Σελίδες

29 Οκτ 2009

Ο Λαυρεντιάδης και επίσημα στην ΠΑΕ (και όχι μόνο)...


"Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με ημερομηνία, 27-08-2009, είχε εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 26.000.000€. Σήμερα, η εταιρία RED LAND συμφερόντων κ. Λ. Λαυρεντιάδη συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και απέκτησε μετοχές, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα αντιστοιχούν περίπου στο 9,9% της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Τέλος, η εταιρία RED LAND απέκτησε και το 10% των μετοχών της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε".

Με αυτή την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επισήμως την είσοδο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τόσο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και στην εκμετάλλευση του σταδίου Καραϊσκάκη. Η συμφωνία αφορά σε πρώτη φάση το κομμάτι της ΠΑΕ και της "Θρύλος ΑΕ", ενώ για την "Καραϊσκάκης ΑΕ" δεν θα εκδοθεί ανακοίνωση απ'την ΠΑΕ προφανώς, αφού πρόκειται για άλλη εταιρεία. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε το μερίδιο των μετοχών του έναντι περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ το 50% της "Καραϊσκάκης ΑΕ" θα περάσει στα χέρια του έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ποιός είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Γιος του Βασίλη Λαυρεντιάδη, συνιδρυτή και κατόχου του 50% μιας επιχείρησης διανομής χημικών προϊόντων με έδρα το Αιγάλεω, της Νεοχημικής, βρέθηκε από μικρός στα βάσανα : Σε ηλικία 18 χρονών, το Φεβρουάριο του 1990, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, καλείται να συμμετάσχει στη διοίκηση της Νεοχημικής χωρίς ουσιαστικά να έχει τα εφόδια καθώς ούτε το σχολείο δεν είχε προλάβει καλά καλά να τελειώσει. "Κληρονόμησε" νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια σπάνια πάθηση η οποία τον ταλαιπωρεί ως σήμερα, την οποία αντιμετωπίζει με επίπονη καθημερινή φυσικοθεραπεία, επακόλουθο της ψυχολογικής πίεσης. Το 1990 που μπήκε στη διοίκηση της Νεοχημικής, είχε μια μικρή εταιρεία με 20 άτομα προσωπικό και τζίρο κάτι περισσότερο από 500 εκατομμύρια δραχμές. Στη δύση της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε δύο εισηγμένες επιχειρήσεις στη Σοφοκλέους (τη Νεοχημική και την Alapis) με κεφαλαιοποίηση αθροιστικά πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας και γράφτηκε στο βραδινό τμήμα του Αμερικανικού κολεγίου, για να σπουδάσει λογιστική και χρηματοοικονομικά. Το 1996 εξαγόρασε το υπόλοιπο ποσοστό του συνεταίρου του στη Νεοχημική και ξεκινά μία ξέφρενη επιχειρηματική πορεία, η οποία τον έχει οδηγήσει σήμερα να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πλουσιοτέρων Ελλήνων. Το 1998 εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Hoechst στην Αυλίδα και το 2000 τις εγκαταστάσεις της Henkel στην Αταλάντη. Η Νεοχημική έγινε συνέταιρος όλων των μεγάλων πολυεθνικών, για τις οποίες παρήγαγε φασόν απορρυπαντικά και χημικά. Εξασφαλισμένα έσοδα και διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης. Τον Μάρτιο του 2003 η Νεοχημική κάνει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο. Είναι μία καλή συγκυρία, γιατί τότε ξεκινά και η ανάκαμψη των αγορών. Οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στη Νεοχημική και το 2004 κάνει τις πρώτες παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς. Τη δυναμική της εταιρείας εκτιμά πρώτη η Γερμανική επενδυτική τράπεζα Sal Oppenheim. Το πρώτο τρίμηνο του 2005 οι ξένοι αρχίζουν και ζητούν πακέτα μετοχών και ο κ. Λαυρεντιάδης πωλεί σταδιακά ποσοστό από τη συμμετοχή του για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Το Γερμανικό ενδιαφέρον έγινε πανευρωπαϊκό και η μετοχή της Νεοχημικής, σε σχέση με την τιμή εισαγωγής της, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1.400%. Τα λεφτά που βάζει στην τσέπη του ο επιχειρηματίας τα αξιοποιεί για νέες εξαγορές. Επανεπενδύει τα χρήματα στο στήσιμο της Alapis, της εταιρείας η οποία - με πρώτα "όπλα" το απορρυπαντικό, τα βιολογικά προϊόντα και τα καλλυντικά στόχευσε να εισέλθει στην αγορά του ανθρώπινου φαρμάκου, μια δραστηριότητα με υψηλά περιθώρια κέρδους. Η Alapis προέκυψε από τη συγχώνευση προσωπικών εταιρειών του (Lamda Detergent, Veterin, Elpharma και Veterin).

Το 2006 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακηρυσσόταν "Έλληνας επιχειρηματίας της χρονιάς" στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό "Entrepreneur of the Year", για την οικονομική απόδοση, το επιχειρηματικό πνεύμα, τον στρατηγικό προσανατολισμό, το μοντέλο διοίκησης, την καινοτομία και τον κοινωνικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του, κέρδισε το τρόπαιο, για την Νεοχημική. Η Νεοχημική, με πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ ήταν ένα "χρυσό deal" για τον Λαυρεντιάδη, που πούλησε το 73,54% στην Carlyle Group, ένα μεγάλο οίκο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, εισπράττοντας το μυθικό ποσό των 503 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 20% της Νεοχημικής, το παραχώρησε στη συνέχεια, έναντι 19 ευρώ ανά μετοχή. Με αυτή την τιμή, το ποσό την εξαγοράς της Νεοχημικής από την Carlyle, έφτασε τα 749 εκατ. ευρώ, δηλαδή 150 εκατ. περισσότερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή 40 φορές πάνω την αξία του ομίλου Βιοχάλκο. Το Δεκέμβριο του 2008 ανακοίνωσε οτι παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Αlapis. Παρέμεινε ο βασικός μέτοχος και δήλωσε πως το αποφάσισε επειδή ετοίμαζε ένα φιλόδοξο σχέδιο, τη δημιουργία ενός private equity fund με αρχικό ενεργητικό 1 δισ. ευρώ που θα ονομαζόταν Lamda Ρartners και θα επενδύει κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη.

Και μέσα σε όλα, προέκυψε και η εμπλοκή του στον χώρο των ΜΜΕ. Απ'τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι, έχει στην κατοχή του πέρα από την εβδομαδιαία εφημερίδα "Σφήνα" που εκδόθηκε με τη συνεργασία του Σπύρου Καρατζαφέρη τα παρακάτω μέσα :

* Την εφημερίδα Εσπρέσο και τα περιοδικά που είχε εκδώσει χωρίς επιτυχία η εταιρία «Ημερήσιος Τύπος» που ανήκε στον Ομιλο Βαρδινογιάννη. Γι αυτή πλήρωσε μόλις ένα εατομμύριο ευρώ αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επωμίστηκε χρέη ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

* Από τον Βαρδινογιάννη πήρε μόλις το 5% της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ισοτιμία αφού οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στο τίμημα για την εξ ολοκλήρου εξαγορά.

* Τον ραδιοσταθμό Flash που εξαγόρασε έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

* Το 12% του συγκροτήματος Μπόμπολα, την "Πήγασος Εκδοτική" που εκδίδει την εφημερίδα Εθνος, την Ημερησία κ.α.

* Την εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free που εξαγόρασε από τον Λαμπράκη.

* Το 40% της εταιρείας του Γ. Κύρτσου (City Press, Free Sunday, City, Auto Moto) ο οποίος πούλησε με το που σταμάτησε τη χρηματοδότηση του ο Δ. Κοντομηνάς.

Μετά την εξαγορά του ραδιοσταθμού Flash Κόκκαλη οι δύο άνδρες κάθισαν στο τραπέζι για να συζητήσουν την μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού Magic που έχει μετονομαστεί σε Sport TV. Ενώ κάποιοι θεώρησαν δεδομένη την αγοραπωλησία ξαφνικά επανήλθαν τα παλιότερα σενάρια που ήθελαν τον επιχειρηματία να αγοράζει το Κανάλι 10 του Γιώργου Τράγκα. Καμμία από τις δύο συμφωνίες δεν προχώρησε. Πριν από λίγο καιρό υπήρχε έντονη πληροφόρηση για κινήσεις Λαυρέντιάδη προς την κατεύθυνση εξαγοράς της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αλλά η κουβέντα σταμάτησε. Συζήτηση για εξαγορά έγινε και με τον Νίκο Κακαουνάκη της εφημερίδας "Καρφί" αλλα θεωρήθηκε πως το τίμημα των 5 εκ. ευρώ που ζητούσε ο ιδιοκτήτης της ήταν μεγάλο.

Ο Λαυρεντιάδης στον Ολυμπιακό
Με την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ, ο Λαυρεντιάδης είναι και επισήμως κάτοχος του 10% της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του 10% της "Θρύλος ΑΕ" έναντι 11 εκ. ευρώ, ενώ θεωρείται κλεισμένο το deal για το 50% της "Καραϊσκάκης ΑΕ" έναντι 25 εκ. ευρώ. Το deal για την "Καραϊσκάκης Α.Ε." είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για τον Λαυρεντιάδη, δεδομένου οτι οι δανειακές υποχρεώσεις της ΑΕ εκπνέουν το 2019 ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει τη διαχείριση του γηπέδου για άλλα 44 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως μετά την αποπληρωμή των δανείων η εταιρεία θα αποτελέσει πραγματικό επιχειρηματικό "φιλέτο". Και για τον Σωκράτη Κόκκαλη όμως το deal είναι προσοδοφόρο : Παίρνει στα χέρια "ζεστό χρήμα" και παράλληλα παραμένει το απόλυτο αφεντικό χωρίς να βάζει στην ΠΑΕ κανένα συνεταίρο, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να παρέμβει.

Απορίες
Προκύπτουν δύο απορίες μόνο σχετικά με την εμπλοκή Λαυρεντιάδη στα του Ολυμπιακού :

1) Με ποιά λογική ο Κόκκαλης φέρεται να ζητούσε από τους Μαρινάκη - αφούς Αγγελόπουλους 25 εκ. ευρώ για το 10% σε ΠΑΕ και Θρύλος ΑΕ, ενώ στον Λαυρεντιάδη ουσιαστικά προσέφερε το ίδιο ποσοστό αντί 10 εκ. ευρώ; Έπεσε τόσο η αξία της ΠΑΕ ξαφνικά ή ο Λαυρεντιάδης απλά ψώνισε σε περίοδο... εκπτώσεων;

2) Το σημαντικότερο : Στις 25/05/2009, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε πεί : "Το Δ.Σ. έχει το δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει ορισμένους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του Μ.Κ. εφόσον θα θεωρήσει ότι η παρουσία τους στη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτό που λέμε εμείς ολυμπιακό αίσθημα, ολυμπιακή ιδέα και προσήλωση στις ιδέες του Ολυμπιακού". Γιατί έκλεισαν - πιο σωστά, δεν άνοιξαν ποτέ - οι πόρτες της ΠΑΕ για να μπουν επιχειρηματίες που θα είχαν σίγουρα τη θέληση να μπούν, με τα ίδια ποσά που πέφτουν σήμερα και αντί αυτού μπαίνει μετά βαϊων και κλάδων στην ΠΑΕ ο Λαυρεντιάδης, που δεν ξέρει καλά καλά τι χρώματα φοράμε; Ο Λαυρεντιάδης που λίγους μόλις μήνες πριν ήταν προ των πυλών της ΑΕΚ; Ο Λαυρεντιάδης δηλαδή ανταποκρίνεται σε αυτό που λέμε εμείς ολυμπιακό αίσθημα, ολυμπιακή ιδέα και προσήλωση στις ιδέες του Ολυμπιακού;

Η μοναδική λογική εξήγηση που υπάρχει στα δύο ερωτήματα, είναι πως η επιλογή Λαυρεντιάδη έγινε με κριτήριο πως ο επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται καθόλου να αναμιχθεί με το management της ΠΑΕ (λέγεται μάλιστα ότι δεν είναι και ιδιαίτερα φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου), κάτι το οποίο τον καθιστά αυτομάτως ιδανικό συνεργάτη για τον Socrates, ο οποίος θα εξακολουθήσει να έχει το απόλυτο κουμάντο του Ολυμπιακού, δίχως "ενοχλητικές" παρεμβάσεις. Θα μπορεί δηλαδή να πηγαίνει όπως πάντα στα Δ.Σ. της ΠΑΕ και να αποφασίζουν όλοι παμψηφεί ότι πεί ο πρόεδρος. Όπως γίνεται δηλαδή χρόνια τώρα...

Ίδωμεν... Πάντως από νεαρούς φιλόδοξους επιχειρηματίες που έμπλεξαν με τα ΜΜΕ, ο Ολυμπιακός έχει πικρή πείρα (Κοσκωτάς). Και όχι τίποτε άλλο, αλλά οι συμπτώσεις ανατριχιαστικές : Ο Ολυμπιακός και τότε είχε πρόβλημα ρευστότητας, και τότε ήταν κυβέρνηση το ίδιο κόμμα με σήμερα, και τότε το επώνυμο του πρωθυπουργού ήταν "Παπανδρέου". Φτου κακά...