Τηλεοπτικά
Nova και επίσημα λοιπόν για τα τηλεοπτικά όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά όλης της Superleague. Η υπογραφή του συμφωνητικού σηματοδοτεί το τέλος της εποχής που ήθελε τον Ολυμπιακό να δίνει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του σε ελεύθερο κανάλι. Με ανακοίνωση της η Nova γνωστοποίησε τη συμφωνία ως και το 2014-2015, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Forthnet, Πάνο Παπαδόπουλο, να χαρακτηρίζει "ιστορική συμφωνία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την Ελληνική τηλεόραση, η οποία προάγει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θέτοντας τις βάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού ποδοσφαίρου". Η συμφωνία αφορά Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία με τις ομάδες να μοιράζονται το ποσόν των 45 εκ. ευρώ ετησίως (και τον Ολυμπιακό να καρπώνεται "καθαρά" περίπου 4,5 εκ. ευρώ ετησίως για την προσεχή τριετία).
Από τον τύπο παρουσιάστηκε πως "ο πρόεδρος πήρε διαβεβαιώσεις πως θα αλλάξουν τα πράγματα ως προς την αντιμετώπιση του Ολυμπιακού και τήρησε την υπόσχεση - δέσμευση του για προσχώρηση στην κεντρική διαχείριση". Το οτι οι Μαρινάκης-Παπαδόπουλος έχουν δώσει τα χέρια από τις πρώτες ημέρες του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, το έχουμε ξαναπεί. Τη σίγουρη προφορική συμφωνία φάνηκε προς στιγμή να κλονίζει η φημολογούμενη πρόταση του ΑΝΤ1 που παρέμεινε στη θεωρία και παρά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη διοίκηση δυσαρεστημένη από τις περιγραφές των φιλικών της ομάδας από τους εκφωνητές της Nova, ο Ολυμπιακός έβαλε την υπογραφή του και αποτελεί το πρώτο όνομα στη μαρκίζα του συνδρομητικού. Η αλήθεια είναι πως ούτε ο πρόεδρος "πήρε διαβεβαιώσεις", ούτε πως "επέλεξε τη Nova" : Η πρόταση της Nova ήταν η μοναδική υπαρκτή και γι'αυτό υπέγραψε ο Μαρινάκης και μάλιστα για ένα ποσόν αρκετά κάτω απ'αυτό που φερόταν να ζητάει αρχικά. Στο δια ταύτα, άπαξ και μπήκαν οι υπογραφές και επίσημα, καμμιά διαβεβαίωση δε μπορεί να υπάρξει : Όπως και στις προηγούμενες συμφωνίες, οι μεταδόσεις του Ολυμπιακού θα αποτελούν θέαμα για... γερό στομάχι με αυτά που θα ακούσουμε, αν λάβουμε ως δείγμα τόσο την προηγούμενη συνεργασία μας όσο και τις περιγραφές των αγώνων μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Νομοσχέδιο κατά βίας, ντόπινγκ, προσυμφωνημένων αγώνων και δωροδοκιών
Σχέδιο νόμου 22 άρθρων για την καταπολέμηση της βίας, του ντόπινγκ και των προσυμφωνημένων αγώνων προτίθεται να καταθέσει η πολιτεία. Ο κατά Μπιτσαξήν και Γερουλάνον "πιο αυστηρός αθλητικός ποινικός κώδικας της Ευρώπης" περιλαμβάνει πολλά και διάφορα :
* Ανάρμοστες συμπεριφορές οπαδών θα τιμωρούνται χωρίς αναστολή ή εξαγορά της επιβαλλόμενης ποινής και οι υπαίτιοι για 2-5 χρόνια θα πρέπει να πηγαίνουν στο Α.Τ. της περιοχής τους την ώρα που θα αγωνίζεται η ομάδα τους και αν δεν το κάνουν, θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας με αίτημα ανάκλησης της αναστολής με αποτέλεσμα ο οπαδός να οδηγείται στη φυλακή.
* Όποιος συγκροτεί ή είναι μέλος ομάδας περισσοτέρων των τριών προσώπων που στοχεύει σε διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής, σωματικής ακεραιότητας ή ιδιοκτησίας εντός και εκτός αγώνων, θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών ( δηλαδή μέχρι 2 άτομα επιτρέπεται;;;; )
* Με διετή φυλάκιση και πρόστιμο 200.000 - 1.000.000 κινδυνεύουν όσοι λαμβάνουν, προσφέρουν ή υπόσχονται "δώρα" σε διαιτητές, παράγοντες, αθλητές.
* Άρνηση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μπορεί να επιφέρει φυλάκιση ενος χρόνου και πρόστιμο 500.000 ευρώ, ενώ η παραβίαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης επισύρει ποινή μέχρι τριών ετών και πρόστιμο.
* Για τους προσυμφωνημένους ή στημένους αγώνες προβλέπονται ποινές από ένα έως δέκα χρόνια, ενώ με δεκαετή κάθειρξη τιμωρείται και η φαρμακοδιέγερση. * Για τις συγχωνεύσεις απαιτείται πλέον και η συναίνεση του Ερασιτέχνη, ενώ όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μετοχές μιας ΠΑΕ πάνω του 15% θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.
* Η ΕΠΟ με ειδική διάταξη θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρέσει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα από τις λίγκες και να τα διοργανώσει η ίδια.
Το καλύτερο όμως; Ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να ματαιώνει αγώνες, ακόμη και ολόκληρο το πρωτάθλημα! Θα μπορεί να απαγορεύει τη συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (!) και να βάζει φρένο στις μετακινήσεις των οπαδών. Μέχρι να'ρθει πάλι καμμιά UEFA και να πεί "έξω όλοι απ'τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ" και να τρέχουν μετά να συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα, όπως έκανε ο αλήστου μνήμη Γιώργος Ορφανός. Θα ήθελαν πολύ να λένε "ο υπουργός θα έχει δικαίωμα να αποκλείει τον Ολυμπιακό από όλες τις διοργανώσεις", αλλά δυστυχώς είναι οι ρημαδιασμένες οι ψήφοι στη μέση...
H G14 ξανά στα "σκαριά"...
Θα θυμάστε μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια και αφορούσε την σκέψη / επιθυμία 14 εκ των ισχυρών - αγωνιστικά, οικονομικά και παραγοντικά - Ευρωπαϊκών ομάδων να συγκροτήσουν μια "Superleague", ας το πούμε έτσι, στην οποία θα εισέρχονται ομάδες μέσω αγώνων play-off και η διεξαγωγή του θα γίνεται με τους όρους και κανόνες πρωταθλήματος (ήτοι 3 βαθμούς η νίκη, βαθμολογία, διαφορά τερμάτων κλπ) και ο πρώτος στη βαθμολογία θα είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης). Αυτό φυσικά δεν είναι κάποια εξέλιξη ή διαφοροποίηση του Champions League, αλλά μία ξεχωριστή διοργάνωση στην οποία η UEFA δεν θα έχει συμμετοχή.
Ο στόχος των ομάδων ξεκάθαρος : Αυτοδιαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, συμφωνιών με χορηγούς, διαφημίσεις, εισιτήρια και το σπουδαιότερο, απεμπλοκή από τους κανόνες της UEFA περί "financial fair play", τις λίστες με γηγενείς, ομογενείς και περιορισμένους ξένους. Οι Ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες των μεγάλων ομάδων έχουν στηθεί όχι μόνο λόγω των εσόδων τους, αλλά και από τη δυνατότητα να ξοδεύουν υπερπολλαπλάσια από τα έσοδα τους με κλασικότερο παράδειγμα την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία για τις μεταγραφές π.χ. των Ζιντάν, Φίγκο, Μπέκαμ, Κριστιάνο Ρονάλντο μόνο, χρεώθηκε με ένα ποσό που αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη αν προστεθούν σε αυτούς κι άλλοι όπως ο Ρομπίνιο, ο Κακά και διάφοροι άλλοι. Και φυσικά επειδή αυτό το εγχείρημα δεν παύει να εμπεριέχει και κάποιο - μεγάλο - ρίσκο, χρησιμοποιείται και ως μέσο πίεσης προς την "μαμά" UEFA η οποία δεν θέλει φυσικά να δεί το μεγαλύτερο προϊόν της, το Champions League, να απαξιώνεται . Με λίγα λόγια, οι ομάδες λένε "δώστε μας παραπάνω χρήματα και γίνετε πιο ελαστικοί στους κανονισμούς, αλλιώς φεύγουμε και μετά κάντε Champions League με την Βιγιαρεάλ, την Ουντινέζε, την Άστον Βίλα και την Καϊζερσλάουτερν" ποντάροντας εκ του ασφαλούς στη σαφώς μεγαλύτερη δημοτικότητα των ομάδων τους.
Τι θα γίνει σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Κάτι αντίστοιχο - σε μεγαλύτερη κλίμακα βέβαια - με ότι είχε γίνει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τις διοργανώσεις της FIBA αφ'ενός και της ULEB αφ'ετέρου. Το εγχείρημα της ULEB πάντως δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και μετά από ένα χρονικό διάστημα οι διοργανώσεις επέστρεψαν με δόξα και τιμή στη FIBA. Άλλη η δυναμική του ποδοσφαίρου βέβαια, άλλο το ενδιαφέρον του κοινού. Τι θα γίνει; Η συνεργασία της UEFA με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων λήγει το 2014 : Το τέλος της συνεργασίας δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να μπορούν να αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στο Champions League, ενώ τότε θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αν οι ποδοσφαιριστές τους θα αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις. Αν η UEFA δεν υποσχεθεί "περισσότερα λεφτά και διατήρηση των άτυπων προνομίων" όπως είχε γίνει και πριν από μερικά χρόνια, όλα είναι πιθανά.
Διαιτησία
Κλείνω με ένα σημαντικό θέμα που περνάει στα ψιλά... Αλλαγή και στην ηγεσία της ΚΕΔ, με τον Γιώργο Σαρρή να αναλαμβάνει την προεδρία έχοντας ως αναπληρωτή πρόεδρο τον Χρήστο Σάββα. Το ενδιαφέρον βέβαια δεν είναι σε αυτά τα ονόματα, αλλά στην τριανδρία που θα κανονίζει τους ορισμούς διαιτητών και παρατηρητών. Κύρος Βασσάρας, Θανάσης Μπριάκος και ο αλήστου μνήμης Γιώργος Δούρος. Και εδώ αρχίζει το μεγάλο γλέντι με τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων...
* Ο Βασσάρας θα ορίζει τους διαιτητές της Superleague και τους παρατητηρές της Football League καθως και τους διαιτητές και παρατηρητές του πρωταθλήματος της Superleague K20.
* Ο Μπριάκος θα ορίζει τους διαιτητές των δύο ομίλων Football League 2 και των ομίλων 1-5 του Περιφερειακού πρωταθλήματος, ενώ θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό των παρατηρητών της Football League και των ομίλων 6-10 του Περιφερειακού πρωταθλήματος.
* Ο "Στα 7 το 1 Δούρο", η παρουσία του οποίου αρχικώς αναφέρθηκε οτι θα περιορίζεται στα μικρά πρωταθλήματα, τελικώς ανέλαβε παραπάνω αρμοδιότητες, προφανώς στα πλαίσια της "εξυγίανσης" : Ο Κορίνθιος MVP του Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2003-2004 θα ορίζει τους διαιτητές της Football League και των ομίλων 6-10 του Περιφερειακού πρωταθλήματος, ενώ θα ορίζει τους παρατηρητές της Superleague (!) και των ομίλων 1-5 του Περιφερειακού πρωταθλήματος.
Οι Δούρος και Μπριάκος θα συναποφασίζουν για τον ορισμό διαιτητών και παρατηρητών των πρωταθλημάτων Superleague K17, Football League Νέων, Μικτών ομάδων ΕΠΣ καθώς και των κυπέλλων ερασιτεχνών αλλά και των πανελληνίων διοργανώσεων γυναικών. Οι διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας του κυπέλλου Ελλάδας θα ορίζονται από τους υπεύθυνους ορισμών της υψηλότερης κατηγορίας, ανάλογα με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε κάθε φάση της διοργάνωσης. Οι ορισμοί διαιτητών και παρατηρητών θα γίνονται κάθε Πέμπτη.
Αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι πως δεν υπήρχε καμμία φωνή από πλευράς Ολυμπιακού, ούτε καν από... "κύκλους" για την επιλογή του Δούρου σε ηγετική θέση στην ΚΕΔ. Ο Δούρος υπήρξε ένας διαιτητής από τον οποίο ο Ολυμπιακός είχε πάντοτε σοβαρά παράπονα, με αποκορύφωμα φυσικά εκείνο το 2-2 της Λεωφόρου. Κι όμως, ούτε ένας να βγεί να πεί "ρε, μας δουλεύετε; Εξυγίανση στη διαιτησία με τον Δούρο"; Θα πεί κανείς "ε σιγά, αφού ο Βασσάρας ορίζει τους διαιτητές της Superleague". Ο Δούρος όμως θα ορίζει τους παρατηρητές. Και ως γνωστόν, το κριτήριο για το αν θα τιμωρηθεί ή θα επιβραβευθεί κάποιος διαιτητής, είναι η έκθεση του παρατηρητή. Και σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε περιπτώσεις που μας βγήκαν τα ματάκια με όσα είδαμε στο γήπεδο, για να διαβάσουμε την επόμενη ημέρα "αρίστευσε ο τάδε, βαθμολογήθηκε με 9 από τον παρατηρητή για την παρουσία του στον αγώνα και με 8,7 στον πειθαρχικό έλεγχο" ή κάτι παρεμφερές. Και στο κάτω κάτω, για φανταστείτε π.χ. να ήταν όχι υπεύθυνος για ορισμούς, αλλά απλό μέλος της ΚΕΔ, κλητήρας, τυροπιτάς ή καφετζής ο Στράτος Παπουτσέλης τι αντιδράσεις θα είχαμε...