18 Φεβ 2010

O αντιΟλυμπιακός...


Ο αντιΟλυμπιακός ζεί ανάμεσα μας. Είναι αυτός που η μόνη διέξοδος στη μίζερη καθημερινότητα του είναι να φορτώνει τις απανωτές καρπαζιές που τρώει στη ζωή του στον Ολυμπιακό. Είναι δίπλα μας, είναι στο συγγενικό μας κύκλο, είναι συνάδελφος μας, είναι συμμαθητής μας. Είναι ο συμμαθητής που τα άλλα παιδάκια έπαιζαν "φατούρο" στο σβέρκο του. Είναι ο συνάδελφος που μια ευτυχισμένη ημέρα του εξαρτάται απ'το αν έχασε ή αν κέρδισε ο Ολυμπιακός : Κέρδισε; Μαύρες πλερέζες, μουρμούρα και αναθέματα για τους διαιτητές, την ΕΠΟ, τη Superleague, το κράτος (του Κόκκαλη). Έχασε; Ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, ο άνθρωπος βρήκε ασχολία μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να γεμίσει τον χρόνο που όλοι οι υπόλοιποι αδιαφορούν για την ύπαρξη του. Είναι ο μονίμως μουρτζούφλης συγγενής που ξεκινάει τη συζήτηση επιτιθέμενος για τις αδικίες, τις διαιτησίες και τις κλοπές και το γυρίζει στο Τσάμικο και το Καλαματιανό όταν πάρει τις απαντήσεις που του αρμόζουν. Το ειρωνικό ύφος τότε αντικαθίσταται από το περίλυπο ύφος του "συνανθρώπου", που λέει όλο ενδιαφέρον "έμαθες τι έπαθε η θεία Παγώνα" και κουνάει το κεφάλι αναπαράγοντας ατάκες όπως το "τι είναι ο άνθρωπος", από τον αξέχαστο "Αντωνάκη" του παλαιού Ελληνικού κινηματογράφου.
 
Ο αντιΟλυμπιακός είναι αυτός που όπως είχε πεί ο Γιάννης Ιωαννίδης κάποτε "τρώει ξύλο στο σπίτι απ'τη γυναίκα του και έρχεται στο γήπεδο για να δείξει οτι φοράει παντελόνια". Είναι ο κάθε πονεμένος που προτιμά τη βολική λύση του να κατηγορεί τους άλλους παρά να κοιτάξει τα του οίκου του και πως να τα βελτιώσει. Είναι αυτός που ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της καθημερινότητας του : Είναι αυτός που κατηγορεί "το σύστημα που τον έχει εγκλωβίσει σε μια δουλειά που δε γουστάρει να κάνει και δε τον πληρώνει καλά" τη στιγμή που είτε δεν έχει τα εφόδια να κάνει κάτι καλύτερο, είτε δεν έχει κάνει καν τον κόπο να... ψάξει για άλλη δουλειά. Ο αναθεματισμός του συστήματος είναι πιο εύκολος : Έτσι και στον αθλητισμό. Αναθεματίζοντας τον Ολυμπιακό δίδεται άφεση αμαρτιών στον συρφετό των "παικταράδων" που ήρθαν να αλλάξουν τις ισορροπίες, μόνο που τις άλλαξαν τόσο δραματικά που η βάρκα μπατάρισε. Θέλει κότσια να στραφεί ο οπαδός ενάντια στην ίδια του την ομάδα και να πεί "ρε κακομοίρηδες, ο άλλος έχει φέρει τα πυρηνικά όπλα και εσείς πολεμάτε με τα φυσοκάλαμα και τις σφεντόνες;". Είναι πιο εύκολο να κατηγορείς τον Τζιοβάνι για περιπατητή, τον Ριβάλντο για συνταξιούχο, τον Λούα Λούα για πρώην ποδοσφαιριστή παρά να σκεφτείς και να πείς "που πάω ρε να κοντράρω τους άλλους με τον Άλβιν Τσέκολι, με τον Βαγγέλη τον Κουτσουρέ και με τον Γιώτη τον Εγκωμίτη;".

Ο αντιΟλυμπιακός είναι αυτός που έχει πάντοτε μια καλή δικαιολογία που επεξηγεί γιατί "δεν ήταν, αλλά έγινε" αντιΟλυμπιακός. Όλοι επικαλούνται οτι "δεν αντέχουν την αδικία γιατί πάνω απ'όλα τους αρέσει το ποδόσφαιρο, τα οπαδικά έπονται". Όλοι έχουν μια ιστορία για το πως ο Ολυμπιακός "χάλασε" το ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚτζής έχει να λέει για την... αρπαγή του Κούδα (λεπτομέρεια το οτι ήρθε μόνος του). Ο βάζελος και ο ΑΕΚτζής επικαλούνται την "παράγκα", στην οποία χρεώνουν την αποτυχία τους να κατακτήσουν τον τίτλο. Παπαριές καμαρωτές : Δεν είδαμε κανέναν βάζελο να διαμαρτύρεται την εποχή του Μαντζεβελάκη ή του Βαρδινογιάννη ή φέτος (ως τώρα βέβαια), δεν είδαμε κανέναν ΑΕΚτζή να μιλάει για την αδικία την εποχή του Μπάρλου ή την εποχή των Μελισσανίδη-Καρρά, δεν είδαμε κανένα ΠΑΟΚι να διαμαρτύρεται το 1985 που περπάτησαν και οι παράλυτοι για να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Ο καθένας κοιτάζει τον μικρόκοσμο του, ο καθένας έχει την εύκολη λύση, να τα ρίξει στον Ολυμπιακό και να κοιμούνται όλοι μαζί τον ύπνο του δικαίου, βέβαιοι πως "κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά το κατεστημένο τους εμποδίζει".

Ο οπαδός του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε παρά να είναι αντιΟλυμπιακός επειδή... έτσι πρέπει να είναι. Τις παλιές εποχές, τις δύο ομάδες χώριζε το κοινωνικό χάσμα, φτωχοί εναντίον πλούσιων, κουρελήδες εναντίον σιδερωμένων, εργάτες εναντίον αστών. Οι εποχές άλλαξαν, οι κοινωνικές ισορροπίες επίσης. Ο νέος Παναθηναϊκός οπαδός έγινε αντιΟλυμπιακός καθώς όντας καλομαθημένος από τις εποχές του Μαντζεβελάκη και του Βαρδινογιάννη δε μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα οτι δεν υπάρχουν πλέον Τριβέλλες να χτυπάνε προσοχή στο τηλέφωνο και να τρέμουν σύγκορμοι στο άκουσμα της φωνής του "Θαλή από το Ρέθυμνο". Δε μπορούν να δεχτούν οτι η εποχή του καπετάνιου που έκανε "ντου" στις φυσούνες με το περίστροφο ανα χείρας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν μπορούν να δεχτούν οτι ο Ολυμπιακός όχι μόνο βγήκε από τον βάλτο που τεχνηέντως τον είχαν ρίξει, όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά αντιθέτως βγήκε, γιγαντώθηκε και τους έχει μουρλάνει στο γάζωμα εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία.

Ο οπαδός της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε παρά να είναι μίζερος και κλαψιάρης, αφού είναι η φύση του. Πάντα στον οπαδό της δικέφαλης κότας, Νότου και Βορρά, φταίνε οι άλλοι. Δεν μπόρεσε να πάρει πρωτάθλημα; Οι άλλοι φταίνε. Τι κι αν ο ένας έπαιζε με αστέρι τον Σέμπουε και ο άλλος με τον Κουλακιώτη και τον Βελλή; Φταίει το κατεστημένο, η διαιτησία, η παράγκα, η ΕΠΟ, ο Κόκκαλης, ο Ολυμπιακός. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ είναι τόσο τυφλωμένος απ'την αμπαλοσύνη του που θεωρεί πως με το να κερδίσει τον Ολυμπιακό μια φορά κάθε 5 χρόνια αποτελεί αιτία του να μαζευτεί στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί την ομάδα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος γαύρος οπαδός μετά από μια νίκη επί του ΠΑΟΚ θα ξύσει τα αχαμνά του, θα πεί μειδιώντας "που πάτε ρε ΠΑΟΚια" και θα βγεί για καφέ ή για σινεμά. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ είναι τόσο εθισμένος στο κουτόχορτο που αν ρωτήσεις δέκα διαφορετικούς ΠΑΟΚτζήδες να σου πουν γιατί μισούν τον Ολυμπιακό, θα σου πουν δέκα διαφορετικές εκδοχές. Είναι ζήτημα αν θα βρείς έναν να σου πεί "μας αδίκησαν αλλά κι εμείς κάνουμε χοντρές μαλακίες κάθε καλοκαίρι". Πέρυσι και φέτος είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι πραγματικά καλό στη μίζερη ιστορία τους. Πέρυσι προτίμησαν να δώσουν επιδεικτικά κώλο για να κάνουν κακό στον Ολυμπιακό και έμειναν με το πουλί στο χέρι εν τέλει, πράγμα που ενδεχομένως να γίνει και φέτος.

Όσο για τον οπαδό της ΑΕΚ, αυτός είναι ο ορισμός του κωλοτούμπα... Οι ΑΕΚτζήδες δηλώνουν σήμερα "φιλοΠαναθηναϊκοί" και "φανατικοί αντιΟλυμπιακοί". Ναι, είναι οι ίδιοι ΑΕΚτζήδες που στις αρχές της δεκαετίας του '80 τραγουδούσαν στο ΑΕΚ-ΠΑΟ "Θρύλος - ΑΕΚ ενωμένοι, όλοι οι άλλοι γαμημένοι" και στις αρχές της δεκαετίας του '90 το επαναλάμβαναν λέγοντας "Γαύροι, αδέλφια, μαζί θα το γιορτάσουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια". Ιστορική αναφορά νομίζω δεν χρειάζεται, τα έχουμε άλλωστε ξαναπεί. Ο ίδιος ΑΕΚτζής οπαδός λοιπόν που έκανε αβαβά τα σβησμένα φώτα, τα δακρυγόνα, τις βουτιές των παικταράδων της αρμάδας του Μπάγεβιτς, την εποχή του "μεγάλου Λουκά Μπάρλου" και τις μπούκες του "Τίγρη" στις φυσούνες, είναι ο ίδιος ΑΕΚτζής που τολμάει να μιλάει για το καλό του ποδοσφαίρου.

Κάθε ομάδα έχει τις εποχές που είναι στα πάνω της ή στα κάτω της : Ο Ολυμπιακός πέρασε τα "πέτρινα χρόνια". Ο Παναθηναϊκός σώθηκε χάρη στον Ολυμπιακό από τον υποβιβασμό. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ χρωστούσαν της Μιχαλούς και παρ'όλα αυτά με κρατικές παρεμβάσεις είναι εδώ, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει νέα χρέη. No problem, όλο και κάποιος βουλευτής / υπουργός θα βρεθεί να τα σβήσει. Το θέμα είναι πως αντιδρά κάθε ομάδα στα "κάτω" της : Ο Ολυμπιακός οργανώθηκε, βρήκε διοικητική ισορροπία, σταμάτησε να εντοπίζει το πρόβλημα μόνο στην διαιτησία και τους θεσμούς και ενίσχυσε σε όλα τα πόστα την ομάδα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το 1996 η δυναστεία της ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας. Ο Παναθηναϊκός αφού έφαγε χρόνια ολόκληρα κατηγορώντας τους διαιτητές και τους θεσμούς, για πρώτη φορά φέτος έκανε κάποιες επενδύσεις που έδειξαν εν μέρει πως πρέπει να κινηθεί - αγωνιστικά μιλώντας πάντα, το κομμάτι βάζελος και παρασκήνιο είναι άλλο τεράστιο κεφάλαιο. Ο ΠΑΟΚ έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή μετά από 25 ολόκληρα χρόνια και προτιμάει λέει να τερματίσει 2ος για να παίξει με τον... Ολυμπιακό στα play offs (όπου αν χάσει, φυσικά θα φταίει η διαιτησία). Η δε ΑΕΚ προσπαθεί με πορδές να βάψει αυγά και απ'το 1994 που κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα, κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Μία φορά μόνο έφτασε κοντά στον τίτλο, πέρυσι και η συνέχεια αντί να είναι ανάλογη, με επενδύσεις σε παίκτες, άρχισαν οι διοικητικές παλινωδίες και τα αναθέματα στους άλλους.

Ο αντιΟλυμπιακός πάνω απ'όλα υποστηρίζει οτι ο οπαδός του Ολυμπιακού δεν ξέρει μπάλα, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί οτι εκείνος και οι όμοιοι του "το κατέχουν" το άθλημα. Είναι αυτός που κάνει εμβριθείς αναλύσεις προσπαθώντας να αποδείξει οτι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε σε όλες τις φάσεις ενός παιχνιδιού, τη στιγμή που η δική του ομάδα αδικήθηκε κατάφωρα στον δικό της αγώνα, ακόμη και αν έπαιζε με τον Αστέρα Μαγούλας. "Φταίνε τα κέντρα εξουσίας". Αγαπάμε όμως τον αντιΟλυμπιακό γιατί πάνω απ'όλα μας κάνει να γελάμε. Ειδικά αν αυτός βγαίνει και στα ραδιόφωνα να πεί τον πόνο του ή - ακόμα καλύτερα - αν είναι ΑΡΔ.

Ο αντιΟλυμπιακός είναι αυτός που έχει στηρίξει την ανυπαρξία του στο αξίωμα "αφού ο Ολυμπιακός αποτυγχάνει στην Ευρώπη, τότε ότι επιτυγχάνει στην Ελλάδα είναι κάλπικο". Είναι αυτός που βαφτίζει "μεγάλη Ευρωπαϊκή πορεία" μια... τσάρκα της ομάδας του μέχρι τους 16 κάποιας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τη στιγμή που όταν το επιτυγχάνει ο Ολυμπιακός μας εφιστούν "φιλικά" την προσοχή οτι μια πορεία στους 16 δεν είναι και τίποτε σπουδαίο, άλλωστε η ιστορία γράφει μόνο αυτούς που κατακτούν το τρόπαιο.

Ο αντιΟλυμπιακός είναι αυτός που υποστηρίζει πως τα 12/13 πρωταθλήματα δεν είναι τίποτα και καταλήγει περιχαρής την επιχειρηματολογία της πλάκας λέγοντας πως η τιμωρία του Ολυμπιακού είναι να μη χειροκροτούν οι αντίπαλοι τα πρωταθλήματα που παίρνει. Δε μας νοιάζει ρε 'σεις, δε θέλουμε το χειροκρότημα σας ούτε την αναγνώριση σας. Μας έχει αναγνωρίσει χρόνια τώρα η οπίσθια οπή σας, η οποία από τις συνεχείς παραβιάσεις έχει αποκτήσει διάμετρο σπηλαίου. Εμείς θέλουμε να σας βλέπουμε πάντα έτσι μίζερους, κατσουφιασμένους, να ψάχνετε να βρείτε γελοίες δικαιολογίες, να νιώθετε "δικαιωμένοι" που μας τα είπατε ένα χεράκι και την κατάληξη να είναι η συνηθισμένη : Εμείς πρωταθλητές και εσείς οι μαλάκες που θα μας ψυχαγωγούν για το καλοκαιρινό break μέχρι να αρχίσει η νέα αγωνιστική περίοδος...