22 Οκτ 2008

"Κεντρική διαχείριση" χωρίς Ολυμπιακό; Ταινία "Θου-Βου" χωρίς Βέγγο...

by ANASTO & PESETERO


"Όλοι μαζί και ο Ολυμπιακός χώρια" είναι το νέο ποίημα που... απαγγέλεται από ΑΡΔ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Ο "κακός" Ολυμπιακός που δε θέλει το καλό των ασθενέστερων ομάδων, δε συναινεί στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων γιατί τον ενδιαφέρει μόνο το δικό του κέρδος.

Το παραμύθι με την "ενδυνάμωση των ασθενέστερων ομάδων" κρατάει απ'την εποχή που το ποδόσφαιρο μπήκε για τα καλά στα σπίτια μας. Μέχρι τότε οι ασθενέστερες ομάδες περίμεναν να πέσουν σε κανέναν αγώνα κυπέλλου και να τύχει να τον δείχνει η κρατική τηλεόραση, στη χάση και στη φέξη. Σιγά σιγά οι αγώνες που αναμεταδίδονταν άρχισαν να αυξάνονται. Το προϊόν είχε ζήτηση και κάπως έτσι ξεφύτρωσε και η συνδρομητική τηλεόραση. Οι περισσότερες ομάδες είχαν υπογράψει εκεί τότε μιας και υπήρχαν αρκετά χρήματα, αλλά σιγά σιγά μπήκαν κι άλλα κανάλια στο παιχνίδι. Μέχρι που φτάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του '90 : Κάπου εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι της επιχορήγησης μέσω τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ασθενέστερων ομάδων... Πράγματι, δόθηκαν "πακέτα" για τα δικαιώματα των μικρών, αλλά το αποτέλεσμα ποιό ήταν; Οι μεγαλοπαράγοντες, οι "επενδυτές" ("επεγδυτές", κατά Μανώλη Γαβαθιώτη) παντελόνιασαν τα χρήματα και ενίσχυσαν τις ομάδες τους με πάσης φύσεως αλλοδαπούς απ'τις οικοδομές, τα εργοστάσια, τα μηχανοστάσια και την επισκευαστική ζώνη του Περάματος. Αποτέλεσμα; Ομάδες με... ρεκόρ όπως 5-5-20, 4-5-21, 3-8-19 κ.ο.κ.

Φτάνουμε λοιπόν στο σωτήριον έτος 2008 και η Super League - που το είχε λέει ως βασική προϋπόθεση από την ίδρυση της - προχωράει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κεντρική διαχείριση χωρίς... Ολυμπιακό, σα να λέμε ταινία Θου-Βου χωρίς... Θανάση Βέγγο. Οι 15 απ'τους 16 συνεχίζουν μαζί, ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει αλλού την τηλεοπτική του στέγη. Όπως όμως δήλωσε ο Πηλαδάκης ο δίκαιος, "τα παιχνίδια του Ολυμπιακού θα ορίζονται στο πλαίσιο της ισονομίας βάσει της συμφωνίας που έκανε η Λίγκα με τα δύο κανάλια" (Nova / Alpha). Οι ειδικοί της πιάτσας λοιπόν άρχισαν να εγείρουν απορίες : "Δεδομένου οτι φέτος ο Ολυμπιακός θα λάβει από την σύμβαση του με την ΕΡΤ 6.5 εκ. ευρώ, πως θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα με δεδομένους τους περιορισμούς που τίθενται από την διοργανώτρια αρχή σχετικά με τους προς μετάδοση εντός έδρας αγώνες των ερυθρόλευκων; Ποιό κανάλι θα θελήσει να δαπάνήσει 7 και πλέον εκ. ευρώ εν γνώση του πως δεν θα μεταδώσει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού και απ' αυτά που θα μεταδώσει κάποια δεν θα είναι σε ώρα prime time";

Έχουμε και λέμε :
1) Τα 150 εκ. ευρώ για 3 χρόνια, ΣΙΓΟΥΡΑ τα δίνει ο... συνασπισμός NOVA / Alpha ΧΩΡΙΣ τα δικαιώματα του Ολυμπιακού; Όπως εκτεταμένα είχε ειπωθεί και γραφτεί στα ρεπορτάζ όλον αυτόν τον καιρό, η προσφορά ήταν 150 μύρια ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ της Super League. Κοντολογίς : Χωρίς Ολυμπιακό δεν έχει 150 μύρια και ο κολλητός του Βγενόπουλου το ξέρει πολύ καλά, γι'αυτό και κρατάει "ενωτική" στάση.

2) Έστω οτι ο ΑΝΤ1 ή άλλο κανάλι αποκτά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, ο οποίος ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Πως μπορεί να ορίσει η λίγκα οτι ο αγώνας "δε θα μεταδοθεί τηλεοπτικά"; Υπάρχει καμμιά συμφωνία με το κανάλι; Όχι βέβαια. Άρα τι γίνεται; Θα μπουκάρουν στο Καραϊσκάκη να κόψουν τα καλώδια ή θα κάνουν κατάληψη στην Κηφισίας;

Η μηχανή προπαγάνδας των πολυμετοχικών και των Ντεμολάγνων είναι φοβερή. Η ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προ ημερών για την "ύποπτη στάση της ΕΡΤ" και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις έγινε Robinho απ'την ίδια την... ΕΡΤ. Σε ερώτηση που του έγινε, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε για την κλαίουσα και αδικημένη : "Η ΑΕΚ αφού κόπτεται για τα κεντρικά δικαιώματα γιατί δεν έδωσε στην εταιρία να μου δείξει ότι τα δικά της δικαιώματα είναι αποδεσμευμένα. Γιατί δεν μου έφερε το χαρτί των ελεύθερων δικαιωμάτων. Στα λόγια μπορούμε να λέμε ηρωϊκά πράγματα στη πραγματικότητα η ζωή έχει δεδομένα. Πως θα πάω να δώσω λεφτά σε κάποιον που δεν μου δίνει το πράσινο φως ότι είναι αποδεσμευμένα". Ακολούθησαν και οι αποκαλύψεις της πλευράς Ολυμπιακού πως η ΑΕΚ δήλωσε στη λίγκα οτι παίρνει τα διπλάσια απ'όσα παίρνει, ώστε με το νέο συμβόλαιο να πάρει αύξηση... 300%. Να τσεπώσει χρήμα η ΑΕΚ δηλαδή για να βλέπει ο κόσμος τον... Ζορμπίνιο, τον... Καυλή, τον... Κουτομάνο και το βαψομαλλιά τον... Πλιάτσικο (που έσπευσε ο άλλος βαψομαλλιάς να τον καλέσει στην εθνική, γιατί προφανώς του άρεσε η βαφή που χρησιμοποιεί).

Με λίγα λόγια : Κάποιοι λεβέντες στη Super League, νόμιζαν οτι με την απειλή "όλοι μας και μόνοι σας" μπορούν να "δαγκώσουν" τον Ολυμπιακό, να τον εκβιάσουν και τα χρήματα που του αναλογούν για τα τηλεοπτικά να μοιραστούν στους αναξιοπαθούντες της μεγάλης κατηγορίας. Δυστυχώς γι'αυτούς, το να προσπαθείς να εκβιάσεις το Νο 1 εμπορικό σου όνομα - που όλως τυχαίως έχει και τη μεγαλύτερη βάση τηλεθεατών / συνδρομητών - δεν είναι και η πλέον λογική αντιμετώπιση του θέματος...

Υ.Γ. 1 : Πρέπει πάντως κάποιος να είναι πολλά κιλά... ή να έχει τηγανίσει όλα τα εγκεφαλικά του κύτταρα με... σουπερμαντολίνη για να νομίζει οτι σε θέματα οικονομικής διαχείρισης μπορεί να "δαγκώσει" τον Κόκκαλη. Μπορεί σε θέματα μεταγραφών, προγραμματισμού κλπ να έχει τρελά κολλήματα, αλλά ως προς την οικονομική διαχείριση απλά δεν παίζεται. Ο πρώτος που το βίωσε αυτό ήταν ο κολλητός των Ντεμοπηλαδάκηδων, Πέτρος.

Υ.Γ. 2 : Μετά και απ'αυτή την εξέλιξη αρχίζει και διαλύεται το σύννεφο καπνού που κάλυπτε την αποχώρηση του Πέτρου απ'την ΠΑΕ αλλά και τον ερασιτέχνη. Έτσι εξηγείται και το γλύψιμο που έκαναν τόσο καιρό στον "Πετράν" τα φερέφωνα των ΝτεμοΠηλαδάκηδων, αλλά και το κλάμα που έπεσε όταν έφυγε : "Ο ευγενής Πέτρος", "ο καινοτόμος Πέτρος" και χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι.

Υ.Γ. 3 : Αλήθεια, αφού η "κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων" ήταν εκ των βασικών προϋποθέσεων της δημιουργίας της Λίγκας, πως ερμηνεύεται η δήλωση Πηλαδάκη "Είχε δικαίωμα από το καταστατικό μας, επέλεξε αυτό τον δρόμο. Δεν υποχρεούνται τα μέλη να συμμετέχουν στην κεντρική διαχείριση";

Υ.Γ. 4 : Κάτι για το τέλος : Στο κλείσιμο της σεζόν 2000-2001, ο Σωκράτης Κόκκαλης σε δηλώσεις του είχε μιλήσει για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η πρόταση ήταν μείωση των ομάδων σε 10, το πολύ 12 ομάδες και διεξαγωγή στα πρότυπα της Σκωτσέζικης Λίγκας, ώστε και οι ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρώπη να έχουν σοβαρότερο εσωτερικό ανταγωνισμό, αλλά και να εκλείψουν τα φαινόμενα των λεγόμενων "ομάδων του ΠΡΟ-ΠΟ", που παίζουν αδιάφορα ματς και κανονίζονται οι συμφωνίες κατά το δοκούν. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε ως "ανέφικτη", γιατί οι ειδικοί προέβλεπαν "το μαρασμό του επαρχιακού ποδοσφαίρου, αφού οι θέσεις για την Α' κατηγορία θα ήταν καπαρωμένες". Είναι προτιμότερο δηλαδή να συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία ομάδες - καρπαζοεισπράκτορες, που θα κάνουν 25 ήττες σε μια σεζόν 30 αγωνιστικών, προκειμένου να λέμε οτι υπάρχει... πολυφωνία. Δε καταλαβαίνω γιατί να μη διεκδικήσει μια ομάδα την άνοδο της στη μεγάλη κατηγορία, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ την ομάδα πραγματικά σε έμψυχο υλικό; Η Ξάνθη ανέβηκε στην Α' Εθνική στις αρχές της δεκαετίας του '90 και απο τότε στέκεται μια χαρά στη μεγάλη κατηγορία, ενώ έφτασε να παίξει μέχρι και στο κύπελλο UEFA. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα - άρα και ΔΙΚΑΙΩΣ να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τηλεοπτικά και άλλες συμφωνίες.

Υ.Γ. 5 : Τελικά όμως το σύστημα δε τους άρεσε (προφανώς γιατί είτε με 18, είτε με 16, είτε με 14 ομάδες, πάλι ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα) και οι ομάδες αυξήθηκαν εκ νέου σε 16. Αποτέλεσμα : Εκείνη τη χρονιά την πλήρωσε ο άμοιρος Εθνικός Αστέρας (ο μόνος που υποβιβάστηκε) και τη γλύτωσαν οι "πάλιουρες" Λουκόπουλος και (ο συγχωρεμένος) Κανελλάκης και ο Ακράτητος που είχε "καλούς φίλους". Κατά τα άλλα, θα πάρει τώρα π.χ. ο Θεοδωρίδης του Πανσερραϊκού (που έχει και... προϋπηρεσία στο χώρο) λεφτά απ'τα τηλεοπτικά και θα επενδύσει στην ομάδα του. Βέέέέέέβαια...

Υ.Γ. 6 : Βολκάν για αντι-Νικοπολίδης; Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Πιο ευκίνητος είναι ο... Σάββας.

Υ.Γ. 7 : Είμαι πολύ περίεργος να δω ποιός θα έρθει του χρόνου στο Καραϊσκάκη να πει πως "δεν επιτρέπεται η μετάδοση του αγώνα". Όλα τα λεφτά...


by ANASTO & PESETERO


3 σχόλια:

Joe Dalton είπε...

Φίλε Pesetero, συμφωνώ με τα περισσότερα απλά όσο για τη τηλεοπτική μετάδοση μπορούν να τη μπλοκάρουν με το εξής τέχνασμα. Υπάρχει μία ζώνη την οποία μπορεί να ορίσει η ΕΠΟ(νομίζω τώρα αυτή είναι 15:00-17:00 τη Κυριακή) και να απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων εκείνη την ώρα για λόγους προστασίας του προϊόντος κλπ.

Βασίζεται σε κοινοτική οδηγία και εκείνη την ώρα απαγορεύεται η ζωντανή μετάδοση οποιουδήποτε τηλεοπτικού αγώνα (για αυτό αν παρατηρήσεις η Nova 15:00-17:00 Κυριακή δεν δείχνει ξένο ποδόσφαιρο).

Οπότε η απειλή της Super League είναι ότι θα ορίζει τους περισσότερους εντός έδρας αγώνες του ΟΣΦΠ Κυριακή 15:00 ώστε να μην μπορούν να μεταδοθούν τηλεοπτικά.

Ανώνυμος είπε...

"Περί τύχης..."
Αντιγράφω το απόσπασμα από http://www.sport-fm.gr/article/151348 :
Θέλει και τύχη…

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι για να προκύψει μια καλή πορεία στην Ευρώπη χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη, κάτι που λείπει ως τώρα από τον Παναθηναϊκό. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Στη πρεμιέρα των ομίλων το «τριφύλλι» υποδέχεται το φαβορί του ομίλου, την Ίντερ. Μετά από ένα καλό παιχνίδι και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ερχόταν η ισοφάριση, το ματς στραβώνει οι Ιταλοί πετυχαίνουν σε αντεπίθεση το 0-2 και κόντρα στη ροή του αγώνα φεύγουν με το "διπλό". Στην Κύπρο η ομάδα είναι τραγική, αλλά το πρώτο γκολ είναι δώρο του Σαριέγκι, ενώ στη δεύτερη ευκαιρία έρχεται το 2-0 και η σεμνή τελετή τελειώνει κάπου εκεί. Χθες, την ώρα που έχει το προβάδισμα, ο Σαλπιγγίδης σουτάρει στο δοκάρι και η συνέχεια είναι γνωστή.
Πράγματι, αγαπητέ αντικειμενικέ, θέλει τεράστια τύχη, για να κερδίσεις την Βέρντερ Βρέμης, ιδίως όταν αυτή κατεβαίνει στο γήπεδο με τον δεύτερο, αναπληρωματικό της τερματοφύλακα. Η οποία τύχη, αγαπητέ αντικειμενικέ, φαντάζομαι ότι απείχε στις δύο κεφαλιές του Μάντζιου. Πράγματι, ο Μάντζιος, στο δεύτερο γκολ, με περισσή μαεστρία σημάδεψε τέτοιο σημείο της αντίπαλης εστίας, ώστε ακόμη και ο αίλουρος, «Γκόρντον Μπανκς» υπερασπιστής της εστίας των Γερμανών δεν ήταν δυνατόν να αποσοβήσει το μοιραίο για την εστία του. 17 φορές ακόμη να το προσπαθούσε ο Μάντζιος εκεί δεν θα την ξαναέστελνε την μπάλα, αγαπητέ αντικειμενικέ, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό αποτελεί λεπτομέρεια, για να συμπεριληφθεί στο εμπεριστατωμένο σχόλιο σου.
Επειδή λοιπόν, αγαπητέ αντικειμενικέ, πρέπει να είσαι και πιτσιρικάς, άσε με να σε πληροφορήσω ότι ο Παναθηναϊκός ουδέποτε στερήθηκε την Θεά «Τύχη» κατά τις ευρωπαϊκές εξορμήσεις του. Τα γκολ – «μπιλιάρδο» ήταν σπεσιαλιτέ της μεγάλης σχολής του Ρότσα, που, μετά την επίτευξή τους, εφάρμοζε το σύστημα «όλοι πίσω» και «μαντουμαδόροι» για να διατηρήσει με κάθε μέσο πενιχρές νίκες ή ακόμη και ισοπαλίες. Ούτε βεβαίως, ξεχνιέται η φιγούρα του «είμαι 100 χρόνια μπροστά» Βασίλη Δανιήλ, όρθιου και αγωνιούντος, να εκλιπαρεί την υπερομάδα του να κρατήσει την ισοπαλία και μία επική πρόκριση ενάντια στο μεγαθήριο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Φραμ, που από τύχη τελικά και μόνο η αρμάδα του προφήτη απέκλεισε με δύο ισοπαλίες (λόγω εκτός έδρας τερμάτων). Το να καταριέσαι, λοιπόν, την τύχη του «πρέσβεως», αγαπητέ αντικειμενικέ αποτελεί τουλάχιστον ύβρη προς την ιστορία του συλλόγου (που «αντικειμενικά» υποστηρίζεις), μια ιστορία περίλαμπρη, που μάλιστα έχει βαφτεί όχι με αίμα, αλλά με κέρμα!
Δεν χρειάζεται να επεκταθώ, αγαπητέ αντικειμενικέ, και να σε ρωτήσω πως θα περιέγραφες τον ίδιο αγώνα, εάν παρ’ ελπίδα επρόκειτο για τον Ολυμπιακό. Εκεί φυσικά θα υπήρχαν τα «κενά της άμυνας» και η «ευρωπαϊκή ηττοπάθεια», επιστημονικά κατ’ εσέ αίτια των ηττών της ομάδας. Το ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε μπαλάρα, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν κέρδιζε ή αποκλείονταν (όπως π.χ. το 0-0 με την Ρεάλ εδώ ή οι νίκες με Τενερίφη και Σεβίλλη, που δεν οδήγησαν σε πρόκριση) περνούσε πάντα στα ψιλά από εσένα, αγαπητέ αντικειμενικέ.
Αγαπητέ αντικειμενικέ, η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός φέτος σε 3 αγώνες (δύο στο ΟΑΚΑ και ένα στην Κύπρο) έχει μόλις 1 βαθμό! Και μάντεψε, αυτό αποτελεί τρομακτική και πασίδηλη αποτυχία, όσο «αντικειμενικά» και αν το δεις, και επιπλέον δεν οφείλεται καθόλου στην τύχη που τόσο άκαιρα καταριέσαι. Αγαπητέ αντικειμενικέ, όσο και αν σε έχουμε καταλάβει, τα νεύρα μας τεντώνονται επικίνδυνα κάθε φορά που, έστω και από «τύχη», σε διαβάζουμε.

Ιωάννης Ιουστινιάνης

Υ.Γ. Αγαπητέ Πεσετέρο επειδή το κείμενο μου είναι άσχετο με το δημοσιευθέν από εσένα και τον Αναστό σε παρακαλώ να το δημοσιεύσεις όπου και όταν κρίνεις εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Kaneis den mporei na valei ton Olympiako na pezei stis 3 to mesimeri tis Kiriakis kai auta einai logia tou aera kai apiles tis plakas gia na exoun na grafoun oi efimerides kai na lene oi diaforoi dimosiografoi.

Ektos apo praktikos adinato (dioti kai o Olympiakos alla kai ales omades pezoun stin Europi kai pola pexnidia anagastika ginonte Savato kai oxi Kiriaki gia na mporoun oi omades na pezoun ksekourastes tis trites kai tis tetartes) einai kai emporika athemito oxi mono gia ton Olympiako kai tis antipales omades alla gia olous simperilamvanomenon ton xorigon tis idias tis Super League.

Kaneis den mporei kai kaneis den thelei na kanei polemo ston Olympiako,apla oloi vrethikane pleon pro disareston ekplikseon kai kapos prepei na kalifthoun kai na poun kati paraekso mexri na klisei i nea simfonia gia ta tileoptika dikeomata.

To kiriotero simio opos eipe o Pesetero einai pos ta 150 ekatomiria eixan mesa kai ta tileoptika tou Olympiakou gia 3 xronia tis megaliteris kai emporikoteris omadas tis xoras pano stin opia tha epefte to varos olon ton xorigon kai diafimiston,tora pleon to 150 den ifistate kai prosopika provlepo megali eukeria gia ton Alpha kai tin Nova na riksoun tis times akoma kai sta 110-120 ekatomiria.

Se auta o Sokratis einai manoula kai ola tha ginoun opos prepei,ola ta ipoloipa einai gia to theathine.