28 Ιουν 2012

Μην είστε τόσο αυστηροί ρε παιδιά... Κάλμα...

 Τελικά αυτή η περιβόητη αδειοδότηση δεν ήταν (κι αυτή) τίποτε παραπάνω ένα ακόμη μέτρο που ακούγεται εύηχο και εντυπωσιακό στα αυτιά, αλλά είναι πιο διάτρητο και από κουρελιασμένη χαρτοπετσέτα. Για πολλοστή φορά οι "αυστηρές διατάξεις" και "η εφαρμογή της πλήρους αξιοκρατίας και ισονομίας" έμεινε στα λόγια και στα χαρτιά, γιατί στην πράξη γίνονται άλλα.
Θα θυμάστε τις αρχικές "αυστηρές διατάξεις", έτσι; Όποιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αδειοδότητηση από την ΕΠΟ - αν ο φάκελος του κριθεί δηλαδή ελλιπής ή προβληματικός - αποβάλλεται από το πρωτάθλημα και υποβιβάζεται στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας. Και κάπως έτσι δεν ανέβηκαν ομάδες από την Football League στην Superleague το περασμένο καλοκαίρι, κάπως έτσι (και λόγω πολλών άλλων) ο Ηρακλής βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Όμως, το πράγμα άρχισε να μπερδεύεται όταν ανάμεσα στις ομάδες που είχαν πρόβλημα εμφανίστηκε και το όνομα "Παναθηναϊκός". Δεν θα πω την ΑΕΚ: Η ΑΕΚ έχει πεθάνει και δεν το ξέρει. Είναι σαν τον τύπο σε εκείνη την παλιά ταινία, "Weekend at Bernie's", με τον τύπο να έχει πεθάνει και τους δύο πρωταγωνιστές να τον περιφέρουν μαζί τους και να του κουνάνε χέρια και πόδια με σχοινιά για να δείχνει ζωντανός. Η διαδικασία αλλαγής φιλοσοφίας άρχισε όταν μέσα στους προβληματικούς μπλέχτηκε ο βάζελος.

Κάπου εκεί ήρθε το πρώτο μπάλωμα / ξεχείλωμα στη διαδικασία. Με τη μισή Superleague να... ζορίζεται να πάρει αδειοδότηση, ΕΠΟ και Superleague αποφασίζουν να μην ισχύσει ο υποβιβασμός για καμμιά ομάδα, αλλά να απαγορευτεί το δικαίωμα μεταγραφών και ανανεώσεων σε αυτές τις ομάδες. Την ιστορία τη θυμάστε, το είχα γράψει εδώ και σε παλαιότερο κείμενο μου, σχετικά : Είχε στηθεί ολόκληρη μηχανή για καταφέρει ο βάζελος να πάρει το κωλόχαρτο της αδειοδότησης και να μην έχει μπλεξίματα με το θέμα της Ευρωπαϊκής συμμετοχής. O Παναθηναϊκός ούτε τα χαρτιά που έπρεπε να έχει καταθέσει στις 07/04/2012 κατέθεσε εμπρόθεσμα, ούτε τα χρέη του μέχρι και τον 12/2011 είχε τακτοποιήσει μέχρι τις 31/03/2012 όπως όφειλε. Συν τοις άλλοις, ο φάκελος που κατέθεσε, παρουσίαζε ως... διαπραγματευτικό ατού ένα δάνειο που ΘΑ έπαιρνε από την τράπεζα Πειραιώς - κάτι που η ίδια η τράπεζα διέψευδε.

Κι όμως, ο βάζελος πήρε την αδειοδότηση, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόβλημα με τις μεταγραφές / ανανεώσεις, αλλά και να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στην προκριματική φάση του Champions League - κάτι που δεν συνέβη με την ΑΕΚ που ούτε μεταγραφές είχε δικαίωμα να κάνει, ενώ έχασε και τη θέση της στο Europa League από τον Αστέρα Τρίπολης. Η αρχική αντίδραση ήταν υποτονική έως αδιάφορη, σιγά σιγά όμως με τα προβλήματα να γιγαντώνονται, οι ψίθυροι για την αδικία σε βάρος των άλλων υπέρ του βάζελου, πλήθαιναν.

Και φτάνουμε στο σημείο που οι περιβόητες "συνέπειες για τις ΠΑΕ που δεν έλαβαν άδεια ΕΠΟ", έγιναν κουρελόχαρτο. Νέες τροποποιήσεις αποφασίστηκαν και θα ισχύσουν για τις μεταγραφικές περιόδους Ιουλίου – Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013 και είναι οι εξής:

(α) Η μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους Ιουλίου – Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013 να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 24 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1988 και μετά) με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), επίσης κάτω των 24 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1988 και μετά). Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση (που εμπεριέχει επέκταση διάρκειας συμβολαίου ή / και αύξηση αποδοχών) των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της, πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 24 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 24 ετών. Αν ΠΑΕ, η οποία δεν έχει αδειοδοτηθεί, προβεί σε υπογραφή νέου συμβολαίου ή  σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου ή σε δανεισμό ή εν γένει σε απόκτηση ποδοσφαιριστή κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή).

(β) κατ΄εξαίρεση των ως άνω επιτρέπονται χωρίς κανένα ηλικιακό όριο οι αποκτήσεις (λχ με μεταγραφή ή ανανέωση ή δανεισμό) τριών (3) κατά ανώτατο όριο ποδοσφαιριστών οιασδήποτε εθνικότητας για τη μεταγραφική περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2012 και ενός (1) κατά ανώτατο όριο ποδοσφαιριστή (με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος ή γηγενή) για τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου 2013.


Κάπως έτσι δένει το γλυκό και συμπίπτει τέλεια χρονικά με το εγχείρημα του Θ(ε)ωμά (απ'τις χρυσές ημέρες του Φρίξου Κώνστα στον "Δικέφαλο") Μαύρου να σώσει την ΑΕΚ με χρηματοδότηση που αγγίζει τα 5 φρέντο, 2 τοστ και μια πορτοκαλάδα (χωρίς ανθρακικό). Έχω γράψει πολλές φορές την άποψη μου οτι κακώς ο Ολυμπιακός δίνει σανίδα σωτηρίας στους πεθαμένους, πόσο μάλλον όταν αντί να ευγνωμονούν επειδή υπάρχουν ακόμα, κάνουν και χιουμοράκι σαν αυτό το Αλαφουζέϊκο χιούμορ με το σκότος και το φως. Και επειδή όπου υπάρχει ύβρις ακολουθεί η νέμεσις, η επανεμφάνιση του Σωκράτη Κόκκαλη και η ανακοίνωση του αναφορικά με τον επίδοξο μεγαλομέτοχο βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους. Χωρίς μάλιστα να χαραμίσει ούτε μισό "ΧΟ ΧΟ ΧΟ". Αν και είμαι σίγουρος οτι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα το διάβασαν καμμιά 200αριά φορές, μην τυχόν και τους έγραφε ο μεγάλος Σωκράτης κανένα "ΚΟΤΕΣ" και "ΠΕΛΑΤΕΣ".