5 Δεκ 2007

Η (κακή) πολιτική του Ολυμπιακού στα μεταγραφικά

Μεταγραφές... η τροφή του οπαδού, ανεξαρτήτου βαθμίδας. Σκληροπυρηνικού, σκεπτόμενου, επιστήμονα, VIP (ναι, ζουν ανάμεσα μας). Όλοι, ανεξαρτήτως τρόπου που υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, όλοι ανεξαιρέτως, ασχολούνται με τις μεταγραφές που κατ'αυτούς ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει πάντα, χειμώνα καλοκαίρι, πετάει δεν πετάει η ομάδα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού έχει ξεφύγει εντελώς. Οι λεγόμενες "αντικειμενικές" εφημερίδες, συνεπικουρούμενες απ'τις φιλοΟλυμπιακές "ΦΩΣ" και "Πρωταθλητή", ασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με τους επικείμενους μεταγραφικούς στόχους του Ολυμπιακού. Μέχρι πριν μια τριετία-τετραετία, έκαναν πρακτική στην αγαπημένη τους ενασχόληση μόνο κατά την διάρκεια των χειμερινών διακοπών και άμεσα με τη λήξη της ποδοσφαιρικής σεζόν. Τα τελευταία χρόνια όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η μεταγραφολογία μπαίνει στη ζωή μας... καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς ! Κάθε πιθανός και απίθανος στόχος παρελαύνει καθημερινά στα πρωτοσέλιδα - ειδικά των "αντικειμενικών", αυτό πρέπει να τονιστεί. Τραυματίζεται ο Άντζας; "ΤΟ ΝΕΟ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ". Μένει εκτός λόγω ίωσης ο Νικοπολίδης; "ΑΙΛΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΟΥΪΝΕΑ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ". Δηλώνει κουρασμένος ο Στολτίδης; "ΜΠΑΜ ΜΕ ΤΗ ΧΑΦΑΡΑ ΤΗΣ ΜΠΟΤΑΦΟΓΚΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ" και ούτω καθ'εξής.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού ψοφάει για τέτοια πρωτοσέλιδα. Ψοφάει για μεταγραφές, για φήμες, για όνειρα απόκτησης παικταράδων που θα κάνουν τους αντιπάλους "να χεστούνε" που λέει και ο Αλέφαντος. Το πιο ωραίο όμως είναι, οτι οι κάθε λογής επιτήδειοι "Ολυμπιακάρες" που σπεύδουν να φορέσουν στην πρώτη ευκαιρία το μανδύα του "αντικειμενικού" παρουσιάζουν σαν ΑΠΟΤΥΧΙΑ του Ολυμπιακού τη μη-απόκτηση κάποιων απ'τους... στόχους που οι ίδιοι εφηύραν ! Και το χειρότερο είναι οτι πολύς κόσμος τους πιστεύει κι από πάνω και απογοητεύεται χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος, με αποτέλεσμα να καταριέται διοικήσεις, προπονητές, γυμναστές, καθαρίστριες και ότι τέλος πάντων νομίζει οτι του φταίει.

Ο Ολυμπιακός όμως τι κάνει για όλα αυτά; Κατ'αρχάς αντιδρά μάλλον βαριεστημένα. Πέρα απο κάποιες ανακοινώσεις στο παρελθόν - πολύ ήπιες πάντως, δεν έχει βγεί δυναμικά μπροστά όπως οφείλει να ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ τον κόσμο του και να ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ το κύρος του. Υποτίθεται πως η όποια πληροφόρηση έχουν οι εφημερίδες, προκύπτει απ'το ρεπορτάζ των ρεπόρτερ που καλύπτουν τα θέματα του Ολυμπιακού. Πόσο δύσκολο είναι επιτέλους να μαζέψουν τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού και να τους ξεκαθαρίσουν ορθά-κοφτά ότι αν ξαναδιαβάσουν σε εφημερίδα παπαριές περι μεταγραφικών στόχων, θα ξαναδώσουν ρεπορτάζ Ολυμπιακού του αγίου... Λούτσου ανήμερα; Πόσο δύσκολο είναι να ενημερώσει κάποιος ΕΠΑΡΚΩΣ τον κόσμο - απο τον Ολυμπιακό εννοώ, άλλωστε υπάρχει γραφείο τύπου, σωστά; - χωρίς να περιοριστεί σε δηλώσεις όπως του καλοκαιριού του 2005, του στυλ "μην ακούτε τι λένε, θα σας πούμε εμείς πότε θα κάνουμε μεταγραφές";

Ένα άλλο μεγάλο "αγκάθι", δείγμα κακής (κατ'εμέ) πολιτικής του Ολυμπιακού στα μεταγραφικά, είναι ο τρόπος προσέγγισης των υποψήφιων στόχων, ειδικά στον Ελλαδικό χώρο. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κινηθεί με κάποιους - ακατανόητους κατ'εμέ - κανόνες "μεταγραφικής ηθικής", που προστάζουν να γίνεται κρούση στην ομάδα του παίκτη που τον ενδιαφέρει, άσχετα αν ο παίκτης μένει ελεύθερος ! Πραγματικά ακατανόητη λογική που ειδικά εδώ στην Ελλάδα, οι μεγαλομανάβηδες και μεγαλομπακάληδες παράγοντες των "μικρομεσαίων" ομάδων εκμεταλλεύονται και με το παραπάνω. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη σανίδα σωτηρίας στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2001, όταν ο Ολυμπιακός πλήρωσε 3 εκ. ευρώ (!!!) για να πάρει το Στέλιο Βενετίδη που έμενε ελεύθερος το Δεκέμβρη; Τη μεταγραφή του Ζούλιο Σέζαρ, με τον Ολυμπιακό να κυνηγάει να... πληρώσει την Τίγκρες, ενώ το συμβόλαιο του παίκτη είχε λήξει; Η την πρόσφατη ιστορία με το Χριστοδουλόπουλο του ΠΑΟΚ που το συμβόλαιο του έληγε το Δεκέμβρη, αλλά ο Ολυμπιακός προτίμησε αφελώς να μπεί σε "διαπραγματεύσεις" με το μάνατζερ του και τη διοίκηση Γούμενου - ενώ θα μπορούσε να τον είχε κλείσει και να τελείωνε το θέμα - με αποτέλεσμα ο μάνατζερ του να βάλει το Χριστοδουλόπουλο να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ με ρήτρα 5 εκ. ευρώ; Το πιο ωραίο σε αυτή την ιστορία ήταν οτι ο μάνατζερ διαβεβαίωνε τον Ολυμπιακό πως "δε τρέχει τίποτε με τη ρήτρα, δώστε... 1 εκ. ευρώ και τον παίρνετε". Τελικά τόσο ο μάνατζερ όσο και ο Χριστοδουλόπουλος πήραν... απ'τα 3 το μακρύτερο.

Ο Ολυμπιακός "τάπωσε" κόσμο και κοσμάκη στις αρχές του 2006, όταν χωρίς να το περιμένει κανείς, άρχισε να ανακοινώνει μεταγραφές για το προσεχές καλοκαίρι, προκαλώντας αίσθηση, καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Μάρκο Νε, Φέλιξ Μπόρχα, Τόμισλαβ Μπούτινα, Μίχαλ Ζεβλάκοβ συμφώνησαν απ'το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2006 για τον Ιούλιο. Αυτή είναι η λύση για τις εγχώριες μεταγραφές. Έλληνας ποδοσφαιριστής που να κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή στις ομάδες πλην ΠΟΚ και Άρη, ΠΑΟΚ δεν υπάρχει.

Οι λίγοι καλοί παίκτες που ξεχωρίζουν το ξέρουν και δε μπαίνουν εύκολα σε διαδικασία υπογραφής νέων συμβολαίων αιχμαλωσίας με τις ομάδες τους, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και για τους ίδιους. Το παράθυρο της Ευρώπης πλέον όλοι το βλέπουν πιο σκεπτικιστικά, καθώς για κάθε Αμανατίδη, Κυργιάκο, Γιαννακόπουλο, Γκέκα υπάρχει και ένας Χαλκιάς, Σκοπελίτης, Μπορμπόκης, Ζαγοράκης : Παίκτες δηλαδή που θεωρούνταν "καλά ονόματα" και έφυγαν κακήν κακώς απ'τις ομάδες τους (ειδικά ο Χαλκιάς είχε γίνει ανέκδοτο στην Πόρτσμουθ).

Ο πατατάκιας - Τσακίρης ζήτησε... 3 εκ. ευρώ για να δώσει το Σπυρόπουλο στον Ολυμπιακό και ο Σπυρόπουλος είδε τον Ολυμπιακό να απαντάει με την απόκτηση του Ραούλ Μπράβο απ'τη Ρεάλ Μαδρίτης με το 1/3 των χρημάτων. Ο μάνατζερ του Χριστοδουλόπουλου ζήταγε 1 εκ. ευρώ για το Χριστοδουλόπουλο και ο παίκτης είδε τον Ολυμπιακό να απαντάει με την απόκτηση του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς. Απ'τη στιγμή που και οι άλλοι δύο "ισχυροί" του μεταγραφικού παιχνιδιού (ΠΑΟ, ΑΕΚ) φαίνεται πως προτιμούν τις λύσεις απ'το εξωτερικό απ'το να κάνουν πλούσιους κάποιους επενδυτές που πούλησαν τη στάνη τους για να το παίζουν μεγαλομέτοχοι, οι παίκτες βλέπουν οτι οι ευκαιρίες για μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα λιγοστεύουν επικίνδυνα. Ο Σπυρόπουλος για παράδειγμα έχασε δύο μεταγραφές, σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Επιμήκυνε το συμβόλαιο του με τον Πανιώνιο με την ελπίδα να αποκτηθεί με μεταγραφή αφού "ο σύλλογος δε θα του κόψει το δρόμο", αλλά βλέποντας οτι ήδη έχει φτάσει τα 25, με 2 χρόνια συμβόλαιο ακόμα και τον Τσακίρη να ζητάει 3 εκ. ευρώ για να τον πουλήσει, είναι στατιστικά βέβαιο πως όταν ο πατατάκιας του προτείνει νέο συμβόλαιο, ο Σπυρόπουλος με τη σειρά του θα ζητήσει 1 εκ. ευρώ το χρόνο.

Εκτίμηση μου είναι πως ο Ολυμπιακός πρέπει να σταματήσει τις ευγένειες και να μιλάει απ'ευθείας με τους παίκτες. Απ'τη στιγμή που ο κάθε βλαχοπρόεδρος θέλει να παραστήσει το σκληρό διαπραγματευτή, ο Ολυμπιακός πρέπει να ακολουθήσει επιθετική πολιτική. Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος. Τότε μόνο θα συνέλθουν μερικοί καλαμοκαβαλητές που ζητάνε αντάλλαγμα το... Καραϊσκάκη για κάποιον παίκτη που ίσως αποδειχτεί χρήσιμος, ίσως και όχι.

Τώρα η μόδα επιτάσσει την παρακολούθηση ή την αξιολόγηση μεταγραφικών "στόχων" μέσω youtube. Πρόεδρε φέρε στο θρύλο μας αυτόν τον παιχταρά να σπάσουν και τα τσιμέντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: