7 Ιουλ 2009

Ο Μπελουτσάκος έφυγε, ο Μπελουτσάκος πάει...


Αναμφισβήτητα, η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Φερνάντο Μπελούτσι από την ομάδα ήρθε να περιπλέξει λίγο τα πράγματα σχετικά με το ρόστερ της νέας σεζόν. Ο "Μπελού" μόλις την περασμένη εβδομάδα έδινε συνέντευξη εν'όψει της νέας σεζόν όπου δήλωνε τους στόχους του για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο και το Σάββατο που μας πέρασε δεν επέστρεψε με την αποστολή από το Ζέεφελντ, αλλά τον... φόρτωσε ο μάνατζερ του στο αεροπλάνο και τον πήγε στην Πορτογαλία, όπου και υπέγραψε εν τέλει με την Πόρτο!

Υπάρχουν δύο οπτικές στο θέμα της αποχώρησης του Μπελούτσι. Η μία οπτική, αυτή του προπονητή που φέρεται να μην καιγόταν κιόλας - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - να διατηρήσει τον Αργεντινό μέσο στο ρόστερ της ομάδας, αφού ο διακαής πόθος του είναι ο Σουηδός διεθνής Κιμ Κάλστρομ της Λιόν. Βάσει αυτής της οπτικής λοιπόν, η διοίκηση φέρεται να ενημέρωσε τον Πίνι Ζαχάβι για το θέμα και ο Εβραίος μεγαλομάνατζερ μέσα σε λίγες ημέρες όχι απλά πήγε τον πελάτη του σε καλή Ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά έφερε και 5.000.000 ευρώ στον Ολυμπιακό για το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη.

Η άλλη οπτική, είναι η καθαρά εμπορική. Αυτή που λέει οτι ο παίκτης σε δύο χρόνια έμενε ελεύθερος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αποκλείεται να έκανε απόσβεση των χρημάτων του. Συν τοις άλλοις, ο Εβραίος μεγαλομάνατζερ Ζαχάβι, θα διατηρούσε το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη, αλλά δεν θα είχε κανένα - μεγάλο τουλάχιστον - κέρδος σε περίπτωση που ο παίκτης ανανέωνε με τον Ολυμπιακό. Πράγμα που δεν ισχύει τώρα που "έτρεξε" τη μεταγραφή του παίκτη του στην Πόρτο, με τον ίδιο να διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων του. Αυτό σημαίνει πως αν ο "Μπελού" παίξει καλή μπάλα και η Πόρτο τον μοσχοπουλήσει όπως συνηθίσει, αυτομάτως ο Ζαχάβι αυξάνει το ποσοστό κέρδους στην επένδυση του. Όπως και να'χει, ο συνδυασμός αυτών των δύο οπτικών ήταν τελικά και ο λόγος που ο Αργεντινός "κούνησε μαντίλι".

Σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά το τάϊμινγκ της κίνησης. Ο Ολυμπιακός έψαχνε ήδη δύο "εντεκαδάτους" παίκτες για τη μεσαία γραμμή και σίγουρα χρειαζόταν και λύσεις πρώτης γραμμής για τον πάγκο. Σε έναν μαραθώνιο 50 αγώνων σε πρωτάθλημα - κύπελλο και Ευρώπη, είναι παραπάνω από βέβαιο οτι μια "καλή" εντεκάδα ΔΕΝ φτάνει - κάτι που είδαμε περίτρανα τις περασμένες σεζόν και το κατακρίναμε όλοι. Στην παρούσα φάση, το ταμείο λέει πως ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι μείον τρείς "εντεκαδάτους" σε σχέση με πέρυσι (Τζόρτζεβιτς, Πατσατζόγλου, Μπελούτσι), αφού μόνο ο Παρασκευάς Άντζας επί της ουσίας αναπληρώθηκε (με τον Όλοφ Μέλμπεργκ).

Τα τελευταία νέα λένε πως επίκειται προσφορά νέου συμβολαίου στον Κριστιάν Λεντέσμα με αυξημένες αποδοχές, με προοπτική να υπάρχει και αυτός πλην του Κιμ Κάλστρομ που είναι ο μεγάλος στόχος και διακαής πόθος του προπονητή.

Υ.Γ. 1 : Και εντάξει, καταλαβαίνω το οτι για τον α ή τον β λόγο δε τον ήθελε ο προπονητής. Αλλά να πάρει η ευχή, είναι δυνατόν να προτιμάς να έχεις στο ρόστερ σου τον ξεδοντιασμένο λύκο Λεντέσμα από τον Μπελουτσάκο; Τέλος πάντων, μπορεί ο Λεντέσμα να παίξει μπαλάρα και να τρίβουμε τα μάτια μας. Μπορεί και όχι όμως... Ο καιρός γαρ εγγύς, αλλά προσωπικά θα ένιωθα πιο σίγουρος αν στη θέση του Λεντέσμα είχαμε κάποιον άλλον αμυντικό χαφ - εκτός του Κάλστρομ εννοείται, που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έρθει.

Υ.Γ. 2 : Αδυνατώ να καταλάβω το "δε βιαζόμαστε για μεταγραφές". Στις 19 Αυγούστου παίζουμε τον πρώτο αγώνα του 4ου προκριματικού γύρου του C.L. (αν προκριθούμε απ'τον 3ο). Στις 22 Αυγούστου, πάμε ΟΑΚΑ για να παίξουμε με την ΑΕΚ στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής. Στις 26 του μήνα δίνουμε τον επαναληπτικό για το C.L. και στο καπάκι πάμε στο Αλκαζάρ για τη 2η αγωνιστική με τη Λάρισα. Τι "δε βιαζόμαστε" λοιπόν ρε παλικάρια; Εκτός αν πρόκειται να βγεί κανένας Μώραλης πάλι σε κανένα ραδιόφωνο και μας λέει "αφού στον όμιλο θα πέφταμε με καμμιά Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ, Ρεάλ, τι να τις κάνουμε τις ακριβές μεταγραφές";

Υ.Γ. 3 : Οι τραυματισμοί στην ομάδα είναι όλοι μυϊκοί τραυματισμοί, ήτοι προέρχονται απ'την σκληρή εκγύμναση. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει οτι γίνεται "κακή" προετοιμασία, ενδεχομένως όμως να σημαίνει οτι γίνεται και καλή δουλειά στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Το θετικό, οτι η ομάδα ενδέχεται φέτος να έχει περισσότερες αντοχές από τις προηγούμενες χρονιές. Το κακό, οτι οι παίκτες από το 2005 - επί Σόλιντ, όσοι ήταν - μέχρι και πέρυσι, είχαν μάθει να χρησιμοποιούν πολύ τη μπάλα στην προετοιμασία. Ο Λουτσιάνο (Γκαλέτι) πάντως, την τσίμπησε την... δεκαήμερη τιμητική του και αφήνει τους άλλους να τρέχουν.

Υ.Γ. 4 : "Θα πάθετε την πλάκα σας με τον Καντέ" έλεγε η Σουριναμέζα Τιτίκα προ ημερών στα ΜΜΕ. Πράγματι, στον χθεσινό αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Βασιλεία, έπαθαν την πλάκα τους. Οι Παναθηναϊκοί. Τους βλέπω σήμερα και παραμιλάνε. Το πιο κολακευτικό σχόλιο που άκουσα από χείλη βάζελου ήταν "βρήκαμε τον νέο Ενακαρίρε".

Υ.Γ. 5 : Ο Καραγκούνης πάντως έχει ξεκινήσει την προετοιμασία στις καταδύσεις από πολύ νωρίς...

Υ.Γ. 6 : Είχα ξεκινήσει να γράφω άρθρο σχετικά με την "καταστροφή του Ολυμπιακού από τον Κόκκαλη" και την... τρύπα των 63 εκ. ευρώ (όπου μέσα είχαν βάλει μέχρι και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι το 2012), αλλά με πρόλαβε ο σύντροφος Γιώργος "Keratsini-7-" απ'τους mmgo. Σε μια τηλεφωνική του παρέμβαση στον Sport-FM έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Για όσους δε το έχουν ήδη δεί / ακούσει, τον ήχο δυνατά και απολαύστε...