 : Διπρόσωποι...


Διπρόσωπος εμφανίστηκε στον τέταρτο φιλικό αγώνα που έδωσε ο Ολυμπιακός, αφού μετά από ένα πολύ καλό πρώτο 60λεπτο, ήρθε η κόπωση και η κατακόρυφη πτώση της απόδοσης του, που οδήγησε τελικά στην ήττα με 1-2. Τα στοιχεία που θέλει ο Ερνέστο Βαλβέρδε απ'την ομάδα του έκαναν την εμφάνιση τους στο πρώτο ημίχρονο ειδικά : Πίεση ψηλά, πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, μια εικόνα πολύ καλή από την ομάδα, ειδικά για αυτή την εποχή, με τον Βαλβέρδε να κάνει κάποιες αλλαγές στο 2ο ημίχρονο για να φρεσκάρει την ομάδα - χωρίς επιτυχία - αλλά σχετικά αργά, δικαιολογημένα πάντως μιας και σήμερα στις 14.30 η ομάδα αγωνίζεται ξανά στο "Άμπε Λένστρα" με αντίπαλο την Χέρενφεεν. Καλή εμφάνιση από τους Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Φετφατζίδη.


O αγώνας
4-4-1-1 για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και στο γήπεδο εμφανίστηκαν ως αρχική 11άδα οι Σήφης Δασκαλάκης στα δοκάρια, Γιάννης Μανιάτης - Γιώργος Βαλεριάνος δεξιά και αριστερά και Τάσος Παπάζογλου - Ιβάν Μαρκάνο στο κέντρο της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Φρανσουά Μοδέστο, Αριέλ Ιμπαγάσα και Νταβίδ Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, με τους Πετρ Γκρμπιτς και Γιάννη Φετφατζίδη στα άκρα και μοναδικό προωθημένο τον Κέβιν Μιραλάς. Η Μπρέντα παρατάχθηκε με ένα 4-5-1 και τους Ρούβελαρ, Κόεντερς, Μπονεβάτσια, Λούικς, Σίλντερ, Λούρλινγκ, Ζοζεφζούν, Αμόα, Γκόρτερ, Γκούντελι και Μπούις. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Κοστάντσο, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Σουμπίνιο, Ριέρα, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Κατάι, Ουρτάδο, Τοροσίδης, Χαβίτο, Πάντελιτς και ο ταλαιπωρημένος αυτή την εβδομάδα από το κρυολόγημα, Τζεμπούρ. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού φόρεσε ο Αριέλ Ιμπαγάσα.

Η πρώτη υποψία ευκαιρίας ήρθε για τη Μπρέντα, όταν ο Δασκαλάκης έκανε μια αποτυχημένη έξοδο χάνοντας τη μπάλα, με τους Ολλανδούς ευτυχώς να μην εκμεταλλεύονται το "δώρο". Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο : Με τον Ιμπαγάσα να ελέγχει το παιχνίδι και τον Μοδέστο να καλύπτει τα νώτα του, άρχισε να γίνεται απειλητικός για την εστία των Ολλανδών. Στο 15ο λεπτό ήρθε η πρώτη καλή στιγμή : Ο Ιμπαγάσα έδωσε μια ωραία μπαλιά στον Φουστέρ, ο Ισπανός "έσπασε" τη μπάλα στον επερχόμενο Γκρμπιτς που σούταρε δυνατά αλλά η μπάλα έφυγε πάνω απ'τα δοκάρια του Ρούβελαρ. Ακολούθησε μια διπλή ευκαιρία για το Θρύλο : Ο Κέβιν Μιραλάς έκανε μια ατομική προσπάθεια, βρήκε το χώρο και επιχείρησε ένα σουτ το οποίο εξουδετέρωσε ο Ρούβελαρ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Μοδέστο κέρδισε τη μπάλα, δίνει στον Φουστέρ, ο Φουστέρ έδωσε την πάσα στον Ιμπαγάσα που επιχείρησε με τη σειρά του το σουτ, το οποίο έδιωξε σωτήρια και πάλι ο Ρούβελαρ.

Η Μπρέντα έκανε αισθητή την παρουσία της στο 26ο λεπτό, όταν ο Γκόρτερ έκανε μια κούρα από αριστερά, έβγαλε μια σέντρα στο δεύτερο δοκάρι με στόχο τον αφύλακτο Γκούντελι ο οποίος σούταρε αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Δασκαλάκη που καθάρισε τη φάση. Ο Ολυμπιακός ξαναβγήκε μπροστά και έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 31ο λεπτό όταν ο Γιάννης Φετφατζίδης έκανε μια ωραία ενέργεια, έβγαλε μια πολύ καλή πάσα βγάζοντας φάτσα με το τέρμα τον Μιραλάς που έκανε το σουτ, αλλά και πάλι ο Ρούβελαρ έσωσε την εστία του. Αυτό που δεν έγινε όμως στο 31' έγινε 9 λεπτά αργότερα, στο 40' και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές : Ο Φετφατζίδης έγινε κάτοχος της μπάλας και πέρασε μια πολύ έξυπνη μπαλιά προς τον Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος κατέβασε τη μπάλα με το κεφάλι, έπιασε ένα ωραίο ψηλοκρεμαστό σουτ και άφησε άγαλμα τον Ρούβελαρ για να γράψει το 1-0, το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Χωρίς αλλαγές για τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, με μια αλλαγή για τους Ολλανδούς, με τον Λάουξ να περνάει στη θέση του Μποτεγκίν. Μοιρασμένο το παιχνίδι στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, με την Μπρέντα να έχει ισορροπήσει το ματς και να κάνει το πρώτο σουτ στο 51ο λεπτό, όταν ο Σχίλντερ σούταρε άστοχα μέσα από την περιοχή του Ολυμπιακού. Δέκα λεπτά αργότερα η Μπρέντα έκανε την 2η της αλλαγή με τον Μπαϊράμ να περνάει στη θέση του Μπονεβάτσια και στο 64' έχασε την πρώτη της καλή στιγμή να σκοράρει, όταν ο Μπούις πέρασε μια κάθετη μπαλιά για τον Σχίλντερ που έφτασε σε θέση βολής, επιχείρησε το σουτ αλλά ο Δασκαλάκης με διπλή προσπάθεια αποσόβησε τον κίνδυνο.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε πλέον έντονα οτι... ξέμενε από δυνάμεις και ο Βαλβέρδε προσπαθώντας να βοηθήσει την ομάδα του να ανακτήσει τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή απέσυρε στο 66' τον κουρασμένο Ιμπαγάσα για να βάλει στη θέση του τον Σουμπίνιο, με το περιβραχιόνιο του αρχηγού να πηγαίνει στον Φρανσουά Μοδέστο. Η Μπρέντα στο 70' έκανε την αλλαγή που θα άλλαζε τη ροή του αγώνα, με την είσοδο του Σχαλκ στη θέση του Ζοζεφζούν και 2 λεπτά αργότερα ο νεοεισελθών Σχαλκ ισοφάρισε : Οι Ολλανδοί έβγαλαν μια κόντρα επίθεση, οι Μαρκάνο και Παπάζογλου έχασαν τον Σχαλκ και αυτός πλάσαρε τον Δασκαλάκη ισοφαρίζοντας σε 1-1 για την Μπρέντα.

Τριπλή αλλαγή για τον Ολυμπιακό με τους Κατάι, Πάντελιτς και Αβραάμ Παπαδόπουλο να παίρνουν τις θέσεις των Μιραλάς, Παπάζογλου και Γκρμπιτς. Οι αλλαγές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μιας και οι Ολλανδοί στο 81' έφτασαν πάλι στο γκολ : Σύγχυση στην άμυνα του Ολυμπιακού, κακή απομάκρυνση της μπάλας από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, τελικός αποδέκτης της μπάλας ο Σχαλκ που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Δασκαλάκη. Αμέσως μετά ο Βαλβέρδε αναγκάστηκε να κάνει μια αλλαγή περνώντας τον Ουρτάδο στη θέση του Μαρκάνο που τραυματίστηκε και ο αγώνας έκλεισε με μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει στην εκπνοή του αγώνα, όπως είχε κάνει στα δύο προηγούμενα φιλικά, όταν ο Πάντελιτς βρέθηκε σε θέση βολής και έκανε ένα επιπόλαιο πλασέ πάνω στα χέρια του τερματοφύλακα των Ολλανδών. Τελικό αποτέλεσμα, Μπρέντα - Ολυμπιακός 2-1...




Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Είναι γεγονός πως ήμασταν πολύ καλοί στο πρώτο ημίχρονο, ειδικά μέχρι το 60' περίπου. Μετά, όμως, πέσαμε. Μετά το 60' αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με την φυσική κατάσταση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πως έπεσε η απόδοση μας. Σκέφτηκα να κάνω περισσότερες αλλαγές όταν δεχτήκαμε την ισοφάριση, αλλά έπρεπε να κρατήσω και κάποιους παίκτες φρέσκους για την αναμέτρηση της Κυριακής κόντρα στην Χέρενφεν. Σήμερα υστερούσαμε σε ύψος, αλλά παρ' όλα αυτά πιστεύω πως τα πήγαμε καλά και δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είμαστε ακόμη σε προετοιμασία, όπως και με την Βέρντερ, όπως και σήμερα, έτσι και αύριο θα παίξουμε με πολλές αλλαγές. Ουσιαστικά με διαφορετικές ενδεκάδες στα δύο ημίχρονα. Όμως, όπως και στο πρώτο ημίχρονο με την Βέρντερ, έτσι και σήμερα, όσο τουλάχιστον αντέξαμε, είδαμε καλά πράγματα. Ωστόσο με την Βέρντερ είδατε, ότι βάλαμε γκολ στο τελευταίο λεπτό, που σημαίνει πως η ομάδα προσπαθεί μέχρι το τέλος. Δεν είμαστε καινούρια ομάδα, γνωριζόμαστε καλά τι θέλουμε στο παιχνίδι μας μέσα στο γήπεδο. Απλά, χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο. Πάντως, τέτοια παιχνίδια, όπως με την Βέρντερ και με την Μπρέντα, είναι παιχνίδια που θέλουμε να τα κερδίζουμε. Όπως είδατε με την Βέρντερ παίξαμε καλά για 50 λεπτά. Σήμερα για 60 λεπτά. Αυτή την καλή απόδοση θέλουμε να την κρατήσουμε και να την αυξήσουμε. Στο Champions League θα βρούμε ακόμη πιο δυνατές ομάδες και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Για αυτό δουλεύουμε".

Γιάννης Φετφατζίδης : "Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα στα φιλικά σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας. Υπάρχει κόπωση και αυτή μας επηρέασε. Στο πρώτο παιχνίδι ήμασταν πολύ καλοί. Δουλεύουμε και όλοι κάνουμε προσπάθεια ώστε να βελτιωθούμε. Δεν έχω πρόβλημα να παίζω σε οποιαδήποτε θέση. Είτε πίσω από τον επιθετικό, είτε αριστερά ως ακραίος μέσος. Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής. Στο ματς μου ζητούσε να έχω περισσότερο κίνηση στον χώρο".

Μάρκο Πάντελιτς : "Κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο και είχαμε τέσσερις πέντε ευκαιρίες για γκολ. Στο τέλος κάναμε κάποιες αλλαγές, επηρεαστήκαμε, μας βγήκε η κούραση και αυτοί πέτυχαν δύο γκολ από δύο φάσεις. Σε αυτό το διάστημα της προετοιμασίας που βρισκόμαστε, πάντως, είναι λογικό να παίζεις ένα ημίχρονο καλό και ένα δεύτερο όχι τόσο καλό. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλοί. Είχαμε πολλές κατοχές, κάναμε σωστές πάσες και δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο πέσαμε. Έτσι είναι το πρόγραμμα κανονισμένο, οπότε θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Χέρενφεν και θα πρέπει να παρουσιαστούμε δυνατοί και φρέσκοι όσο γίνετε. Θέλουμε να κάνουμε ένα καλό φιλικό και μετά όταν γυρίσουμε στην Αθήνα να δώσουμε τα υπόλοιπα ματς που χρειάζεται να παίξουμε. Θεωρώ πως μέχρι στιγμής έχουμε κάνει καλά παιχνίδια. Ορισμένα κερδίζεις και άλλα χάνεις. Έτσι είναι η προετοιμασία. Σημασία, πάντως, δεν έχει να παρουσιαστούμε έτοιμοι τώρα, αλλά στις 27-28 Αυγούστου όταν και θα ξεκινήσουνε οι επίσημες υποχρεώσεις μας. Γιατί για την επόμενη σεζόν στόχος μας είναι να πάρουμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, να κατακτήσουμε δηλαδή το νταμπλ και να κάνουμε μία καλή πορεία στο Champions League".

Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Ξεκινάω με μια μικρή αναφορά στο θέμα των ημερών είναι φυσικά ο υποβιβασμός Ολυμπιακού Βόλου - Καβάλας. Θα γράψω κάποια πράγματα πιό αναλυτικά μετά τον δεκαπενταύγουστο, καλά να είμαστε, που θα έχω επιστρέψει στην... έδρα μου. Θα πω μόνο δυό πράγματα επί της παρούσης...

Υ.Γ. 2 : Αγωνιστικά είναι άδικο με βάση όσων είδαμε στο γήπεδο να πέφτει μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός Βόλου που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο πέρυσι και να μένει στην κατηγορία η Λάρισα του Πηλαδάκη για παράδειγμα, που η καλύτερη της στιγμή στη σεζόν ήταν όταν βγήκε ο Κούγιας και είπε "την έστησε η παράγκα για να πέσει". Και μιλάμε για μια ομάδα που δε σταύρωνε νίκη ούτε με ευχέλαιο. Ένας Ολυμπιακός Βόλου που σε αντίθεση με άλλους "πρωτάρηδες" στην Ευρώπη, έχει δώσει 3 παιχνίδια ως τώρα και έχει γράψει μια ισοπαλία και 2 νίκες και μάλιστα εκτός έδρας. Ως προς τις ποινές υποβιβασμού δε, γίναμε πρωτοπόροι για άλλοι μια φορά : Υποβιβάζονται με την κατηγορία της δωροδοκίας 2 ομάδες ενώ οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στο "στήσιμο" (άρα είναι κατηγορούμενοι για δωροληψία), είτε είναι ομάδες, είτε παράγοντες, είτε διαιτητές, παραμένουν ανέγγιχτοι. Αυτό κι αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Υ.Γ. 3 : Υφυπουργείο Αθλητισμού και ποδοσφαιρικές αρχές πανηγυρίζουν που πέφτουν Βόλος και Καβάλα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία. Αν είναι επιτυχία στη νέα σεζόν να συμμετέχουν στη Super League και οι τρείς ομάδες που υποβιβάστηκαν βάσει της εικόνας τους στα γήπεδα σε σύνολο 30 αγωνιστικών, να πέφτει ο Ηρακλής λόγω των γνωστών θεμάτων και να ανεβαίνει ο ΟΦΗ που είχε τα ίδια θέματα, τότε μπράβο σας κύριοι και με τις υγείες μας. Μας "εξυγιάνατε". Άντε να επιστρέψουν και ο Αθηναϊκός, η Κόρινθος και ο Απόλλωνας Αθηνών στην κατηγορία, θα υπάρχει και ο ΟΦΗ, ε, να επιστρέψει και ο καπετάνιος Ρίνγκο Κάρινγκτον στην προεδρία του Παναθηναϊκού να αναβιώσουμε στιγμές εξυγίανσης, καθαρότητας και ρομαντισμού. Ενίοτε να γιορτάζουμε και με κουμπουριές ή με... σκουπόξυλα.

Υ.Γ. 4 : Δεν προκαλεί μια ανακατωσούρα, μια αναγούλα, το άκουσμα ή η ανάγνωση δηλώσεων του στυλ "το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος δυσώδης", όταν προέρχονται από πολιτικούς; Αν είναι δυνατόν δηλαδή, να μιλάει ο κατ'εξοχήν διεφθαρμένος χώρος για βρώμα και δυσωδία. Αν κοιτούσαν όλοι ανεξαρτήτως την καμπούρα τους, πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα σε αυτόν τον έρημο τόπο.

Υ.Γ. 5 : Αρκετά με τα πολιτικο-ποινικά θέματα, να πάμε στα του Θρύλου μας. Ούτε σήμερα λοιπόν ντεμπουτάρισαν με την ομάδα οι Λιούμπομιρ Φέισα και Φραν Γέστε, καθώς ο Βαλβέρδε έκρινε πως οι δύο παίκτες είναι ανέτοιμοι. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αγωνιστούν ούτε αύριο, στο ματς με τη Χέρενφεεν, με την "πρώτη" τους να παίρνει αναβολή για τα εν Ελλάδι φιλικά παιχνίδια, με πιθανότερο το παιχνίδι της 04/08 με την Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. 6 : Καλή εμφάνιση για περίπου ένα 60λεπτο σήμερα απ'την ομάδα. Αν και στον πάγκο έμεινε μια ολόκληρη εξάδα βασικών (Κοστάντσο, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ριέρα) η ομάδα έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο πρώτο ημίχρονο, πίεσε ψηλά, έφτιαξε πολλές ευκαιρίες και πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ από τον συνδυασμό Φετφατζίδη - Μιραλάς.

Υ.Γ. 7 : Ο μεν Φετφατζίδης απέδειξε πως αν θέλει μπορεί να είναι απλός και ομαδικός χωρίς να περιορίζει την τεχνική του, ο δε Μιραλάς πως το καλύτερο του είναι να παίζει στον ρόλο που τον ανέδειξε πέρυσι σε MVP και πρώτο σκόρερ και όχι ακροβολισμένος, καθώς εκεί χάνει την αποτελεσματικότητα του και ο Ολυμπιακός την κίνηση στην περιοχή.

Υ.Γ. 8 : Στο χώρο της μεσαίας γραμμής... εκεί θα έχουμε θέμα. Είναι προφανές πως ότι λέγαμε από πέρυσι τον Οκτώβρη, ισχύει μέχρι και τώρα χωρίς "γιατρειά" : Όσο αντέχει ο Ιμπαγάσα, ο Ολυμπιακός κυριαρχεί. Όταν κουραστεί όμως... Ολόκληρη ιστορία από πέρυσι το θέμα της ενίσχυσης του κέντρου, με τη διοίκηση να φέρεται διατεθειμένη να πάρει αμυντικο "σκυλί", τον δε Βαλβέρδε να φέρεται να ζητεί την απόκτηση ενός "αντι-Ιμπαγάσα", έχοντας διαγνώσει οτι το πρόβλημα είναι κυρίως στην κυκλοφορία της μπάλας. Στο δια ταύτα δεν αποκτήθηκε ούτε... σκύλος ούτε... γάτος και με έναν μαραθώνιο 40+ αγώνων μπροστά μας, αν δεν βγεί ο Φέισα Ρόμποκοπ, Ράμπο και Νουρέγιεφ μαζί, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Στον δημιουργικό τομέα ο Σουμπίνιο έχει συνεχώς πτωτική εικόνα και θυμίζει Σουμπίνιο... Πανσερραϊκού και ανασταλτικά ο Μοδέστο δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα αφ'ενός και αφ'ετέρου, πιο εύκολα θα αναστηθεί 2η φορά ο Λάζαρος παρά ο Ουρτάδο.

Υ.Γ. 9 : Είναι πάντως απίστευτο και όμως... Ολυμπιακό, να έχεις κάνει 8 μεταγραφές και να μην έχεις ενισχυθεί στη θέση που ήθελες να ενισχυθείς εξ'αρχής.

Υ.Γ. 10 : Ασχέτως αυτών, η ομάδα δείχνει οτι είναι σε καλό δρόμο και μετά το φιλικό με τη Γουέστ Μπρομ στο Καραϊσκάκη, με τους παίκτες να "αποφορτίζονται" από την ένταση της προετοιμασίας και να έχουν επιστρέψει στη βάση τους θα μπορούμε να βγάλουμε και τα πρώτα συμπεράσματα, μιας και ο Βαλβέρδε θα αρχίσει σιγά σιγά να "δείχνει" τις σκέψεις του για τον βασικό του κορμό. Και να δούμε επιτέλους και τους Γέστε, Φέισα... Όχι τόσο τον πρώτο όσο τον δεύτερο, μιας και η εικόνα του θα κρίνει την απόκτηση ή όχι ενός ακόμη ποδοσφαιριστή.

Υ.Γ. 11 : ... ή ίσως και δεύτερου, μιας και στους υποψήφιους προς αποχώρηση παραμένει ο Μάρκο Πάντελιτς. Ίδωμεν.