2 Ιαν 2014

Να τα πούμε;

 Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία εύχομαι! Το 2014 να είναι μια χρονιά αναδιοργάνωσης για όλους μας σε όλα τα επίπεδο, να καταφέρουμε είτε να ορθοποδήσουμε κάπως, είτε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τη ζωή μας. Έτσι, για να μπεί... καλά η χρονιά, θα γράψω δυό - τρία πραγματάκια παίρνοντας "πάσα" από τις πληροφορίες που μας έρχονται από τους επίδοξους πρωταθλητές, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενους. Αναφέρομαι στον Π.Α.Ο.Κ. και στις συνεχείς δηλώσεις και τοποθετήσεις ανθρώπων της ΠΑΕ αλλά και δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα του Π.Α.Ο.Κ. που περιστρέφονται γύρω από το "αφύσικο" του αήττητου του Ολυμπιακού με τις 16 νίκες και την μία ισοπαλία.




Σημαία της επανάστασης, έχει γίνει η δήλωση του προπονητή της ομάδας, Χουμπ Στέφενς, που είπε οτι "... ο ΠΑΟΚ χάνει, οι άλλοι όχι - δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Αν δείτε σε άλλες χώρες, αν είχαμε τόσους πόντους, όσους έχουμε τώρα, θα ήμασταν πρώτοι". Ας ξεκινήσουμε βάζοντας τα πράγματα εξ'αρχής στη σωστή τους διάσταση: Ο Χουμπ Στέφενς, ερωτώμενος από το PAOK TV (στο οποίο και απαντούσε σε ερωτήσεις) "... ο ΠΑΟΚ συμμετέχει σ΄ένα πρωτάθλημα που πιθανώς το τέλειο δεν είναι καν αρκετό! Μπορεί με 80 πόντους να χάσεις το πρωτάθλημα. Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείτε σ΄αυτό; Να αντιληφθείτε ότι με 1-2 στραβά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα χάνεις την ευκαιρία σου για την κατάκτηση του τίτλου;", απάντησε: "Είναι πολύ δύσκολο και το ξέρουμε. Ξέρω επίσης ότι δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Αν δείτε σε άλλες χώρες, αν είχαμε τόσους πόντους, όσους έχουμε τώρα, θα παίζαμε για την πρώτη θέση. Όχι στην Ελλάδα, αλλά το ξέραμε αυτό. Έπρεπε κι εγώ να το μάθω αυτό και δεν μπορώ εύκολα να το αποδεχθώ. Θέλω να κερδίσω το κάθε παιχνίδι! Και θέλω να πάρω τον τίτλο! Όμως ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Όταν χάνεις μια φορά και οι άλλοι δεν χάνουν καθόλου, είναι απίστευτο! Πρέπει όμως να κάνεις τη δουλειά σου και υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς αυτή την κατάσταση, όμως δεν μπορώ εγώ να την αλλάξω!".

Με την διατύπωση της ερώτησης λοιπόν και μόνο, ο Ολλανδός προπονητής βγαίνει από την δύσκολη θέση, παίρνοντας μια ανέλπιστη πάσα από τους ερωτώντες. Και φυσικά, απαντά το αυτονόητο. Του λένε εν ολίγοις, "ξέρεις, είναι πολύ δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να πάρει πρωτάθλημα στην Ελλάδα" και αυτός απαντά "ναι το ξέρω, είναι πολύ δύσκολο, δεν μπορώ να αλλάξω αυτή την κατάσταση". Πετάει από επάνω του λοιπόν την όποια ευθύνη, αφού του δίνουν οι ίδιοι το δικαίωμα να το κάνει, νίπτει τας χείρας του και λέει "εγώ έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, αλλά είναι πολύ δύσκολο".

Ας σταθούμε λίγο στο "σε άλλες χώρες, θα παίζαμε για την πρώτη θέση". Ο έμπειρος Ολλανδός τεχνικός, με το "άλλες χώρες" αφήνει το μυαλό του αναγνώστη / ακροατή των δηλώσεων του να κάνει διάφορες σκέψεις. Όπως, "σε όλα τα πρωταθλήματα υπάρχει αξιοκρατία, αλλά στην Ελλάδα δε μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι". Ο Χουμπ Στέφενς προφανώς στο μυαλό του είχε το πρωτάθλημα της χώρας του, Ολλανδίας (όπου ο πρωτοπόρος Άγιαξ έχει 37 βαθμούς σε 18 αγώνες) ή το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας (όπου η Σπόρτινγκ είναι πρώτη με 33 βαθμούς σε 14 αγωνιστικές), είτε της Τουρκίας (με την πρωτοπόρο Φενέρμπαχτσε να έχει 41 βαθμούς). Θα μπορούσε να επικαλεστεί και το πρωτάθλημα της Ελβετίας ή της Κύπρου, που οι πρωτοπόροι (Βασιλεία / ΑΕ Λεμεσού) έχουν από 33 βαθμούς. Αν όμως ο προπονητής του ΠΑΟΚ και όσοι παριστάνουν τα εξαπτέρυγα του ρίξουν μια ματιά και στα άλλα πρωταθλήματα, θα δουν οτι σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία ή και Σκωτία ακόμα, οι ομάδες που έχουν τους βαθμούς τους, είναι στη 2η είτε στην 3η θέση. Αποδείξεις; Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στην Αγγλία η Τσέλσι είχε 39 βαθμούς και βρισκόταν στην 3η θέση. Στην Ιταλία, η Ρόμα ήταν στην 2η θέση με 41 βαθμούς. Στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης με 41 βαθμούς, είχε παρκάρει στην 3η θέση. Στη Γαλλία, η Λιλ ήταν 3η με 40 βαθμούς. Στη Γερμανία, η Μπάγερ Λεβερκούζεν ήταν στην 2η θέση πίσω από την Μπάγερν Μονάχου με 37 βαθμούς, όπως ακριβώς και στη Σκωτία (Μάδεργουελ).


 Τα παραπάνω παραδείγματα δεν αποτελούν τίποτε τρομερά ευρήματα, είναι ενδεικτικά όμως του τι επικρατεί και στις άλλες χώρες. Τέλος πάντων οι βαθμοί δεν έχουν σημασία: Αυτό που έχει σημασία είναι το προφανές, οτι ο Π.Α.Ο.Κ. πολύ απλά δεν έχει την ποιότητα που έχει ο Ολυμπιακός. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη το ομολόγησε ο ίδιος ο Στέφενς (κάτι που φυσικά δεν αναφέρθηκε, όλως τυχαίως προφανώς). Η ερώτηση ήταν : "Είναι ξεκάθαρο σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι οι δυο καλύτερες ομάδες. Η διαφορά είναι στους 10 βαθμούς και είχαμε ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα στο μεταξύ μας παιχνίδι. Αισθάνεστε ότι η απόσταση στην ποιότητα των δυο ομάδων είναι τόσο μεγάλη;", και η απάντηση του Στέφενς είναι απλά η αλήθεια: "Είναι διαφορετικό…Φυσικά κι έχουν πολλή ποιότητα. Αλλά έχουμε κι εμείς ποιότητα! Και νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε εκείνους, αλλά να βλέπουμε τον εαυτό μας! Και οι παίκτες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση και να βγάζουν αυτό που μπορούν και το ταλέντο τους. Φυσικά είναι 10 βαθμοί διαφορά…Ο τρόπος όμως που παίξαμε στην Αθήνα…δεν μ΄έκανε καθόλου χαρούμενο! Δεν παίξαμε το καλύτερό μας παιχνίδι. Ίσα ίσα ήταν από τα χειρότερά μας παιχνίδια αυτή τη σεζόν… Θα δούμε ποια είναι η πραγματική διαφορά όταν θα παίξουμε εμείς καλά. Και θα έρθουν στην Τούμπα! Και θα δούμε πως θα είναι τότε. Ελπίζω ότι θα παίζουμε καλύτερα εκείνη την περίοδο. Φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που παίζουμε τώρα, αλλά μπορούμε καλύτερα. Και πρέπει να βελτιωθούμε!".

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι η ποιοτικότερη ομάδα και ουδείς φαίνεται να έχει αντίρρηση επ'αυτού. Με το 4-0 του Καραϊσκάκη να υπάρχει μεν στις μνήμες, αλλά να αποτελεί παρελθόν, πλέον έχει αρχίσει η καφενειακή κουβέντα και οι αναφορές στο "κατεστημένο", στο "ρυπαρό Ελληνικό ποδόσφαιρο" στους "εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν αποτελέσματα" και διάφορα τέτοια γνωστά και τετριμμένα, που πάντοτε πουλάνε όταν στο επίκεντρο βρίσκεται ο Ολυμπιακός: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως αν δεν υπήρχε Ολυμπιακός, ένα συντριπτικό ποσοστό "επαγγελματιών" που ζουν ως σαπρόφυτα πουλώντας αντι-Ολυμπιακές ατάκες, φιλολογίες και "σκάνδαλα", δεν θα είχαν ούτε μαντήλι να κλάψουν. Επειδή λοιπόν καλή η παραφιλολογία, η αποποίηση ευθυνών, η λασπολογία, καλές και οι κατάρες και τα αναθέματα, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική, ας δούμε τα γεγονότα:


α) Ο Ολυμπιακός έχει το ποιοτικότερο ρόστερ και την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα (και) φέτος. Τελεία. Οποιοσδήποτε από τους παίκτες που κάθονται στον πάγκο, έπαιζε άνετα βασικός σε οποιαδήποτε άλλη Ελληνική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κακό ρόστερ, έχει απλά πρόεδρο που δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά για ποδόσφαιρο και προπονητή κάποιον που νομίζει οτι επειδή έπαιξε μπάλα στην Ολλανδία έγινε ο Ρίνους Μίχελς: Αυτά ο Παναθηναϊκός θα τα βρίσκει συνεχώς μπροστά του και η διαφορά στον 2ο γύρο θα μεγαλώσει κι άλλο. Ο δε Π.Α.Ο.Κ. έχει μια καλή 5άδα - 6άδα από παίκτες και από εκεί και πέρα το χάος: Στο τέρμα είναι ο Γλύκος που δεν ξέρεις πότε θα πιάσει τη μπάλα και πότε θα πνίξει κούνελο, ενώ αντίπαλον δέος είναι ο Χακόμπο, ένας απ'τους μεγαλύτερους ανισόρροπους που έχουν περάσει απ'την Ελλάδα. Παίζει με βασικότατους τους Κατσουράνη και Τζιόλη, που και οι δύο τους σε ταχύτητα δεν προσπερνούν ούτε υπέργηρη χελώνα, τη στιγμή που ο κόσμος της ομάδας κάνει φασαρία γιατί δεν παίζει ο Πάμπλο ο Γκαρσία, ο οποίος σε ταχύτητα πλέον δεν ξεπερνάει ούτε τους... Κατσουράνη και Τζιόλη. Και στην επίθεση, έχει τον Στέφανο Κλάους Αθανασιάδη που έχει μείνει πιο στάσιμος και από βάλτο, ενώ τέλος περιμένει από έναν κλασικό Ευρωπαίο βλαμμένο όπως ο Στοχ (εξαιρετικός τεχνίτης, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και εξαιρετικά βλαμμένος, όπως συνήθως όλοι οι ποδοσφαιριστές της κοψιάς του - και ο δικός μας ο Βάις το ίδιο βλαμμένος είναι) να γίνει ο ηγέτης του.

β) Ο Στέφενς έχει αντιληφθεί με τι έχει να κάνει. Στην αρχή οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες. Πρόκριση στους ομίλους του Champions League, κοντράρισμα με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο. Και να τα ρεπορτάζ για τον μεγάλο Π.Α.Ο.Κ. που έρχεται, να οι φήμες για τον Ιβαν Σαββίδη που "χτυπάει" τον Τζεμπούρ, να τα δημοσιεύματα για τα 6 εκ. ευρώ στον Ροναλντίνιο (που έγινε... Τζιόλης), να το κλίμα ευφορίας. Ένα κλίμα που άρχισε να αλλάζει μετά το στραπάτσο της Ευρώπης: Τότε που μάλλον άρχισαν να συνειδητοποιούν οτι έχουν γίνει σωστά βήματα στην ομάδα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα και αλλαγές - κυρίως σε νοοτροπία και πρόσωπα. Επειδή πρόσωπα εύκολα αλλάζουν αλλά νοοτροπία όχι, άρχισε σιγά σιγά να παίζει το παραμύθι του κακού Ολυμπιακού και του σαθρού Ελληνικού πρωταθλήματος... Τρομερή πάσα στον Ολλανδό τεχνικό που όπως έγραψα, αντιλήφθηκε με τι έχει να κάνει. Φορτώνει τις αποτυχίες σε εξωγενείς παράγοντες, απαντά διφορούμενα και κάπως έτσι περνάνε στο "ντούκου" οι πειραματισμοί του με τις αλλαγές συστημάτων και τις αλλαγές προσώπων ακόμα και όταν αυτές δεν απαιτούνται.

γ) Φυσικά, κανένας λόγος για επιλογές του Ιβαν Σαββίδη. στυλ Χακόμπο, Πάμπλο Γκαρσία ή Νέτσιντ. Και φυσικά το τρίγωνο Τσιστιακόφ - Γκοντσάρεβα - Βρύζας, όπου ο ένας δεν γνωρίζει τι κάνει ο άλλος με αποτέλεσμα διάφορα ευτράπελα που διαβάζουμε κατά καιρούς.

δ) Πέραν των προβλημάτων του Π.Α.Ο.Κ., ας δούμε το αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός έχει σε 17 αγωνιστικές 16 νίκες και μια ισοπαλία, 53 γκολ υπέρ (1 γκολ ανά 4 προσπάθειες) - 6 κατά, 236 τελικές προσπάθειες (ήτοι 13,9 τελικές ανά αγώνα). Ο δε Π.Α.Ο.Κ. έχει 34 γκολ υπέρ (1 γκολ ανά 7 προσπάθειες) - 15 κατά, 244 τελικές προσπάθειες (ήτοι 14,4 ανά αγώνα). Ο Ολυμπιακός έχει 1302 πάσες, 811 λάθη και 9 δοκάρια και ο Π.Α.Ο.Κ. 1307 πάσες, 829 λάθη και 8 δοκάρια. Τέλος, οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν δεί 16 φορές την κίτρινη κάρτα, οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. 48, ενώ κανείς παίκτης από τις δύο ομάδες δεν έχει αποβληθεί. Παρατηρούμε λοιπόν εδώ, πως η βαθμολογική διαφορά αντικατοπτρίζεται πλήρως και στη στατιστική. Υπάρχει μια αριθμητική ισορροπία σε όλες τις κατηγορίες, με μια βασική διαφορά όμως: Ο Ολυμπιακός σκοράρει ευκολότερα από τον Π.Α.Ο.Κ, παρά το γεγονός οτι και οι δύο ομάδες επιχειρούν από 14 σουτ ανά αγώνα. Ο Ολυμπιακός σκοράρει 3 γκολ ανά αγώνα κατά μέσο όρο και ο Π.Α.Ο.Κ. σκοράρει 2 γκολ ανά αγώνα, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει τέρμα με τις μισές σχεδόν προσπάθειες από τον Π.Α.Ο.Κ., πράγμα που αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την διαφορά ποιότητας στο σκοράρισμα.



ε) ... Στο σκοράρισμα, όπου ο Π.Α.Ο.Κ. δεινοπαθεί κάθε φορά να σκοράρει, αφού δεν έχει έναν επιθετικό που θα του τελειώσει τις φάσεις και θα τραβήξει το μανίκι του σκοραρίσματος. Πρώτος σκόρερ του είναι ο Λούκας με 5 γκολ, ενώ οι Στοχ - Αθανασιάδης - Βούκιτς και Βίτορ έχουν από 4. Στην απέναντι πλευρά, ο Ολυμπιακός έχει τα υπερόπλα Μήτρογλου και Σαβιόλα που έχουν πετύχει ήδη διψήφιο αριθμό τερμάτων (14 και 10, αντίστοιχα), ενώ άλλα 10 γκολ έχουν δώσει οι Κάμπελ (6 γκολ) και Βάις (4 γκολ). Επίσης, στο δημιουργικό κομμάτι, ο Π.Α.Ο.Κ. περιμένει τα πάντα από τις ασίστ του Λούκας και τις σέντρες του Λίνο (8 και 5 ασίστ αντίστοιχα). Από εκεί και πέρα 4 ασίστ έχει ο Στοχ, 2 ο Αθανασιάδης, από μία οι Βούκιτς - Νίνης και μετά... τίποτα. Αντιθέτως ο Ολυμπιακός παίρνει βοήθειες από πολύ περισσότερους παίκτες: 7 ασίστ έχει ο Κάμπελ, 6 ο Φουστέρ, 4 ο Ντομίνγκεζ, από 3 οι Σάμαρης και Βάις, από 2 οι Σαβιόλα - Μήτρογλου - Ολαϊτάν ενώ από 1 έχουν και οι Μανιάτης, Παπάζογλου, Χολέμπας και Μπονγκ.

στ) Διαφορά ποιότητας υπάρχει και στην αμυντική λειτουργία. Κάτω απ'το τέρμα ο Π.Α.Ο.Κ. ψάχνεται, ο Ολυμπιακός έχει βρεί την ησυχία του με τον Ρομπέρτο. Οι Θεσαλονικείς στην άμυνα ψάχνονται με τον Στέφενς να αλλάζει συνέχεια θέσεις και πρόσωπα, ενώ ο Μίτσελ από πλευράς Ολυμπιακού έχει ησυχάσει με την τετράδα Σαλίνο - Μανωλά - Σιόβα - Χολέμπας οι οποίοι έχουν πίσω τους τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Τόρες και Μπονγκ για το rotation. Αποτέλεσμα, 6 γκολ παθητικό ο Ολυμπιακός, 14 ο Π.Α.Ο.Κ. - σχεδόν σε κάθε ματς τρώει γκολ κατά μέσο όρο δηλαδή.

ζ) Ο Ολυμπιακός και ο Π.Α.Ο.Κ. είναι αήττητοι στην έδρα τους. Ο Ολυμπιακός έχει 8 στα 8, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει 8 στα 9 (1 ισοπαλία με τον Απόλλωνα Αθηνών, όπου οι Θεσσαλονικείς έκαναν 30+ τελικές και δεν έβαλαν γκολ, φωνάζοντας αδίκως για γκολ που σωστά ακυρώθηκε στις καθυστερήσεις). Αντιθέτως, όποτε βγαίνει από την Θεσσαλονίκη ο Π.Α.Ο.Κ., υποφέρει (4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες) ενώ ο Ολυμπιακός έχει 8 στα 9 (μια ισοπαλία μόνο με τον Παναιτωλικό).

η) Επειδή βγήκε πάλι στη μόδα το "ο Ολυμπιακός παίρνει πέναλτυ", οφείλω να υπενθυμίσω τα πέναλτυ ως τώρα: Ολυμπιακός 6 (4 εύστοχα, 2 χαμένα), Π.Α.Ο.Κ. 4 (4 εύστοχα), Πανιώνιος 4 (3 εύστοχα, 1 χαμένο) και ακολουθούν οι Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιάς και Βέροια που έχουν από 3 (ο Παναθηναϊκός έχει 2, 1 εύστοχο - 1 χαμένο). Ο Ολυμπιακός εν ολίγοις έχει πάρει 4 γκολ από πέναλτυ, όσα ακριβώς και ο Π.Α.Ο.Κ. - οι μόνες ομάδες που δεν έχουν κερδίσει πέναλτυ ως τώρα είναι ο Ο.Φ.Η. και ο Λεβαδειακός.

θ) Ο Ολυμπιακός με το ίδιο ρόστερ στάθηκε εξαιρετικά και στην Ευρώπη. Πήρε πολύ καλά αποτελέσματα (ενώ έχασε στο τελευταίο λεπτό την ισοπαλία από την Παρί Σεν Ζερμέν των δισεκατομμυρίων) και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Champions League, τη στιγμή που ο Π.Α.Ο.Κ. σε έναν όμιλο του χεριού του στο Europa League, κατάφερε να μπει στους αδυνάτους της επόμενης φάσης και να πέσει με την Μπενφίκα (την οποία απέκλεισε ο Ολυμπιακός).

Για το τέλος, θα είχε ενδιαφέρον μια συνέντευξη λίγο πιο τολμηρή, λίγο πιο "επώδυνη" για τον νυν προπονητή του Π.Α.Ο.Κ. ... Μια συνέντευξη, στην οποία θα τον ρωτούσαν: "Κύριε Στέφενς, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει επιτέλους πρόεδρο - μεγαλομέτοχο με κύρος, χρήματα, η ομάδα είναι τακτοποιημένη, οι παίκτες πληρώνονται κανονικά και ο κόσμος στηρίζει την ομάδα. Απολαμβάνετε ως προπονητής πλήρη στήριξη από τον κόσμο, τη διοίκηση και τα ΜΜΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε το γεγονός οτι σε ένα πρωτάθλημα που δεν υπάρχει Α.Ε.Κ., που ο Παναθηναϊκός είναι είτε του ύψους είτε του βάθους, έχετε καταφέρει να είστε 10 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό πριν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος, ενώ στο μεταξύ σας παιχνίδι δεχτήκατε 4 τέρματα, που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα; Γιατί χάθηκε η διπλή ευκαιρία να περάσουμε στους ομίλους του Champions League από ομάδες που φαινόταν οτι ο Π.Α.Ο.Κ. τις είχε του χεριού του"; Έτσι, για να ξέρουμε και τι λέμε...