3 Φεβ 2018

Πριν το 1ο ντέρμπι...


Μεγάλη εναλλαγή συναισθημάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Από τα ανάμικτα συναισθήματα που άφησε η απομάκρυνση Λεμονή λόγω του timing, στην απέραντη ευφορία της... Γκαρθιάδας, με τον τύπο να τον παρουσιάζει λίγο πολύ ως θαυματοποιό που θα έκανε τους μουγγούς να μιλήσουν, τους τυφλούς να δουν και τον Σεμπά κανονικό ποδοσφαιριστή. Και μετά, από την ευφορία στο "φρενάρισμα" του κυπέλλου για να φτάσουμε στην γκρίνια της ισοπαλίας με τον Αστέρα. Και όλα αυτά, σε λιγότερο από ένα μήνα! Ας τα αναλύσουμε λίγο...

Ο Γκαρθία δεν είναι θαυματοποιός
Όσκαρ Γκαρθία
Και τι δε διαβάσαμε από κάποιους ενθουσιασμένους των ΜΜΕ, σχεδόν άμεσα με την έλευση του Γκαρθία. Οτι αλλάζει τα πάντα, οτι επανέφερε το ποδόσφαιρο α-λα Βαλβέρδε, οτι στραγγαλίζει τον αντίπαλο, οτι θα κάνει μεγάλα πράγματα και πολλά άλλα. Όλα αυτά, πριν καλά καλά κάνει ο άνθρωπος δέκα προπονήσεις στην ομάδα. Χωρίς να έχει μάθει τους αντιπάλους του. Χωρίς - ακόμα σπουδαιότερο - να έχει μάθει καλά καλά τους παίκτες του. Λεπτομέρειες για την αυλή του προέδρου, οι τρείς διαδοχικές νίκες επί Πλατανιά για το κύπελλο και επί Λαμίας και Ξάνθης για το πρωτάθλημα, αρκούσαν στους αυλικούς για να απονείμουν τον τίτλο του αναμορφωτή στον Ισπανό προπονητή, ο οποίος απλά προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο με αυτά που έχει, μαθαίνοντας τις δυνατότητες της ομάδας του. Επειδή όμως τα θαύματα δεν διαρκούν για πάντα, ήρθε το εντός έδρας 0-0 με την ΑΕΚ. Δεν είναι πως πρόκειται για κακό αποτέλεσμα ή οτι έπαιξε άσχημα ο Ολυμπιακός, ίσα ίσα: Με λίγη τύχη θα μπορούσαμε εύκολα να το'χουμε κάνει 2-0. Αυτό όμως δεν έγινε και όλη αυτή η αίσθηση που είχε τεχνηέντως δημιουργηθεί οτι θα μοιράζουμε πεντάρες παντού, έφερε ένα μικρό σοκ στον κόσμο. Σοκ που έγινε μεγαλύτερο από την άθλια εμφάνιση της Τρίπολης.

Ο Γκαρθία δεν είναι θαυματοποιός. Ακόμα ψάχνεται, ακόμη μαθαίνει τους παίκτες του και δυστυχώς για τον ίδιο η... εβδομάδα προσαρμογής δε διαρκεί για πάντα. Έχει τη θέληση να παίξει πιο ψηλά στο γήπεδο, να πετύχει ένα πρώτο γρήγορο γκολ ει δυνατόν και να δώσει μέτρα για να χτυπήσει μετά στην κόντρα. Έχει συμμαζέψει τις τεράστιες τρύπες μεταξύ των γραμμών, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να πάρεις πρωτάθλημα: Το σύστημα που έχεις στο μυαλό σου να εφαρμόσεις αποδίδει αν έχεις και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για να το υπηρετήσουν. Βλέποντας τις αντιδράσεις της διοίκησης γενικά σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δε βλέπω και πολύ πιθανό να μένει ο Γκαρθία "για να φτιάξει ομάδα" όπως μας λένε, αν στο μεταξύ έχει κάνει φτερά το πρωτάθλημα. Ο Ισπανός βέβαια με το που ήρθε ζήτησε να αποκτηθούν παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά...


Ποιά ενίσχυση;
Για άλλη μια φορά διαβάσαμε το θρυλικό "το παίρνει πάνω του ο πρόεδρος" (που χρησιμοποιείται κατά κόρον από την εποχή του αείμνηστου Γουλανδρή, ίσως και πιο πίσω), καθώς η διοίκηση φερόταν αποφασισμένη να φέρει ποδοσφαιριστές τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου για να στηρίξει τόσο τον νέο προπονητή, όσο και για να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, με στόχο φυσικά το 8ο σερί. Αλλά το μόνο "δώρο" της διοίκησης σε κόσμο και προπονητή ήταν η επιστροφή (με δανεισμό και μια option αγοράς που φοβάμαι οτι θα συζητηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι...) του Κέβιν Μιραλάς. Από εκεί και πέρα ονόματα ακούστηκαν, ως είθισται, αλλά τελικά ήρθαν ο Ίγκορ και ο Χατζσαφί από Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο αντίστοιχα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Ο Γκαρθία δεν τους έχει και σε ιδιαίτερη εκτίμηση, τουλάχιστον με όσα έχει δεί ως τώρα (για τον Χατζσαφί διαφωνώ, αλλά το ζητούμενο είναι τι λέει ο Γκαρθία). Και η μεταγραφική περίοδος έκλεισε με την απόκτηση ενός τερματοφύλακα, που κανείς δεν ξέρει για ποιό λόγο αποκτήθηκε και που τον βρήκαν.

Και έτσι φτάσαμε λοιπόν στο τέλος των μεταγραφών να έχουμε ουσιαστικά προσθέσει μόνο τον Μιραλάς στην ομάδα, να προσπαθεί σε ρόλο Ελ Σιντ να τρομάξει τους αντιπάλους. 


Υπόθεση Μιραλάς
Ο Βέλγος είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες πως θα πάρει την ομάδα από το χέρι και θα ανεβάσει όλους τους συμπαίκτες του ένα επίπεδο: Λάθος. Ο Βέλγος μπορεί να κάνει ξεπέταγμα που αφήνει τον αντίπαλο 2 μέτρα πίσω, μπορεί να παίξει στις πτέρυγες, μπορεί να σουτάρει και με τα δύο πόδια, μπορεί να παίξει στην κορυφή της επίθεσης. Αλλά να βελτιώσει τον Σεμπά, να κάνει τον Πάρντο να σεντράρει ή τον Τζούρτζεβιτς να μη σουτάρει με το καλάμι, δε μπορεί να το κάνει. Ο Μιραλάς πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο και όχι σαν ηγέτης: Είναι ένα βάρος που δεν του πάει και δεν το επιδιώκει και ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρεί αγωνιστικό ρυθμό προερχόμενος από απραξία, η ποιότητα του τον κάνει να ξεχωρίζει στο γήπεδο αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω του. Δεν αρκεί να βοηθήσει ο Κέβιν την ομάδα: Πρέπει ο Γκαρθία να βρεί τρόπο ώστε να βοηθήσει και η ομάδα τον Κέβιν. Αλλιώς είναι σαν να μην ήρθε ποτέ...


Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων
Είμαι της άποψης οτι το θέμα με τις ανακοινώσεις και τις επιστολές έχει ξεχειλώσει τόσο πολύ, που χάνει κάθε έννοια. Κάποιες φορές είναι απαραίτητο, αλλά κάποιες φορές είναι παντελώς αχρείαστο. Μιλάμε για τον Ολυμπιακό, όχι για οποιαδήποτε ομάδα. Δε μπορεί ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος να βγάζει ανακοινώσεις κάθε λίγο και λιγάκι μια για διαιτητές, μια για παρατηρητές, μια για διοικήσεις. Αν η ΠΑΕ έδινε την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ομάδας με τους κατάλληλους παίκτες και - ακόμη πιο σημαντικό - με τα κατάλληλα στελέχη αντί να παίζει χαρτοπόλεμο, δε θα χρειαζόταν καν να βγάζουν ανακοινώσεις. Ας το κόψουν αυτό το κακό όπως εξελίσσεται συνήθειο. Δεν θα κάνουμε αυτά που μια ζωή κοροϊδεύαμε.


ΕΠΟ
Δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω πάντως την ανακοίνωση-εμετό της ΕΠΟ, με αφορμή τη δική μας ανακοίνωση: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου που η ομοσπονδία βγάζει ανακοίνωση κατά ΠΑΕ, με σύνταξη και φρασεολογία που θα έβγαζε ως απάντηση άλλη αντίπαλη ΠΑΕ! Αν διάβαζε κάποιος την ανακοίνωση χωρίς να δεί οτι ο συντάκτης είναι η ΕΠΟ, θα νόμιζε οτι διαβάζει ανακοίνωση της ΑΕΚ. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν έβγαιναν ούτε επί Αλημίση και Τριβέλλα, όταν έπαιρνε τηλέφωνα ο Ύψιστος και οι προσοχές που χτύπαγαν ακούγονταν μέχρι το 3ο υπόγειο (Μανώλη Γαβαθιώτη, εσύ τα θυμάσαι καλύτερα απ'ολους). 

Οι ΠΑΕ έχουν μακρά παράδοση γραφικότητας όταν ανταλλάσσουν επιστολές (δεν εξαιρούμαστε). Όταν όμως η ίδια η ομοσπονδία απαντάει έτσι, τότε το θέμα ξεφεύγει και το ερώτημα είναι: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εκτός από αναρτήσεις στα μέσα δικτύωσης και ανακοινώσεις, τι προτίθεται να κάνει γι'αυτό;

Εικασίες για τη συνέχεια
Τα δύο ματς με την ΑΕΚ είναι κομβικά. Με δύο νίκες η ομάδα αποκτά αφ'ενός άλλη ψυχολογία, αφ'ετέρου χαλάει την ψυχολογία ενός εκ των βασικών διεκδικητών του τίτλου, ο οποίος έχει μπροστά του όχι μόνο την Τούμπα, αλλά και το δέλεαρ των αγώνων για το Europa League. Εν ολίγοις με δύο νίκες μας, πιστεύω πως τους βγάζουμε εκτός μάχης για τη συνέχεια - δεν βλέπω πως θα μπορέσουν να το διαχειριστούν.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, είναι πιο επικίνδυνος: Ακούγεται λιγότερο - σταμάτησε τα πολλά πολλά στα ΜΜΕ, δεν προκαλεί και το πάει σε χαμηλούς τόνους. Και κάπως έτσι έρχονται κουτσά στραβά (ή με έξωθεν βοήθεια) τα αποτελέσματα και κρατάει στα χέρια του την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Αγωνιστικά είναι καλύτερος από την ΑΕΚ, έχει περισσότερες λύσεις και καλύτερο πρόγραμμα. Αν ο Λουτσέσκου καταφέρει να τους πείσει οτι ο αγώνας με εμάς δεν είναι ο υπέρ πάντων αγώνας και το διαχειριστούν έξυπνα, είναι το πρώτο φαβορί. Αν τους πιάσει το γνωστό σύνδρομο "γιατί δεν παίρνει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα ερυθρόλευκε Αη Βασίλη" και αρχίσουν να ασχολούνται από τώρα με το μεταξύ μας παιχνίδι, θα χάσουν μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.