24 Αυγ 2011

... And Justice For All...


Χαρές και πανηγύρια στον πολιτικό κόσμο για την χθεσινή απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα υποβιβάζονται στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Αμέσως στήθηκε στις κάμερες ο υπουργός κος Παύλος Γερουλάνος με το σιδερωμένο μαλλί και διατράνωσε την πεποίθηση του οτι ο αγώνας για την κάθαρση συνεχίζεται και οτι η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στα χέρια της για να το πετύχει. Για να επιβεβαιωθεί μάλιστα ο ισχυρισμός, ανακοίνωσε την διακοπή των επιχορηγήσεων στις ομάδες μέσω ΟΠΑΠ, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Για γέλια και για κλάματα πλέον η κατάσταση καθώς τρείς μόλις ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος εκκρεμούν υποθέσεις στα δικαστήρια, άλλοι προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, άλλοι κάνουν εφέσεις για να μην υποβιβαστούν, άλλοι δεν έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής και δεν ξέρουμε ποιές ομάδες θα αντικαταστήσουν τις δύο που υποβιβάστηκαν.

Read More
Απόφαση-σταθμός χαρακτηρίζεται η πολιτική παρέμβαση στο θέμα "κάθαρση", όπου μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού απέβαλλε τις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα από κάθε επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας, υποβιβάζοντας τις στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, δηλαδή, στην Δ’ Εθνική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΑ, κρίθηκε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο ομάδων («συνεχίζουν να διοικούνται από παρένθετα πρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά) οι οποίες παραμένουν υπό την επήρρεια των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια και έχουν τιμωρηθεί με δια βίου απαγόρευση από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες βάσει της νομοθεσίας έχουν το δικαίωμα για να καταθέσουν έφεση, αλλά μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση θεωρώ οτι στην ουσία της είναι σωστή. Δε μπορεί να θεωρεί ηλίθιο τον κόσμο όλο ο κάθε Μπέος και ο κάθε Ψωμιάδης, δηλώνοντας οτι δεν έχουν καμμία σχέση με τις ομάδες και πως βρέθηκαν δίπλα στις ομάδες ο ένας για την ψυχή του συγχωρεμένου του πατέρα του και ο άλλος από αγνή και άδολη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του. Ωστόσο, οι Μπέος και Ψωμιάδης είναι μια τριετία τουλάχιστον σε Βόλο και Καβάλα, χωρίς να φαίνεται οτι έχουν ενεργό ρόλο στην ομάδα - ειδικά ο Ψωμιάδης, φαίνεται μόνο ως "οπαδός της ομάδας" όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο που "ουδεμία σχέση έχει με την ΠΑΕ Καβάλα". Ο Μπέος είναι δακτυλοδεικτούμενος τουλάχιστον εδώ και 6 χρόνια, ο Ψωμιάδης είναι δακτυλοδεικτούμενος με... χέρια και πόδια από τη δεκαετία του '80, από την ιστορία με τον Ντάνι Βρέινς κι όμως : Η πολιτική ηγεσία της χώρας ανακάλυψε εν έτει 2011 οτι "έχουν ύποπτο ρόλο"; Προφανώς πριν όλα ήταν καλά, γιατί οι πολιτικοί άρχοντες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σβήσουν τα χρέη Πανιωνίου και Καβάλας, να τους βαφτίσουν "Νέος Πανιώνιος" και "Νέα Καβάλα" αποδεχόμενοι όχι μόνο τα δικαιολογητικά των ομάδων, αλλά και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς... Τα ίδια "παρένθετα πρόσωπα" που λέει τώρα η ΕΕΑ. Ούτε υπήρχε προφανώς κανένα πρόβλημα όταν ο Μπέος και ο Ψωμιάδης μπαινόβγαιναν μέχρι πρόσφατα στα γραφεία πρώην μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού και προέδρου της Superleague.

Η θέση μας πιστεύω σαν οπαδών του Ολυμπιακού είναι ίδια για όλους και ξεκάθαρη : Όποιος ευθύνεται, όποιος κι αν είναι, να τιμωρηθεί και να πληρώσει, ακόμη και αν είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, κάποιος παίκτης, προπονητής, παράγοντας, οποιοσδήποτε. Αλλά να πληρώσει όποτε πρέπει και όταν πρέπει : Η ιστορία ξεκίνησε μήνες πριν και πολύ εύκολα και οι δίκες και οι αποφάσεις και όλα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός όλων των ομάδων. Αλλά μιλάμε για την αιώνια, αθάνατη Ελληνική γραφειοκρατία : Για κάθε απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης υπάρχει μια επιτροπή εφέσεων που μπορεί να ανατρέψει την απόφαση. Για κάθε επιτροπή εφέσεων, υπάρχει κάποιο νομικό τέχνασμα για να προσβληθεί η δευτεροβάθμια απόφαση. Για κάθε προσβολή υπάρχει κάποια άλλη υποεπιτροπή της επιτροπής που μπορεί να επιβάλλει την ίδια αρχική ποινή με άλλο σκεπτικό, υπάρχει η απειλή προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, υπάρχουν μέτρα πίεσης από το κράτος και τελικά κάθε απόφαση που βγαίνει είναι στη διακριτική ευχέρεια του θιγόμενου αν θα την προσβάλλει.

Για όσους καμαρώνουν και χαίρονται για την αυστηρότητα της ΕΕΑ, για όσους πανηγυρίζουν μιλώντας για κάθαρση, θα υπενθυμίσω οτι η ΕΕΑ, είναι μια επιτροπή που επι σειρά ετών επέτρεπε σε ομάδες με τεράστια χρέη και άδειους από δικαιολογητικά φακέλους να συμμετέχουν κανονικά στις μεγάλες κατηγορίες όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Είναι η ίδια επιτροπή που - όπως προείπα - έδινε άδεια συμμετοχής στον "Νέο Πανιώνιο" και την "Νέα Καβάλα". Είναι η ίδια επιτροπή που απεφάνθη πριν από λίγα χρόνια οτι δεν υπήρχε θέμα συνιδιοκτησίας Παναθηναϊκού και ΟΦΗ, σε ένα σκεπτικό που βίαζε την κοινή λογική. Είναι η ίδια επιτροπή που έδωσε το πιστοποιητικό συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, ο οποίος πρόκειται να μεταβιβαστεί σε πρόσωπο που λίγες εβδομάδες πριν συνελήφθη απ'τις αρχές. Η ίδια επιτροπή που δίνει άλλη μια μικρή παράταση στην ΑΕΚ να μαζέψει λεφτά και χαρτιά για να καταθέσει φάκελο.

Στο δια ταύτα, τρείς ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, η Superleague μετράει δύο ομάδες μείον και δεν γνωρίζει από ποιές ομάδες θα αντικατασταθούν. Ο ΚΑΠ ορίζει πως αντικαθίστανται από τις ομάδες της κατώτερης κατηγορίας, ήτοι της Football League, πράγμα που σημαίνει οτι θα ανέβει ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας. Υπάρχει όμως μια ιδιαίτερη πρεμούρα να αποκατασταθεί η Λάρισα του Πηλαδάκη, οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα επικρατήσει. Υπάρχει ένα χάος από ασφαλιστικά μέτρα, εφέσεις, ενστάσεις, προσφυγές και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει τελικά το πρωτάθλημα και ποιές ομάδες θα συμμετάσχουν. Είτε όμως συμμετάσχουν η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός, ο Λεβαδειακός ή η Δόξα, θα συμμετάσχουν δύο ομάδες που έκαναν τον προγραμματισμό τους για να αγωνιστούν στη Football League, πράγμα που σημαίνει οτι η ενίσχυση τους για το επίπεδο της Superleague είναι μη επαρκής, πράγμα που θα ρίξει το επίπεδο ανταγωνισμού προς τέρψιν των ψυχορραγούντων τριφυλλοφόρων και δικέφαλων κοτόπουλων Βορρά και Νότου. Και φυσικά, εμείς επηρρεαζόμαστε περισσότερο απ'όλους, καθώς πλησιάζουμε στην πρεμιέρα του Champions League χωρίς να έχουμε ούτε μισό επίσημο παιχνίδι στα πόδια, κάτι που μας αναγκάζει να βρούμε ισχυρό αντίπαλο για φιλικό (που δεν είναι και το πιο εύκολο, τέτοια εποχή)...

Υ.Γ. : Και τώρα... ορμάτε. Πλιάτσικο! Πέφτουν Βόλος και Καβάλα, θα μείνει ένα σωρό κόσμος ελεύθερος, ορμάτε όλης της Γης οι... πεινασμένοι. Ντιέ, Γιακούποβιτς, Σανκαρέ, Ουμπίντες, Καρντόσο, Χργκόβιτς, Μόνχε, Μαρτίν, διαλέχτε. Και τον Αμπντούν, Βαγγέλα, μη χάσουμε τον Αμπντούν. Και μετά θα είμαστε πλήρεις, γιατί τελικά ο Τζιόλης και ο Αμπντούν έλειπαν απ'τον Ολυμπιακό για να ανέβει επίπεδο... Ε Βαγγέλα; Και μιας και θα καθυστερήσει η έναρξη του πρωταθλήματος, δεν πειράζει να περιμένουμε κι άλλο λίγο... Ε Βαγγέλα;