Σελίδες

9 Μαΐ 2009

Ernesto Tejedor Valverde


ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΕΧΕΔΟΡ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (2008-2009)


Η θέση του προπονητή στον Ολυμπιακό έχει "χηρέψει" και ο τύπος στήνει το γνωστό γαϊτανάκι που περιέχει προτάσεις για όλα τα γούστα : Ερνέστο Βαλβέρδε, Χοακίν Καπαρός, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, Μαρσελίνιο, Κίκε Φλόρες, Αλέν Περέν, Φατίχ Τερίμ. Όντως, ο πρώτος και μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε που είχε καλή παρουσία στο Ισπανικό πρωτάθλημα με την Εσπανιόλ πρόσφατα και Ατλέτικο Μπιλμπάο παλαιότερα. Ο Ισπανός πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τον προπονητή του ο Ολυμπιακός : Νέος, εργατικός και φιλόδοξος. H υπόθεση της έλευσης του γίνεται σίριαλ και ως γνωστόν τα σίριαλ στον Ολυμπιακό δεν έχουν ευτυχή κατάληξη. Η παράδοση που ήθελε τον Ολυμπιακό να "τρώει χυλόπιτα" όποτε το θέμα της έλευσης ενός ξένου προπονητή που επιθυμούσε διακαώς γινόταν σίριαλ, αυτή τη φορα έσπασε και πρώην τεχνικός της Εσπανιόλ, Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2008-2009, με option ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο.

O Ερνέστο Βαλβέρδε Τεχεδόρ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 09/02/1964 στη Βιαντάρ ντε λα Βέρα του Κάθερες στην Ισπανία. Αγωνιζόμενος ως επιθετικός, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1983 από τη Ντεπορτίβο Αλαβές, όπου και έμεινε για δύο χρόνια (μέχρι το 1985). Συνέχισε την επόμενη σεζόν στην Σεστάο για να κάνει το "βήμα παραπάνω" το 1986, όταν και αποκτήθηκε από την Εσπανιόλ στην οποία έμεινε μέχρι το 1988, όταν και έκανε την κορυφαία μετακίνηση της καριέρας του : Σε ηλικία 24 χρονών, το καλοκαίρι του 1988 αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα με τα χρώματα της οποίας κατέκτησε το κύπελλο Κυπελλούχων (1989) και ένα κύπελλο Ισπανίας (1990). Στη Μπαρτσελόνα έμεινε 2 χρόνια και το καλοκαίρι του 1990 μεταπήδησε στην Ατλέτικο Μπιλμπάο, όπου και καθιερώθηκε, παραμένοντας μια εξαετία (1990-1996). Το 1996 πήγε στη Μαγιόρκα όπου παρέμεινε ένα χρόνο και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αποδεχόμενος την πρόταση της Ατλέτικο Μπιλμπάο για να αναλάβει ως προπονητής της ομάδας νέων. Είχε μια διεθνή συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, το 1990.

Ο Βαλβέρδε παρέμεινε μια τριετία (1997-2000) ως προπονητής της ομάδας νέων και το καλοκαίρι του 2000 προήχθη σε βοηθό προπονητή στην πρώτη ομάδα. Την αμέσως επόμενη σεζόν αποδέχθηκε τη θέση του Αθλητικού Διευθυντή της ομάδας, ενώ το 2002 του ανέθεσαν καθήκοντα προπονητή της Ατλέτικο Μπιλμπάο Β. Το επόμενο καλοκαίρι ανέλαβε για πρώτη φορά στην καριέρα του καθήκοντα προπονητή σε "πρώτη" ομάδα - και δη ομάδα της Primera Division - όταν πήρε το χρίσμα του εκλεκτού για να αναλάβει την Ατλέτικο Μπιλμπάο. Μετά από μια σχετικά αδιάφορη πρώτη σεζόν, το 2004-2005 έκανε μια πολύ καλή πορεία με την Μπιλμπάο η οποία τερμάτισε στην 5η θέση.

Ο Βαλβέρδε θεώρησε πως ο κύκλος του στη Μπιλμπάο έκλεισε και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης αποχώρησε, για να αναλάβει απ'το 2006 την Εσπανιόλ. Το highlight της καριέρας του στην Εσπανιόλ ήταν φυσικά η συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου UEFA της σεζόν 2006-2007, όπου ηττήθηκε απ'τη Σεβίλλη, που ήταν άλλωστε και το μεγάλο φαβορί. Τη σεζόν 2007-2008, η Εσπανιόλ πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο και βρισκόταν στην πρώτη τετράδα, αλλά ο δεύτερος γύρος ήταν καταστροφή, με 3 μόνο νίκες σε 18 αγώνες. Το "διαζύγιο" μεταξύ Βαλβέρδε και Εσπανιόλ βγήκε "κοινή συναινέσει" και ο Ισπανός τεχνικός μια ημέρα αργότερα συμφώνησε με τον Ολυμπιακό σε όλα, κάνοντας αποδεκτή την εξαιρετική πρόταση που του έγινε (σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ μισθός το χρόνο συν bonuses) και με την προοπτική της συμμετοχής στο Champions League μπροστά του. Ο Βάσκος κόουτς παίρνει τα εχέγγυα απ'τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού, Χρυσικόπουλου, οτι η ομάδα θα ενισχυθεί και οτι ο ίδιος θα έχει ότι ζητήσει και κα. Ο "Txingurri" (μυρμήγκι) έρχεται λοιπόν στην Ελλάδα και συναντάει μια διαφορετική κατάσταση απ'ότι του περιέγραψαν...

Τα παρατράγουδα της προετοιμασίας
Με το "καλημέρα" στην ομάδα, ο Βαλβέρδε χρεώνεται την αποπομπή ενός απ'τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας, του Λομάνα Λούα Λούα. Ο Γιάννης Χρυσικόπουλος διεμήνυσε στον παίκτη πως "πρέπει να φύγει, γιατί ο νέος προπονητής δεν θα τον βάζει". Όλο αυτό, χωρίς καν να έχει αρχίσει η προετοιμασία και χωρίς ο Βαλβέρδε να έχει δει τον παίκτη. Για την ακρίβεια, χωρίς να ξέρει οτι υπάρχει παίκτης που ονομάζεται Λούα Λούα στο ρόστερ του (και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, συνεχώς έψαχνε έναν παίκτη με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά). Η προετοιμασία της ομάδας, επίσης ξεκίνησε προβληματικά : Απ'την ομάδα έλειπαν οι διεθνείς που συμμετείχαν στο Euro 2008 καθώς και παίκτες με την εθνική νέων, ενώ η προετοιμασία ξεκινούσε με σοβαρές ελλείψεις : Οι Ζούλιο Σέζαρ, Βάντσε Σίκοφ, Λομάνα Λούα Λούα, Ζολτ Λάτσκο αποτέλεσαν παρελθόν για την ομάδα αλλά... αντικαταστάτες δεν φαίνονταν στον ορίζοντα. Αποτέλεσμα; Ο Βαλβέρδε ξεκίνησε για το Ζέεφελντ με μια... δεκαοκτάδα παικτών, αφού εκτός των παικτών που απομακρύνθηκαν έλειπαν και οι διεθνείς. Προσθέστε και το γεγονός οτι οι Ραούλ Μπράβο, Κριστιάν Λεντέσμα και Λεονάρντο ήταν συνεχώς στους γιατρούς λόγω τραυματισμών και... "τραυματισμών" και έχετε την πλήρη εικόνα.

Ο Βαλβέρδε άρχισε να αξιολογεί αυτούς που είχε στη διάθεση του και να κάνει τις εισηγήσεις του. Οι Λεονέλ Νούνιεζ και Μίρνες Σίσιτς δεν του έκαναν, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η αποπομπή τους απ'την ομάδα. Ο Νούνιεζ έφυγε άμεσα με μεταγραφή για την Αργεντινή - μια απόφαση που βόλεψε και τον Ολυμπιακό, καθώς οι στόχοι της ομάδας ήταν κυρίως απ'τη Λατινική Αμερική. Ο Βάσκος κόουτς άρχισε να πιέζει για παίκτες και έκανε τις πρώτες του προτάσεις : Σαντιάγκο Εθκέρο - Όσκαρ Γκονζάλεθ για την επίθεση, Ντούντα για το αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, Άλντο Ντούσερ για το ρόλο του αμυντικού χαφ. Παράλληλα, κάλεσε τον Μίκελ Αλόνσο, πρώην παίκτη της Ρεάλ Σοσιεδάδ και της Μπόλτον (και αδελφό του Τσάμπι Αλόνσο της Λίβερπουλ) για να δοκιμαστεί και να αποκτηθεί αν πείσει για την αξία του, ως μια έξτρα λύση στα χαφ. Ο Βάσκος περίμενε και τον Κριστιάν Λεντέσμα, ο οποίος με το που πάτησε γήπεδο... τραυματίστηκε πάλι και έχασε όλη την προετοιμασία.

Οι μέρες περνούσαν. Ο Ολυμπιακός - δια στόματος Γιάννη Χρυσικόπουλου - είχε "σίγουρους 1000%" τους Άλντο Ντούσερ και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο από Ρασίνγκ Σανταντέρ και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, με τις υπογραφές να "πέφτουν από μέρα σε μέρα". Ο Βαλβέρδε πίεζε για την απόκτηση του Εθκέρο, με τον Σωκράτη Κόκκαλη όμως να μην πείθεται οτι ο παροπλισμένος απ'την Μπαρτσελόνα Βάσκος επιθετικός ήταν αυτό που ήθελε ο Ολυμπιακός και διεμήνυσε στον Βαλβέρδε να τον ξεχάσει και να ψάξει κάτι πιο αξιόπιστο. Ο Βαλβέρδε αντιπροτείνει τους Εντού και Έμπι Σμολάρεκ, με την διοίκηση και πάλι όμως να μην πείθεται. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι "κλεισμένοι"... ξε-κλείνονται : Ο Ντούντα λέει πως δε το συζητάει καν για Ελλάδα, ο Ντούσερ λέει "μπορεί ο Ολυμπιακός να τα βρήκε με τη Σανταντέρ αλλά εγώ δεν φεύγω απ'την Ισπανία" και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος καταλήγει στον Παναθηναϊκό. Οι ημέρες περνάνε και ο Βαλβέρδε ανησυχεί, με την διοίκηση να πραγματοποιεί τελικά την πρώτη μεταγραφή - εισήγηση του Βάσκου, αποκτώντας ως "αντι-Λούα Λούα" τον Όσκαρ Γκονζάλεθ απ'τη Θαραγόθα. Παράλληλα, η διοίκηση ζεσταίνει επιτέλους τον κόσμο, αποκτώντας και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο από τον Άρη, κερδίζοντας τη μεταγραφική μάχη απ'τον Παναθηναϊκό που διεκδικούσε τον παίκτη.

Κάποια στιγμή τελειώνει η προετοιμασία και η ομάδα επιστρέφει στη βάση της, για να αναχωρήσει για την Ολλανδία όπου θα συμμετείχε σε μίνι τουρνουά, προκειμένου να ενσωματωθούν στην ομάδα και οι διεθνείς. Ο Βαλβέρδε άρχισε να "γκρινιάζει" φωναχτά πλέον βλέποντας να μην κλείνει... ψυχή από παίκτες, ενώ έπειτα από έντονη (δικαιολογημένη) γκρίνια αναγκάζεται να διώξει και τον Μίκελ Αλόνσο, τον οποίο δοκίμαζε επί έναν μήνα (χωρίς όμως ο Ισπανός να "δείξει" το παραμικρό). Η ομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Βαλβέρδε αναγκάζεται να διώξει και τον Λεντέσμα, αφού αφ'ενός η διοίκηση πίεζε καθώς "χρειαζόταν την θέση ξένου", αφ'ετέρου γιατί ο Λεντέσμα... δεν έκανε προετοιμασία! Τελικώς με εισήγηση του Βάσκου - και μεσολάβηση του στον προπονητή, Ράφα Μπενίτεθ - θα αποκτηθεί ως δανεικός απ'τη Λίβερπουλ ο Σεμπαστιάν Λέτο για να καλύψει τη θέση του αριστερού χαφ. Ο Λέτο κάνει... παπάδες στην πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα και γίνεται αγαπημένος της εξέδρας. Μιας εξέδρας που αντέδρασε έντονα και μαζικά στο ενδεχόμενο της μεταγραφής του Άγγελου (μαλάκα) Μπασινά και την "έκαψε". Την ύστατη στιγμή ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει τον Ντουντού Σεαρένσε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με την ομάδα να έχει μείνει με έναν και... δύο μισούς επιθετικούς (Κοβάτσεβιτς, Μήτρογλου - Όσκαρ) ενώ η διοίκηση έκανε επί έναν μήνα παζάρια με την Πορτουγκέζα για τον Βραζιλιάνο Ντιόγο Λουΐς Σάντο και άκρη δεν έβγαινε, πηγαίνει στην ΕλληνοΚυπριακή κόντρα με την Ανόρθωση για τον τελευταίο προκριματικό γύρο που οδηγεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.


Σοκ και δέος
Το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού με τον Βαλβέρδε στο τιμόνι, δεν το περίμενε ούτε ο πιο απαισιόδοξος οπαδός. Με το "νέο" σύστημα 4-4-1-1, τους Μπελούτσι (τραυματίας), Λέτο και Ντουντού (άρτι αφιχθέντες στην ομάδα) εκτός αποστολής, τον Γκαλέτι σε ρόλο δεύτερου επιθετικού και τον Όσκαρ σε ρόλο δεξιού χαφ, το φάντασμα του Ολυμπιακού θα διασυρθεί στην Κύπρο με 3-0 από την Ανόρθωση (χάνοντας πάντως κάποιες κλασικότατες ευκαιρίες για να τελειώσει το ματς τουλάχιστον με 3-2) που σε τρείς επισκέψεις στα καρέ του Ολυμπιακού, έβαλε 3 γκολ! Η δικαιολογημένη γκρίνια δεν έχει προηγούμενο στο λιμάνι, με τον Βαλβέρδε να ζεί έναν εφιάλτη, καθώς είχαν αρχίσει να εμφανίζονται δημοσιεύματα που έλεγαν οτι ο πρόεδρος ανα πάσα στιγμή αναμένεται να τον απολύσει! Το 15ήμερο περνάει, άπαντες πιστεύουν στην πρόκριση, η οποία όμως τελικά δεν θα έρθει... Κακός ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, πολύ καλός στο 2ο ημίχρονο και με ευκαιρίες να πετύχει αρκετά γκολ παραπάνω απ'όσα χρειάζονται, κέρδισε τελικά με το ισχνό 1-0 αφού η Ανόρθωση είχε κάτω απ'τα δοκάρια της φύλακα-άγγελο τον Αριάν Μπεκιάϊ που έπιασε τα άπιαστα.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά έξω απ΄τους ομίλους του Champions League μετά από μια δεκαετία αδιάλειπτης παρουσίας, κάτι που αναμφισβήτητα πόνεσε πολύ τόσο τον κόσμο, όσο και την διοίκηση που είχε καλομάθει στο πριμ της UEFA... Παρά την αποτυχία της εισόδου στους ομίλους πάντως, ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει την υπέρβαση και δίνει 10 εκ. ευρώ που απαιτούσε η Πορτουγκέζα για να φέρει τον Ντιόγο Λουΐς Σάντο στην Ελλάδα. Παρά τις προτροπές του Βαλβέρδε για άλλους δύο παίκτες (έναν χαφ - έναν φορ), η διοίκηση λέει "να αξιοποιηθεί ο Γιαννάκης Παπαδόπουλος και ο Μήτρογλου" και ο Ολυμπιακός ξεκινάει το πρωτάθλημα, συνεχίζοντας παράλληλα στο κύπελλο UEFA.

Ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της περιόδου είναι εντυπωσιακός κατά διαστήματα εντός έδρας, αλλά... ψυχοβγαλτικός εκτός έδρας. Στα πρώτα του 4 ματς στο Καραϊσκάκη πετυχαίνει 4 νίκες και 13 γκολ (1-0 Ανόρθωση, 3-1 Αστέρα Τρίπολης, 4-1 Πανσερραϊκό, 5-0 Νόρντζελαντ) αλλά στα εκτός έδρας δεν πείθει (4 αγώνες - 2 νίκες, μια ισοπαλία, μια ήττα : Ανόρθωση 0-3, Ξάνθη 1-0, Νόρντζελαντ 2-0, ΟΦΗ 0-0). Η ομάδα του Βαλβέρδε παίρνει άριστα πάντως στο πρώτο της ντέρμπι, αφού καθαρίζει εύκολα με 2-0 την ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη κάνοντας το 5 στα 5. Η πρώτη νίκη σε ντέρμπι ήταν ένεση ψυχολογίας για προπονητή, παίκτες, κόσμο και διοίκηση που έβλεπαν πως η ομάδα άρχισε να δείχνει σημάδια εμφανούς βελτίωσης. Ο Ολυμπιακός "καθαρίζει" με ωραία μπάλα στο 2ο ημίχρονο και τον Πανθρακικό με 2-0 και ενόψει ομίλων κυπέλλου UEFA η καλοκαιρινή γκρίνια μετατρέπεται σε ευδαιμονία. Μια ευδαιμονία που όμως δεν κράτησε πολύ, γιατί το τελευταίο εξαήμερο του Οκτώβρη είδε τον Ολυμπιακό να κάνει τα τρία χειρότερα παιχνίδια του : Αρχικά, μπήκε με το "αριστερό" στη φάση των ομίλων του UEFA, χάνοντας με 1-0 από μια μέτρια Γαλατάσαράϊ, ενώ στη συνέχεια γνώρισε και την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα χάνοντας στο Χαριλάου από τον Άρη με 1-0. Την "διαβολοβδομάδα" θα κλείσει ο αγώνας για τη φάση των "32" του κυπέλλου Ελλάδας, όπου ο Ολυμπιακός είδε κι έπαθε να κερδίσει τον Διαγόρα Ρόδου με 2-3 για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Τα τρία "κολλητά" εκτός έδρας παιχνίδια έδειξαν πως ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς αντιμετώπιζε με υπερβολικό σεβασμό ομάδες που δεν θα έπρεπε να φοβάται.

"Ε, ε, ε - Ο, ο, ο - Έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό"
Ώσπου μπαίνουμε στον "υπέροχο Νοέμβριο". Ο Ολυμπιακός παίζοντας καλά κατά διαστήματα, κερδίζει τον Εργοτέλη με 2-0. Αποσπά με χαρακτηριστική ευκολία την ισοπαλία 0-0 απ'τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (το καλύτερο παιχνίδι του Ολυμπιακού ως προς την αμυντική του λειτουργία, με τον Παναθηναϊκό να κάνει μόλις μια ευκαιρία σε όλο το ματς και αυτή από οφσάϊντ του Μάντζιου που δεν σφυρίχτηκε) και φιλοδωρεί με άλλα 2 γκολ τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, χάνοντας ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Το επιβλητικό 0-3 επί του Ηρακλή σκορπίζει χαμόγελα ώσπου φτάνουμε στις 27/11/2008... Ο Ολυμπιακός διασύρει τη Μπενφίκα για το κύπελλο UEFA στο Καραϊσκάκη με 5-1 με τον κόσμο να παραληρεί με όσα έβλεπε στο γήπεδο. Λίγες ημέρες αργότερα (30/11/2008) σειρά είχε ο Πανιώνιος του Τάκη Λεμονή, με τον Ολυμπιακό να κάνει 35 (!) τελικές προσπάθειες και να πετυχαίνει μόλις 4 γκολ. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αρχίζει να φωνάζει ρυθμικά "έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό" και οι παίκτες φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί πλήρως στον αγωνιστικό προσανατολισμό του προπονητή τους, που νιώθει τη θηλιά γύρω απ'το λαιμό του να βγαίνει και εισπράττει πλέον την αγάπη του κόσμου. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το μήνα με 5 νίκες, 1 ισοπαλία και τέρματα 16 υπέρ - 2 κατά!

Το καλό κλίμα της ομάδας χάλασε βέβαια η γνωστοποίηση του προβλήματος που αντιμετώπιζε με την καρδιά του ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ένα πρόβλημα που τον ανάγκασε να κάνει εγχείρηση και να δώσει τέρμα στην ποδοσφαιρική καριέρα του. Ο Ολυμπιακός έχοντας ουσιαστικά απομείνει με τους Ντιόγο, Μήτρογλου και Όσκαρ (που όμως έπαιζε περισσότερο στα χαφ) έπρεπε να κινηθεί για επιθετικό και ο Βαλβέρδε άρχισε τις συζητήσεις με τη διοίκηση για τα χαρακτηριστικά του παίκτη που θα ήθελε. Στο μεταξύ, η ομάδα "σόκαρε" τον κόσμο όταν έχασε στο Χάρκοβο με 1-0 από τη Μέταλιστ, σε έναν αγώνα που έδειχνε οτι οι Ουκρανοί όσες μέρες και να'παιζαν, γκολ δε θα έβαζαν, μετατρέποντας τον επόμενο αγώνα με τη Χέρτα στο Καραϊσκάκη σε "αγώνα δίχως αύριο". Στις 18/12/2008 ο Ολυμπιακός θα περάσει ένα εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο, με τους Γερμανούς να μη σκοράρουν από καθαρή ατυχία. Ο Ολυμπιακός του 2ου ημιχρόνου όμως, ήταν χάρμα ιδέσθαι! 4-0 στο κεφάλι των Γερμανών που ακόμα ψάχνουν τι τους χτύπησε. Ο κόσμος κατενθουσιασμένος άρχισε να ονειρεύεται πορεία στο κύπελλο UEFA και - γιατί όχι; - συμμετοχή στον τελικό.

Στις εγχώριες διοργανώσεις όπως κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός έκανε πλάκα : Με ένα σερί 7 νικών (6 στο πρωτάθλημα, μία στο κύπελλο 0-2 τον ΟΦΗ στην Κρήτη) ο Ολυμπιακός αύξησε τη βαθμολογική του διαφορά και άρχισε να βάφει κόκκινο το πρωτάθλημα. Μέσα σε όλα άρχισαν να ακούγονται πάσης φύσεως ονόματα για την κάλυψη της θέσης στην επίθεση, με τον Βαλβέρδε να ζητάει και έναν ακόμη μέσο αν είναι δυνατόν να αποκτηθεί. Με τους "juniors" - Σωκράτη Κόκκαλη Jr. και Δημήτρη Θεοδωρίδη - υιό Ελένης Κόκκαλη να έχουν ενεργό ρόλο στο τμήμα scouting, προκύπτει ξαφνικά ένας Βραζιλιάνος επιθετικός ονόματι Ντάβι, τον οποίο ούτε να ακούσει δεν θέλει ο Βαλβέρδε. Τελικώς, εν μια νυκτί ανακοινώνεται η απόκτηση του Ματ Ντάρμπισαϊρ απ'την Μπλάκμπερν ως δανεικού μέχρι το τέλος της σεζόν για να καλύψει τη θέση του Ντάρκο. Ο Άγγλος "μπήκε στο μάτι" του Βαλβέρδε καθώς δε τον θεωρούσε παίκτη επιπέδου Ολυμπιακού και μετά το κακό ξεκίνημα του, ο Ντάρμπισαϊρ όχι απλά αποδείχθηκε "λίρα εκατό" αλλά καθάρισε αρκετά ματσάκια - μεταξύ αυτών και τον τελικό του κυπέλλου.

Ανώμαλη προσγείωση
Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε στραβά και τελείωσε ακόμα πιο στραβά. Η ομάδα είχε βρεί πλέον αγωνιστικό προσανατολισμό και μπορεί να μην είχε εξωπραγματική απόδοση, αλλά έδινε την εντύπωση οτι δεν έχανε με τίποτα. Η ήττα απ'τον ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα με 1-0 για τα προημιτελικά του κυπέλλου πέρασε στο "ντούκου", καθώς ο Βαλβέρδε κατέβασε την ομάδα με αρκετές αλλαγές εν'όψει κυπέλλου UEFA. Ακολούθησαν 2 νίκες επί Πανθρακικού και Άρη με αρκετά καλές εμφανίσεις, ώσπου φτάσαμε στις 18/02/2009... Γεμάτο το στάδιο Καραϊσκάκη με τον κόσμο να αδημονεί για άλλη μια εντός έδρας μεγάλη Ευρωπαϊκή νίκη, αλλά... Η 17η στο Γαλλικό πρωτάθλημα Σεντ Ετιέν δίνει σκληρό μάθημα στον Ολυμπιακό και τον κερδίζει με 1-3 μέσα στο Καραϊσκάκη, στερώντας τις ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση όπου θα περίμενε ο νικητής του ζευγαριού Βέρντερ Βρέμης - Μίλαν. Η ήττα πάγωσε τον κόσμο και τότε άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω και τα σενάρια για τον Βάσκο : Ο πρόεδρος πάγωσε, ο πρόεδρος δεν είναι τόσο ζεστός κλπ κλπ. Ακολούθησε μια ήττα απ'τον Εργοτέλη με 1-0 και η 3η σερί ήττα της ομάδας στη Γαλλία αυτή τη φορά, με 2-1 που σήμανε και τον οριστικό αποκλεισμό. Η ήττα αυτή έκλεισε τον εφιαλτικό Φεβρουάριο και άφησε τον κόσμο με την πίκρα οτι η ομάδα μπορούσε κάτι καλύτερο.

Η ομάδα σε εκείνο το χρονικό σημείο έδειχνε καταπονημένη. Σημαντικό βέβαια οτι απουσίαζαν οι τραυματισμοί, δείγμα της σωστής προετοιμασίας που έγινε. Οι λόγοι βέβαια της πτώσης του Ολυμπιακού που από το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου έδειξε να τα βρίσκει σκούρα ήταν διάφοροι :

1) Κούραση των παικτών : Σε μία χρονιά που ο Βαλβέρδε στηρίζεται σε 12-13 παίκτες, η κούραση από τους συνεχόμενους αγώνες και τα ταξίδια ήταν δεδομένη. Στο ματς με τη Σεντ Ετιέν οι Γάλλοι φαίνονταν πιο φρέσκοι, έβγαιναν πάντα πρώτοι στην μπάλα και με απλές κινήσεις ξεμαρκαρίσματος, κρατούσαν κατοχή της μπάλας και έφταναν με σχετική ευκολία στην περιοχή του Νικοπολίδη. Σε αντίθεση ο Ολυμπιακός, εκτός της πασιφανούς κούρασης παικτών όπως π.χ. ο Ντιόγο που ήταν φανερό πλέον σε όλους ότι δεν είχε ανάσες, είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη καθαρού μυαλού (απόρροια της κούρασης). Κάτι που φάνηκε τόσο από τις πολλές λάθος πάσες όσο και από την αύξηση των φορών που οι παίκτες κατέφευγαν σε ατομικές ενέργειες. Η κούραση αυτή ήταν αποτέλεσμα και της μη μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας κατά τη χειμερινή περίοδο : Δεν υπήρχαν επαρκείς λύσεις σε τρεις βασικές θέσεις της ομάδας, σέντερ φορ, δεξί χαφ, αμυντικό χαφ. Η διοίκηση της ομάδας προφανώς έκρινε ότι η μεγάλη βαθμολογική διαφορά στο πρωτάθλημα και η διασταύρωση με τη Μίλαν - πιθανόν - στη συνέχεια δεν άφηναν περιθώριο για έξοδα κατά τη μετεγγραφική περίοδο του χειμώνα.

2) Η μη ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού πρωταθλήματος : Ο Ολυμπιακός ήταν από τον αγώνα με τη Χέρτα και μετά χωρίς ανταγωνιστικά παιχνίδια στα πόδια του. Ο τρόπος με τον οποίο κέρδιζε τα παιχνίδια χωρίς να αποδίδει σπουδαίο ποδόσφαιρο ίσως δημιούργησαν εφυσηχασμό τόσο στις τάξεις των παικτών όσο και των οπαδών.

3) Το κλίμα στην ομάδα το τελευταίο διάστημα, που είχε χαλάσει : Η ιστορία με το συμβόλαιο του Βαλβέρδε είχε δημιουργήσει αναταραχή στα αποδυτήρια και στους διοικητικούς κύκλους. Το επεισόδιο Λεονάρντο-Γκαλέτι, οι κόντρες με τον Λέτο και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν αυτά απ'τα ΜΜΕ (με τη δήλωση του Τζόρτζεβιτς προς τον Βαλβέρδε "μίστερ αυτά πάντα συνέβαιναν στον Ολυμπιακό") δημιουργούσαν υπόνοιες ότι ίσως είχε αρχίσει η επιχείρηση "φαγώματος" του προπονητή από τα έσω.

Οι ευθύνες του Βαλβέρδε ήταν ίσως οι μικρότερες όλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες. Ο Βάσκος παραδέχθηκε οτι το ματς με τη Σεντ Ετιέν δε το "διάβασε" σωστά, ενώ η ομάδα έδειχνε να περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος. Οι δε δηλώσεις που έκανε μετά το ματς με τους Γάλλους ("ίσως η ομάδα χρειάζεται καλύτερους παίκτες, ίσως καλύτερο προπονητή") ήταν σαφής ευθεία βολή κατά της διοίκησης και μία ακόμα επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει και την επόμενη σεζόν στο τιμόνι της ομάδας.


Η στάση της διοίκησης
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι με τον τρόπο που κινήθηκε η διοίκηση κατά την εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να είχε φιλοδοξίες για μεγάλη Ευρωπαϊκή πορεία. Ακόμα κι αν περνούσαμε την Σεντ Ετιέν, η Μίλαν ή η Βέρντερ πιθανόν θα ήταν πολύ μεγάλο εμπόδιο για το εξαντλημένο και πιεσμένο ρόστερ της ομάδας. Το κακό όμως δεν είναι να μην μπορείς, αλλά να μην έχεις φιλοδοξίες. Και η θέση της διοίκησης διά στόματος Γιάννη Μώραλη για το ματς με τους Γάλλους απέδειξεότι η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν είχε φιλοδοξίες. Σταχυολογούμε ενδεικτικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις Μώραλη:

* Για το αν υπάρχει προβληματισμός για το αποτέλεσμα : "Ο προβληματισμός ο γενικότερος είναι διαρκής για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τα ξένα πρωταθλήματα. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο ξέρουμε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Είναι μεγάλες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πρωταθλημάτων και δεν νομίζω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί εύκολα να τις καλύψει. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό ασφαλώς είναι μια μέρα προβληματισμού. Δεν περιμέναμε μια τόσο κακή βραδιά χθες, περιμέναμε ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, θα μπει πιο διαβασμένος στο παιχνίδι, οι παίκτες του θα βρεθούν σε καλύτερη μέρα και θα παίρναμε σίγουρα ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν συνέβη κανένα απ' όλα αυτά και σίγουρα έχει ευθύνη ο προπονητής μετά από μία τέτοια ήττα".

* Για την κριτική από τον Τύπο : "Θα ήταν ποδοσφαιρικά λογικό αυτοί που κάνουνε αυτά τα σχόλια σήμερα να τα κάνανε από προχθές. Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να έχουν δύο ίδιες ενδεκάδες, ούτε να έχουν τα ρόστερ των μεγάλων ξένων ομάδων που έχουν και τα αντίστοιχα έσοδα. Σίγουρα το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν έχει λοιπόν 25 ισάξιους ποδοσφαιριστές, δεν θα συμφωνήσω όμως και στο ότι έχει 11-12 ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι έχει 20 ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανταποκριθούν στο Ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο και σε κάποια ευρωπαϊκά παιχνίδια, γιατί δεν μπορεί να νικάει άνετα Μπενφίκα και Χέρτα και να χάνει από την Σεντ Ετιέν".

* Για το ότι δεν έγιναν επενδύσεις τον Ιανουάριο : "Ο Ολυμπιακός αν πέρναγε την Σεντ Ετιέν θα έπαιζε με την Μίλαν. Έχετε την άποψη ποδοσφαιρικά ότι αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε έναν καλύτερο ποδοσφαιριστή ή πιο ακριβό θα μπορούσε να περάσει και την Μίλαν; Θα πρέπει οι φίλαθλοι λοιπόν να μπουν σε μία λογική πλέον και οικονομίας στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να δαπανά χειμώνα καλοκαίρι τεράστια ποσά όταν δεν υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα αντίστοιχα έσοδα. Απώλεσε φέτος και τα χρήματα που θα έπαιρνε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έσοδα λοιπόν είναι περιορισμένα. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να έχει την απαίτηση για ένα διπλό παιχνίδι με την Σεντ Ετιέν να προχωρήσει μια ελληνική ομάδα σε επενδύσεις 10 εκατομμυρίων. Θεωρούμε ότι αν παίξουμε δέκα φορές με την Σεντ Ετιέν δεν θα συμβεί αυτό που συνέβει χθες. Ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι για εμάς αλλά θα μπορούσε να λήξει 2-2 και όχι 1-3. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να ανατρέψουμε όλες τις στρατηγικές μας που κάναμε όλη την χρονιά γιατί θα επιβεβαιώναμε ότι είμαστε πρόχειροι. Όπως επίσης δεν μπορούμε να ανατρέψουμε ότι εμπιστευόμαστε τον προπονητή μας και οποιαδήποτε συζήτηση, υπονοούμενο ή σχόλιο σήμερα υπάρχει σήμερα εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Του έχουμε κάνει πρόταση να ανανεώσει την συνεργασία του και αυτό φυσικά θα συνεχίσει να ισχύει. Έχει μέλλον, δείχνει μια δουλειά, προσπαθεί, είναι σοβαρός και αξιοπρεπής και βάση αυτών των κριτηρίων κάναμε την ανανέωση. Ο οποιοσδήποτε δικαιούται να κάνει λάθη είτε είναι παίκτες, προπονητής, διοίκηση και φίλαθλοι".

Ο στρατηγικός λοιπόν "σχεδιασμός" και το "όραμα" της διοίκησης έχουν ορίζοντα μέχρι το Μάρτιο που σύμφωνα με τα πλάνα της ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έπαιζε με τη Μίλαν. Η λογική της διοίκησης θεωρεί ότι μια επένδυση 10 εκατομμυρίων το χειμώνα πρέπει να αποσβεστεί μέσα σε τρεις μήνες. Η δική μας λογική είναι ότι ο Ολυμπιακός οφείλει να ενισχύεται ανά πάσα στιγμή, να αποζητά τον ανταγωνισμό με ομάδες όπως η Μίλαν έστω και με άνισους όρους, με μακροπρόθεσμο στόχο κάποια στιγμή να φτιάξει ομάδα που να είναι σε θέση να κοντραριστεί με τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Από πλευράς διοίκησης άρχισαν να βγαίνουν όπως είπαμε και παραπάνω οι φήμες οτι ο πρόεδρος "πάγωσε" και πως η πρόταση που είχε κάνει στον Βαλβέρδε το Δεκέμβρη (και για την οποία ο Βαλβέρδε ζήτησε χρόνο να απαντήσει) "θα ξανασυζητηθεί επί νέας βάσης". Παράλληλα, ο φίλα προσκείμενος στον πρόεδρο τύπος άρχισε το "σκάψιμο"...

Φινάλε με νταμπλ και... απόλυση πριν την παραίτηση
Με εξαίρεση τον Σεμπαστιάν Λέτο και τις συνεχείς φασαρίες του, οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού "έπιναν νερό στο όνομα" του Βάσκου κόουτς. Τζόρτζεβιτς, Ντουντού, Μπελούτσι, Ντιόγο, Νικοπολίδης, Γκαλέτι, Τοροσίδης, Κοβάτσεβιτς, όλοι έβγαιναν "φόρα παρτίδα" και δήλωναν εντυπωσιασμένοι με τη δουλειά του τονίζοντας πως ο Βάσκος κάνει καλή δουλειά και πρέπει να μείνει τη νέα σεζόν, φέρνοντας τη διοίκηση σε δύσκολη θέση. Ο ίδιος ο Βαλβέρδε έπειτα από "τρενάρισμα" αρκετού καιρού, δήλωσε οτι θέλει να μείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν, οπότε το "μπαλάκι" πλέον έπεφτε στην διοίκηση...

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με ισοπαλία 0-0 στο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο να γκρινιάζει γιατί ο Ολυμπιακός έπαιξε υπέρ του δέοντος συντηρητικά και συν τοις άλλοις απώλεσε το εκπληκτικό σερί νικών στο Καραϊσκάκη και στις εγχώριες διοργανώσεις (παρέμενε πάντως αήττητος). Ακολούθησαν όμως τα δύο "κολλητά" παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ σε κύπελλο και πρωτάθλημα που αφ'ενός έδωσαν την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου και "κλείδωσαν" το πρωτάθλημα οριστικά που συσπείρωσαν και πάλι τον κόσμο γύρω απ'την ομάδα. Ο Ολυμπιακός στον αγώνα κυπέλλου είχε ένα εκρηκτικό 2ο ημίχρονο, ισοφάρισε το παιχνίδι (1-0) και πήρε την πρόκριση στην παράταση, ενώ στον αγώνα πρωταθλήματος στην Τούμπα (0-0) με πέτρες και καδρόνια να ίπτανται, ο Ολυμπιακός κυριολεκτικά "με τα δεύτερα" ήταν κατά πολύ ανώτερος και έχασε σπουδαία ευκαιρία να φύγει με το "διπλό" απ'την Τούμπα.

Η ομάδα - με περισσότερες ανάσες πλέον αφού ο αγωνιστικός Γολγοθάς των σερί αγώνων τελείωσε - βρήκε και πάλι τα πατήματα της και "καθάρισε" Ηρακλή εντός (5-0) και Πανιώνιο - Λεβαδειακό εκτός (2-3, 1-2), καθαρίζοντας παράλληλα και τον Αστέρα Τρίπολης στα ημιτελικά του κυπέλλου (2-2, 2-1). Η εντός έδρας ήττα απ'τη Λάρισα χάλασε το εορταστικό κλίμα στο Καραϊσκάκη, αλλά η σεζόν έκλεισε θριαμβευτικά με τον Ολυμπιακό να κάνει το τυπικό του καθήκον κερδίζοντας το Θρασύβουλο εκτός έδρας με 0-2 και σε έναν συγκλονιστικό τελικό ο Ολυμπιακός να παίρνει και το κύπελλο, αφού αναδείχθηκε ισόπαλος 4-4 με την ΑΕΚ (3-3, 1-1 παρ.) κερδίζοντας στη διαδικασία των πέναλτι. Οι φήμες για παραμονή του Βαλβέρδε έδιναν και έπαιρναν, με τους μισούς να λένε "μένει" και τους άλλους μισούς "δε μένει". Σε δημοσιεύματα που βγήκαν πριν τον τελικό και ανέφεραν οτι έκλεισε και για τη νέα σεζόν ο Βαλβέρδε, ο Βάσκος απάντησε κατηγορηματικά πως "δεν υπάρχει καμμία συμφωνία" και το γαϊτανάκι συνεχίστηκε. Ώσπου... Λίγες ημέρες μετά τον τελικό, η ΠΑΕ πρόσφερε νέο συμβόλαιο με διαφορετικούς οικονομικούς όρους απ'αυτούς που είχαν συμφωνηθεί με αποτέλεσμα να μην επέλθει συμφωνία. Ο μάνατζερ του Βαλβέρδε, Ιμπάνιεθ, άφησε σαφείς αιχμές πάντως πως η διαφωνία δεν ήταν μόνο στο οικονομικό, αλλά και στον εν γένει σχεδιασμό της ομάδας για τη νέα σεζόν. Και ο νοών νοείτο...

Ο Βαλβέρδε αποχαιρέτησε συγκινημένος και δακρυσμένος τον κόσμο του Ολυμπιακού που στη φιέστα που διοργάνωσε η ΠΑΕ για την απονομή του τίτλου του πρωταθλητή, τον αποθέωσε και φώναξε πολλές φορές ρυθμικά το όνομα του. Ο Βαλβέρδε μίλησε στους δημοσιογράφους συναισθηματικά φορτισμένος και είπε τα εξής :

"Πιστεύω πως είναι καλύτερο να πω εγώ δυο λόγια για το πώς τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις. Καταρχήν, την επόμενη χρονιά δεν θα είμαι προπονητής του Ολυμπιακού. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου μου. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε υπερβολικές λεπτομέρειες. Εγώ το έβλεπα με το δικό μου τρόπο, ο σύλλογος από τη δική του πλευρά. Το θέμα ήταν ότι είχα την εντύπωση πως είχαμε μία συμφωνία για το συμβόλαιο της νέας σεζόν, το κλαμπ ήθελε να διαμορφώσει διαφορετικά τη συμφωνία και σε αυτό δεν τα βρήκαμε. Αναγνωρίζω πως όταν ο πρόεδρος μου πρότεινε να ανανεώσω το συμβόλαιο, εγώ άργησα να απαντήσω, γιατί ήταν πολύ δύσκολη απόφαση να πάρω τότε. Και αυτό ίσως δημιούργησε ένα άλλο κλίμα στον κόσμο και σε σας. Ότι, δηλαδή, υπήρχαν άλλα πράγματα στη μέση και ότι περίμενα προτάσεις από άλλες ομάδες. Αυτή τη στιγμή πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, πήραμε το πρωτάθλημα εδώ κι ένα μήνα και πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ήταν μεγάλη τιμή που βρέθηκα σε αυτό το σύλλογο και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν και πρώτος που πρέπει να ευχαριστήσω είναι σαφέστατα ο πρόεδρος. Γιατί ήταν ο πρώτος που με εμπιστεύτηκε, πίστεψε ότι μπορούσα να προσφέρω και γιατί με στήριξε και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ευχαριστώ και τους κ.κ. Χρυσικόπουλο, Σάββα Θεοδωρίδη, γιατί ήταν πολύ κοντά μου και με στηρίξανε πάρα πολύ. Θέλω να πω και δύο πράγματα για αυτό το σύλλογο που έκαναν εντύπωση. Πρώτον, για τον κόσμο του Ολυμπιακού! Αυτό που έζησα πριν λίγο δεν το ξεχάσω ποτέ, αυτοί κάνουν το σύλλογο να είναι τόσο μεγάλος. Και επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες, γιατί αυτοί κάνανε όλη τη δουλειά, αυτοί φέρανε τον κόσμο εδώ και φτιάξανε την ομάδα, είχαν άψογη συμπεριφορά. Ευχαριστώ κι όλο το τεχνικό προσωπικό και τους γιατρούς που δουλεύουν για την ομάδα, που την κάνουν να είναι αυτή που είναι. Είμαι ένας ξένος που ήρθα στην Ελλάδα για δουλειά και σας ευχαριστώ όλους, γιατί είμαι ευχαριστημένος από αυτό που έζησα και μου φερθήκατε όλοι άψογα. Σας ευχαριστώ όλους για τη γενναιοδωρία και τον τρόπο που μου φερθήκατε. Εύχομαι καλή τύχη στην ομάδα και θέλω να πω ότι από εδώ και πέρα είμαι Ολυμπιακάρα!".


Το "κατηγορώ" του Σωκράτη Κόκκαλη
Στο περιβόητο Δ.Σ. της Παρασκευής, 08/05/2009, που έκρινε και την τύχη του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, ο Σωκράτης Κόκκαλης προχώρησε και σε ενημέρωση των μελών του ΔΣ για την απόφαση του (που κατά τα άλλα, ήταν... ομόφωνη). Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είπε αναλυτικά :

"Δίναμε πολύ καλά λεφτά στον Βαλβέρδε αλλά φάνηκε ότι δεν πίστευε στην ομάδα, ότι φοβόταν το ρίσκο. Του δίναμε τα ίδια λεφτά. Η πρόταση μας ήταν ένα εκ. ευρώ, με μπόνους 400.000 ευρώ αν περάσουμε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μπόνους 350.000 ευρώ αν πάρουμε το νταμπλ. Ο Βαλβέρδε ήθελε 1.5 εκ. ευρώ ανεξάρτητα από το αν προκρινόμαστε και μπόνους 50.000 ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης. Ήθελα να τον τεστάρω, γιατί διέκρινα μια διστακτικότητα σε αυτόν τον τομέα λες και δεν πίστευε ότι μπορεί η ομάδα να αποκλείσει τον σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο που θα βρει στα προκριματικά. Πέρυσι έχασα 20.000.000 ευρώ με τον αποκλεισμό μας από τους ομίλους, λέτε να τσιγκουνευόμουν 400.000 ; Απλά ήθελα να τον δοκιμάσω και διέκρινα μια διστακτικότητα στο βλέμμα του. Λες και φοβόταν να πάρει την ευθύνη αν θα μπούμε στους ομίλους ή όχι. Είναι ποτέ δυνατόν; Ναι ξέρετε ότι έχω φάει προπονητές στο παρελθόν και έχω κάνει και λάθη. Εδώ από την πρώτη στιγμή τον πλησίασα για να ανανεώσουμε. Είχα κάθε καλή διάθεση. Τρεις φορές με απέφυγε λέγοντας, να τα πούμε λίγο αργότερα. Πήγα τον Δεκέμβριο που είπε τον Ιανουάριο. Μετά μου ζήτησε να τα πούμε τον Απρίλιο και μετά τον Μάιο. Έριξα τα μούτρα μου τρείς φορές και πήγα. Στην αρχή προφασιζόταν οικογενειακό πρόβλημα αλλά μετά ήταν βέβαιο ότι εξέταζε άλλες προτάσεις. Λένε πολλοί ότι δεν ήθελαν την παραμονή του Βαλβέρδε. Παρά τα όσα είχαν γίνει του έκανα τρεις προτάσεις. Την μια μου έλεγε πως έχει οικογενειακό πρόβλημα, την άλλη ζητούσε πίστωση χρόνου. Επαιζε το παιχνίδι του και αυτός και ο μάνατζερ του, με προοπτική να έρθει μια καλή πρόταση από ομάδα της χώρας του.

Μου είχε πει το καταπληκτικό ότι αν έρθει στην διάρκεια της περιόδου πρόταση από μια από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Σεβίλη, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, να έχει το δικαίωμα να φύγει. Του απάντησα ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εμείς να έχουμε το δικαίωμα να λύσουμε το συμβόλαιό του χωρίς να του πληρώσουμε αποζημίωση, αλλά δεν το δέχτηκε και με παρέπεμψε στον μάνατζέρ του. Πόσο υπομονή να κάναμε δηλαδή; Δεν ήθελε να στηριχτεί καθόλου στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας και μου ζητούσε συνεχώς παίκτες όπως ο Εθκέρο και ο Ντε Λα Πένια. Αυτός είναι πιο μεγάλος κι από μένα! Να δώσουμε δηλαδή τον Γιάννη και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και να φέρουμε τους 30άρηδες που ήθελε εκείνος. Γιατί; Για να φύγει αυτός του χρόνου και εμείς να μην έχουμε κάνει τίποτα με τους νέους;

Λέει η πλευρά Βαλβέρδε ότι δεν τον ρωτήσαμε για την μεταγραφή του Ζαϊρί. Αφού δεν υπέγραφε ο ίδιος, τι να κάναμε; Να περιμέναμε πότε θα ανανεώσει; Κι αν στο μεταξύ ο Ζαϊρί πήγαινε στον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ; Αν είχε απαντήσει νωρίτερα στην πρότασή μας και είχαμε ανανεώσει, τότε φυσικά και θα συζητούσαμε για όλες τις μεταγραφές. Είχε πρόβλημα με τον Λέτο, στον οποίο δεν ξαναμίλησε ύστερα από το μεταξύ τους επεισόδιο. Δεν ήθελε ούτε τον Ντάρμπισαϊρ και με ρωτούσε γιατί να μην πουλάγαμε τον Ντιόγο, τον Ντουντού και τον Γκαλέτι αν έρχονταν προτάσεις, ενώ εγώ του είχα ξεκαθαρίσει ότι αυτοί οι παίκτες δεν είναι προς πώληση γιατί δεν μπορούμε να τους αναπληρώσουμε".

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ να πουν την γνώμη τους για το θέμα του Βαλβέρδε και εκεί φάνηκε ευθυγράμμιση με τον Κόκκαλη, όπως χαρακτηριστικά του είπαν : "Αφού είναι έτσι τα πράγματα, σωστά δεν προχωρήσαμε στην ανανέωση συμβολαίου με τους όρους που ήθελε αυτός". Αμέσως μετά όμως, εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις για τον φερόμενο ως αντικαταστάτη του, Τιμούρ Κετσμπάϊα : "Να μην πάρουμε προπονητή από πρωτάθλημα που είναι υποβαθμισμένο", ειπώθηκε χαρακτηριστικά ενώ ο Σάββας Θεοδωρίδης το πήγε λίγο παραπέρα λέγοντας "πρόεδρε, πρέπει να φέρουμε καλό προπονητή απο πρωτοκλασάτο πρωτάθλημα". Απάντηση δεν πήραν.

Το καλύτερο βέβαια έγινε στο τέλος : Όταν επισημάνθηκε στον Κόκκαλη πως υπάρχει ενδεχόμενο ο κόσμος να αντιδράσει έντονα τόσο για το θέμα Κετσπάγια όσο και για την μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Βαλβέρδε, ο πρόεδρος εξανέστη : "Eχω δώσει τα πάντα σε αυτή την ομάδα δεκαπέντε χρόνια. Εχω βάλει από την τσέπη μου 150 εκ. ευρώ. Είναι κάποιος πιο Ολυμπιακός από μένα; Εγώ έχω δώσει και τη ζωή μου για την ομάδα και κάποιοι με βάζουν στην ίδια ζυγαριά με τον οποιονδήποτε Ριβάλντο, Μπάγεβιτς, Λεμονή και Βαλβέρδε. Αν είναι έτσι, τότε ας φύγω εγώ και να έρθει κάποιος άλλος".

Η είδηση παίχτηκε και διατυμπανίστηκε υπέρ του δέοντος απ'τα ΜΜΕ. Και να'σου "τα παρατάει ο Κόκκαλης", "απηύδυσε ο Κόκκαλης", "έτοιμος να τα βροντήξει ο Κόκκαλης"... Στη φιέστα τελικώς δεν ακούστηκε "κιχ" και ο πρόεδρος βγήκε νικητής και απ'αυτή τη ν (επικοινωνιακή) μάχη...

Τα δίκια των δύο πλευρών
* Ο Βαλβέρδε έχει δίκιο στο γεγονός οτι άλλα του υποσχέθηκαν το καλοκαίρι και άλλα βρήκε μπροστά του : Στο μακράν χειρότερο από πλευράς προγραμματισμού καλοκαίρι, Ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε τελικά μεν με δύο παίκτες τεράστιας κλάσης (Ντουντού, Ντιόγο) και με ένα... ανώμαλο μεν, ικανό για τα πάντα δε (Λέτο) αλλά κατόπιν εορτής : Ο Ντουντού ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με την Ανόρθωση, ενώ ο Ντιόγο ήρθε πολύ αργότερα και φυσικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάει στα προκριματικά με δύο μόνον επιθετικούς, τον Μήτρογλου και τον Κοβάτσεβιτς. Όσο για τις επιλογές των παικτών έδειχναν πως κάποιος στη διοίκηση έπαιζε με τα νεύρα του κόσμου : Απ'τον καθαρόαιμο αμυντικό χαφ Ντούσερ στην εναλλακτική... Μπασινά (ήμαρτον κύριε) και απ'την επιλογή Μπασινά στον Ντουντού! Να τρελλαίνεσαι...

* Ο Κόκκαλης έχει δίκιο στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει τέτοια δυναμική που το εμπόδιο της Ανόρθωσης θα έπρεπε να το έχει ξεπεράσει έστω και με το υπάρχον ρόστερ, όπως έχει δίκιο και στο γεγονός οτι τελικά ενίσχυσε την ομάδα με παίκτες κλάσης (έστω και καθυστερημένα) ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό budget που δεν θα ξεπερνούσε τα 7 - 8.000.000 ευρώ.

* Ο Βαλβέρδε είχε δίκιο που έλεγε οτι είναι άδικο να κρίνεται ως αποτυχημένη η δουλειά του ελέω Ανόρθωσης, απ'τη στιγμή που το ρόστερ της ομάδας ήταν ελλιπές, η προετοιμασία είχε γίνει σε... δόσεις και ο ίδιος μετρούσε μόλις ένα μήνα στον πάγκο της ομάδας.

* Ο Κόκκαλης είχε δίκιο στο γεγονός πως ενώ ο Βαλβέρδε είχε στη διάθεση του τους Ντουντού, Λέτο, ο Βάσκος δεν τους χρησιμοποίησε ούτε δευτερόλεπτο στην Κύπρο.

* Ο Βαλβέρδε έχει δίκιο να αντιδρά στην αναπροσαρμογή του συμβολαίου που του είχαν υποσχεθεί. Λέει "θέλω να μείνω, θέλω να ισχύσουν αυτά που είχαμε πεί".

* Ο Κόκκαλης έχει δίκιο στο να θέλει να προστατέψει το σύλλογο απ'την περίπτωση που ο Βαλβέρδε έβρισκε συμφέρουσα πρόταση απ΄την Ισπανία και παρατούσε την ομάδα στα κρύα του λουτρού.

Τα foul των δύο πλευρών
* Ο Βαλβέρδε δια του στόματος του μάνατζερ του, Ινιάκι Ιμπάνιεθ, "γκρίνιαζε" οτι δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του σχετικά με την απόκτηση κάποιων παικτών που εισηγήθηκε. Foul, καθώς οι εισηγήσεις του ήταν ο Όσκαρ (πελάτης του Ινιάκι Ιμπάνιεθ βεβαίως βεβαίως - που χρυσοπληρώθηκε μάλιστα και ήρθε ως "αντι-Λούα Λούα" χωρίς να έχει σχέση ο άνθρωπος), ο Έμπι Σμολάρεκ και ο Εντού. Και οι τρείς με μέτριες έως κακές χρονιές, ενώ ας μη θυμηθούμε καλύτερα τον αξέχαστο Μίκελ Αλόνσο...

* Η διοίκηση κατηγόρησε άδικα τον Βαλβέρδε οτι αποφάσισε την αποπομπή του Λούα Λούα, ενώ ο Βάσκος καλά καλά δεν είχε βάλει την υπογραφή στο συμβόλαιο του με το σύλλογο. Επίσης κατηγόρησαν άδικα τον Βαλβέρδε σωστά θεωρούν οτι τους κατηγορούν άδικα για τη συναίνεση Βαλβέρδε για αποχώρηση του Λεντέσμα, αφού τεχνηέντως δεν αναφέρουν οτι αφ'ενός ο Λεντέσμα είχε (πάλι) πρόβλημα τραυματισμού και έχασε όλη την προετοιμασία, αφ'ετέρου είχε δοθεί εντολή "φάε έναν ξένο γιατί θέλουμε θέση για τον Ντιόγο".

* Το μεγαλύτερο λάθος της πλευράς Βαλβέρδε : Ο Βάσκος και ο μάνατζερ του έδειξαν μια συμπεριφορά "σνομπ" προς τον Ολυμπιακό, αφού τη στιγμή που ο Κόκκαλης πρότεινε ανανέωση συμβολαίου και ο Βαλβέρδε έλεγε "έχω οικογενειακό θέμα", οι εφημερίδες της Ισπανίας είχαν βουΐξει πως ο μάνατζερ του Βάσκου είχε πάρει φαλάγγι όλες τις Ισπανικές ομάδες και πρότεινε τον Βαλβέρδε για τη θέση του προπονητή.

* Το μεγάλο λάθος όμως του Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν η δημοσιοποίηση της πρότασης ανανέωσης που έγινε στον Βαλβέρδε στα τέλη του 2008, τότε που ο Ολυμπιακός μοίραζε τις τεσσαροπεντάρες και το Καραϊσκάκη δονούσε το "εεε, οοο, έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό". Ο ενθουσιασμένος Κόκκαλης έσπευσε να κάνει πρόταση ανανέωσης στον Βάσκο κόουτς ο οποίος ζήτησε χρόνο για να διευθετήσει κάποια οικογενειακής φύσεως θέματα. Εκεί έγινε το στρατηγικό λάθος : Αντί ο Κόκκαλης να "ορκίσει" τρόπον τινά τον Βαλβέρδε να μη μιλήσει για το θέμα, η είδηση δόθηκε στις εφημερίδες με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστά και η πρόταση και το ποσό και η διάρκεια και όλα. Ο δε Βαλβέρδε όταν ρωτήθηκε δεν μπορούσε να το αρνηθεί αλλά και η διοίκηση έδειχνε να το διασκεδάζει αφού όλοι έλεγαν για την γενναία κίνηση του προέδρου να κλείσει τον προπονητή και να αρχίσει τον προγραμματισμό.

* Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος της διοίκησης ήταν πως δεν έβαλε "τελεσίγραφο" στον Βαλβέρδε να απαντήσει : Θέλεις αγόρι μου να μείνεις; Έλα τώρα να υπογράψουμε. Δε θέλεις; Λες "ΟΚ", του ανανεώνεις το ραντεβού για το καλοκαίρι και έχεις μπροστά σου ένα τετράμηνο να βρείς τον προπονητή που σου ταιριάζει στα "μουλωχτά", μακριά απ'το αδιάκριτο μάτι του τύπου. Έτσι και εσύ δε μένεις ξεκρέμαστος και έχεις έναν προπονητή που γνωρίζει 2-3 βασικά πράγματα για την ομάδα.

Η συνέντευξη του Βαλβέρδε στην "Sportday"
Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε μίλησε στην εφημερίδα "Sportday" και αφού ευχαρίστησε τους πάντες για τη συνεργασία, είπα κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Το τι ακριβώς, το αφήνω στην κρίση του καθενός. Απολαύστε...

-Τα πρώτα συναισθήματα μετά το "αντίο"; Η επόμενη μέρα;
"Καλά είμαι, καλά. Ηρεμα. Στη φιέστα ήμουν φορτισμένος συναισθηματικά, συγκινημένος. Ηταν μια θαυμάσια γιορτή. Ο κόσμος τραγούδησε το όνομά μου και τον ευχαριστώ. Στους παίκτες αυτό συμβαίνει αρκετές φορές. Στους προπονητές όχι. Ηταν κάτι διαφορετικό. Θα μου μείνει για πάντα στο μυαλό. Μετά ήταν η συνέντευξη Τύπου. Πολύς κόσμος, έπρεπε να αποχαιρετήσω πολλούς φίλους. Ηταν δύσκολο".

-Χτυπά το τηλέφωνο κι είναι ο πρόεδρος. Σου λέει "Ερνέστο, μείνε". Τι κάνεις;
"Δεν απαντάω σε υποθέσεις. Τελείωσε. Ολα τελείωσαν. Δεν σκέφτομαι τέτοια πράγμαα. Εκλεισε το θέμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί με ρωτάς".

-Κάποια μέρα θα ξαναγύριζες;
"Ναι, ναι, σίγουρα. Κάποια μέρα θα ξαναγύριζα. Αν υπήρχε στο μέλλον περίπτωση να γυρίσω στον Ολυμπιακό, ναι, θα γύριζα".


-Μόνο στον Ολυμπιακό;
"Δεν μπορείς να πεις. Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά. Πάντως, δεν σκέφτομαι άλλη ομάδα εκτός του Ολυμπιακού. Βέβαια, πέρασα κι από δύο ομάδες της Βαρκελώνης, την Μπάρτσα και την Εσπανιόλ που είναι εχθροί. Ποτέ μη λες ποτέ. Εχω, όμως, ηθική δέσμευση με τον κόσμο του Ολυμπιακού".


-Τι σου μένει απ' αυτή την εμπειρία;

"Μόνο καλές αναμνήσεις. Ηρθαμε στην Ελλάδα με τους συνεργάτες μου. Περάσαμε καλά, κατακτήσαμε τίτλους. Δουλέψαμε σε μια μεγάλη ομάδα. Τι άλλο να πω; Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα. Ο κόσμος είναι εκπληκτικός, πολύ ζεστός. Γενναιόδωρος. Με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Τους ευχαριστώ όλους. Ολοι στην ομάδα ήταν ειλικρινείς μαζί μου και πάντα με βοηθούσαν. Ο,τι ήθελα το είχα. Με έκαναν να νιώθω βασιλιάς. Πώς το ανταλλάζεις αυτό; Μεγάλος σύλλογος. Στου Ρέντη επίσης ήταν μοναδικοί. Κοντά στην ομάδα. Επαγγελματίες, αλλά και με τεράστια αγάπη για την ομάδα. Δεν το βρίσκεις εύκολα αυτό. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κανέναν και τον αδικήσω. Ελπίζω να μη στενοχώρησα κανέναν".


-Ως ομάδα ο Ολυμπιακός;
"Μεγάλος σύλλογος. Πρέπει να κερδίζει πάντα. Ηθελα να είμαι σε μια τέτοια ομάδα. Θαυμάσια εμπειρία. Στο μέλλον δεν ξέρεις τι γίνεται. Μπορεί να ξαναγυρίσω. Είναι μέρος για να επιστρέψεις".

-Πριν, ο Ολυμπιακός για σένα ήταν μια απλή ομάδα της Ελλάδας. Τώρα τι είναι;

"Κάτι παραπάνω. Ολα πήγαν καλά. Με σεβάστηκαν, με αγάπησαν, τους σεβάστηκα, τους αγάπησα. Εχεις πάντα χώρο στην καρδιά και το μυαλό σου για τέτοιους ανθρώπους. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ".


-Μετά τη φιέστα είπες ευχαριστώ στον πρόεδρο. Δεν τα βρήκατε.

"Γιατί να μην πω; Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα ήμουν εδώ. Αυτός με έφερε και με εμπιστεύθηκε. Και στις καλές και στις κακές στιγμές. Από την πρώτη έως την τελευταία. Τι; Επειδή δεν συμφωνήσαμε πρέπει να τον δω διαφορετικά;".

-Υπάρχει κόσμος που αποδοκίμασε την απόφασή του για να μη συνεχίσετε.
"Γιατί η γκρίνια για το καθετί; Εχει καταφέρει πολλά στην ομάδα. Εχει πάρει τόσους τίτλους. Δηλαδή στον Παναθηναϊκό τι πρέπει να κάνουν; Να αυτοκτονήσουν;".


-Θα τον χαιρετούσες;
"Φυσικά. Γιατί; Τι έγινε; Η σχέση μου μαζί του ήταν και είναι άριστη. Στο τέλος είχαμε μια διαφορά στα κριτήρια για ένα θέμα, αυτό του νέου συμβολαίου. Αυτό και τίποτα άλλο. Μια διαφορά, μια διαφορετική οπτική γωνία σε ένα ζήτημα δεν χαλάει τα πάντα. Τι να κάνουμε; Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου ούτε θα αλλάξω την άποψή μου επειδή δεν τα βρήκαμε. Αν ήταν έτσι τότε κανείς δεν θα έπρεπε να μιλάει με κανέναν".


-Τι έγινε τελικά με την ανανέωση του συμβολαίου;
"Τελείωσε. Ούτε είναι σωστό να μιλάμε γι’ αυτό".

-Θα ήθελες να συνεχίσεις;

"Μου κόστισε να αφήσω την πατρίδα μου και την οικογένειά μου. Οι συνεργάτες μου, όμως, αλλά κι όλος ο κόσμος δίπλα μου με πίεζαν να μείνω και του χρόνου. Είχα υποχρέωση απέναντί τους. Είναι αλήθεια ότι άργησα πολύ να απαντήσω. Η ομάδα με περίμενε πολύ. Πήραμε το πρωτάθλημα από τον Μάρτη κι ο μισός Απρίλιος ήταν κενός από παιχνίδια. Αρχισαν οι φήμες και τα σενάρια από Ισπανία και την Ελλάδα για μένα και τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή. Σπέκουλα για το τι θα γίνει κι αυτό επηρεάζει τη ψυχολογία όλων. Αρχισαν να λένε ότι πάω στη Σεβίλλη, στην Ατλέτικο. Φάνηκε άλλο πράγματα από αυτό που ήταν. Πήρα την απόφαση να μείνω, αλλά τι να κάνουμε; Δεν έγινε κάτι. Δεν το πήρα στραβά. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Σήμερα είσαι εδώ, αύριο είσαι αλλού".


-Ναι, αλλά...
"Ασ’ το. Δεν έχει πια σημασία. Γυρίζουμε σελίδα. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πούμε. Θα αλλάξει κάτι; Με τις υποθέσεις χάνουμε την πραγματικότητα. Δεν συμφωνήσαμε και τελείωσε. Είχα μια άλλη ιδέα για τη συμφωνία από πέρυσι. Η ομάδα άλλαξε την ιδέα της και το καταλαβαίνω απόλυτα με την οικονομική κρίση που υπάρχει και τα όσα χάθηκαν από το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλο σκέφτηκα εγώ, άλλο η ομάδα. Τέλος. Δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν. Από κανέναν!".


-Ολοι ρωτάνε γιατί; Να γινόταν μια υποχώρηση.

"Καλό θα είναι να μη πιέζουμε καταστάσεις. Στο τέλος θα έβγαινε σε κακό. Δεν είναι σωστό. Αν είναι κάτι να γίνει, γίνεται αμέσως. Οσο πιέζεις τα πράγματα στην αρχή λες ότι όλα καλά τα καταφέραμε και στο φινάλε από την πολύ πίεση κάτι προκύπτει και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος".

-Υπήρχε πρόβλημα με τον Λέτο. Επίσης δεν ήθελες τον Ντάρμπισιρ.
"Ηταν ένα κρούσμα απειθαρχίας και τέλος. Γιατί πρέπει να σκέφτεσαι το παρελθόν; Σε μια ομάδα συμβαίνουν αυτά. Γιατί πρέπει να ασχολείστε με ένα συμβάν μιας μέρας μέσα στο χρόνο; Ζήτησε συγγνώμη και συνεχίσαμε. Εγινε, πέρασε. Ξέρεις πόσα γίνονται κάθε μέρα σε μια προπόνηση; Ηρεμα, παιδιά. Μην τα δραματοποιούμε όλα. Απλώς κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα. Οταν τα πρόσωπα μπαίνουν πάνω από την ομάδα, χάνεις το παιχνίδι. Δεν είχα πρόβλημα με κανέναν. Ο καθένας έπαιζε όσο έπρεπε για να κερδίσει η ομάδα. Παίζουν πάντα αυτοί που σου κάνουν για να κερδίζεις. Με τον Ντάρμπισιρ το μόνο που είχα πει ήταν ότι δεν τον ήξερα. Αυτό. Δεν έπαιξε ο Ματ; Εβαλε γκολ κρίσιμα και βοήθησε πολύ".

-Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να συνεχίσει να έχει επιτυχίες;
"Πολλοί βετεράνοι αποσύρονται. Ημουν τυχερός και εγώ και ο Ολυμπιακός που είχαμε παίκτες με τέτοια ηγετικά προσόντα όπως ο "Τζόλε", ο Ντάρκο, ο Αντώνης. Πρέπει να βρουν στον Ολυμπιακό παίκτες που να έχουν το ίδιο χάρισμα. Δεν είναι εύκολο. Οι άξιοι αντικαταστάτες τους θα κρατήσουν την ομάδα ψηλά. Δύσκολο να βρεις παίκτες-ηγέτες όπως αυτοί. Τα επόμενα χρόνια παίκτες που είναι πάνω από 30 όπως ο Πάντος, ο Νικοπολίδης, ο Ζεβλάκοφ θα αποχωρήσουν. Μένει ο Αβραάμ. Η μεταβατική περίοδος θα είναι δύσκολη. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται κι άλλους χαρισματικούς παίκτες σαν κι αυτούς. Εχει αρκετούς καλούς, αλλά κάποιος που είναι χρόνια σε μια ομάδα την ξέρει καλύτερα από τον καθέναν, όπως και το πώς θα αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση. Πρέπει να έχει τη μεταδοτικότητα του ηγέτη".


-Ποιον παίκτη θα έπαιρνες μαζί σου από τον Ολυμπιακό;
"Τον Πάντο! Σε κάθε μέρος. Εχει απίστευτη νοοτροπία. Ομαδικός, δουλεύει πολύ, μεταδοτικός σε πνεύμα, πιάνει τα πάντα με τη μία. Βγάζει ενέργεια. Μπορείς πάντα να υπολογίζεις πάνω του. Αλλοι έχουν καλύτερη ποιότητα, αλλά ο "Τάσο" είναι πάντα εκεί. Είναι ο μοναδικός που παίζει τόσο καλά το transition. Μπροστά και πίσω. Δεν σταματά ποτέ. Δεν τα παρατάει όταν χάνει την μπάλα. Ξέρει ποιος είναι, τι κάνει και πάντα προσπαθεί για το παραπάνω. Γι' αυτό είναι τόσα χρόνια σε αυτή την ομάδα. Φτάνει, όμως, γιατί δεν θέλω να αδικήσω τα άλλα παιδιά. Δεν είναι σωστό".


Επίλογος
"Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει οτι το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη μη αποδοχή της πρότασης της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από τον κ. Ernesto Valverde για επέκταση της συνεργασίας τους, αποφασίζει ομόφωνα τη μη ανανέωση αυτής. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστεί τον κ. Ernesto Valverde για τη μέχρι σήμερα προσφορά του. Σε νέα συνεδρίαση του μέχρι το τέλος Μαΐου θα αποφασίσει τη πρόσληψη νέου προπονητή".

Έτσι τελείωσε η σχέση Ολυμπιακού - Βαλβέρδε. Είναι περιττό να σταθούμε στην κριτική των ικανοτήτων του Βάσκου προπονητή – τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και τα προφανή. Ο Βαλβέρδε κέρδισε με την εν γένει παρουσία του το απαιτητικό κοινό του Καραϊσκάκη και είναι ο μόνος προπονητής μετά τον Μπάγεβιτς της πρώτης περιόδου που το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Αυτό μάλιστα επετεύχθη έχοντας εναντίον του το σύνολο σχεδόν του Τύπου - αφού ο Βάσκος προς τιμήν του ουδέποτε έψαξε προσβάσεις στον τύπο για ωραιοποίηση της εικόνας του. Το ρεζουμέ αυτής της ιστορίας έχει ως εξής... Ερνέστο Βαλβέρδε - Σωκράτης Κόκκαλης = σημειώσατε "1". Ο πρόεδρος μπορεί να είχε τον τελευταίο λόγο και να φάνηκε οτι αυτός έδιωξε τον κακό Βάσκο (και να είχε κάποιο δίκιο με το μέρος του), αλλά βάζοντας όλα τα στοιχεία στη ζυγαριά, νικητής είναι ο Βάσκος κόουτς.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά βρήκε έναν προπονητή όπως τον οραματιζόταν η διοίκηση : Χαμηλών τόνων, να είναι αρεστός και να εμπνέει τους παίκτες, να είναι διατεθειμένος να δουλέψει με ότι εργαλεία του δώσουν, να μην ψάχνει προσβάσεις στον τύπο και να εφαρμόσει αγωνιστικό πλάνο στην ομάδα. Ο Βάσκος είχε όλα αυτά τα εφόδια : Οι παίκτες - Έλληνες και ξένοι - έλεγαν οτι ο Βαλβέρδε είναι δίκαιος και θα είναι προς όφελος της ομάδας αν μείνει και τη νέα σεζόν, ο ίδιος προς τιμήν του δεν έψαξε προσβάσεις στον τύπο που να τον λιβανίζουν (με συνέπεια το ανελέητο "ξέσκισμα" του όλη τη σεζόν από μερίδα του τύπου) και παρά το γεγονός οτι ήρθε σε μια νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα, η προσαρμογή του ήταν πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα η ομάδα να δείχνει οτι επιτέλους έχει μια ορθολογιστική προσέγγιση για το πως αντιμετωπίζει τον κάθε αγώνα (μοναδικές εξαιρέσεις οι πιο... επίπονοι φετινοί αγώνες, αυτοί με Ανόρθωση και Σεντ Ετιέν).

Η λογική λοιπόν λέει πως όταν βρίσκεις τον προπονητή που πληροί τις προϋποθέσεις που έχεις θέσει, απλά τον κρατάς. Ο Βάσκος έμεινε αήττητος στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, καθάρισε την υπόθεση τίτλος σχεδόν απ'τις αρχές Φεβρουαρίου, πήρε το νταμπλ χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα όπλα, λόγχες και... σφεντόνες που είχε στη διάθεση του και το μόνο που ζήτησε για να υπογράψει ήταν τελικώς μια αύξηση της τάξης των 100.000 ευρώ, αφού το ρεπορτάζ λέει οτι η αντιπρόταση της πλευράς Βαλβέρδε ήταν 1.500.000 για άλλον έναν χρόνο (με τις αποδοχές του για την τρέχουσα χρονιά να φτάνουν τα 1.400.000).

Δεν είναι οτι ο Βαλβέρδε ήταν ο σούπερ, ο ντούπερ προπονηταράς που θα συγκλονίσει το σύμπαν, αλλά είναι - πως το λένε... ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ρε παιδί μου. Έκανε σωστή προετοιμασία (απόδειξη οι λιγότεροι μυϊκοί τραυματισμοί την φετινή σεζόν μετά από μια πενταετία που γινόταν του @ουνιού το πανηγύρι), "πέρασε" την φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές, ήταν - το κατα δύναμιν - δίκαιος με όλους, έδειξε να έχει πλάνο για κάθε ματς ξεχωριστά και όχι "πάμε να παίξουμε". Στα συν του οτι ο Ολυμπιακός έκανε κάποια εξαιρετικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα στη σεζόν, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν έκανε μεγάλη "κοιλιά" στην απόδοση του.

Όπως και να'χει, ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ένας άψογος επαγγελματίας και προς τιμήν του είπε τα καλύτερα για το σύλλογο όταν οριστικοποιήθηκε η αποχώρηση του απ'την ομάδα. Άλλος στη θέση του θα άφηνε σπόντες, μισόλογα, κακεντρεχή σχόλια, μέχρι και... συνεντεύξεις τύπου, όπως ο... ήρωας του Ουζμπεκιστάν θα έκανε. Αναγνώρισε τα λάθη του, φέρθηκε άψογα στο σύλλογο, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει περισσότερα και να κάνει λιγότερα λάθη. Θα μπορούσε να τα διορθώσει τη σεζόν 2009-2010; Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να παίξει μεγαλύτερη μπάλα τη νέα σεζόν; Δεν θα το μάθουμε...