Γιάννης "Χουάν" Μπουμπλής : Ένας... Αιγαλεώτης απ'την Αργεντινή...
Με το που μπήκε στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο "καπετάνιος" Γιώργης Βαρδινογιάννης έδειξε πως ακριβώς αντιλαμβάνεται την ισονομία τόσο αυτός, όσο και ο σύλλογος που εκπροσωπούσε : Το Δεκέμβριο του 1979, ο Παναθηναϊκός θα φέρει στην Ελλάδα έναν επιτελικό μέσο απ'την Αργεντινή, τον οποίο παρουσιάζει ως Χουάν (Γιάννη) Μπουμπλή, ομογενή απ'την χώρα της Λατινικής Αμερικής με καταγωγή απ'το... Αιγάλεω. Ο Γιάννης "Χουάν" Μπουμπλής γεννήθηκε στις 8 Mαρτίου 1954 στο Σάντο Τομέ της Αργεντινής και ξεκίνησε την καριέρα του στη Nιούελς Όλντ Mπόις. Ο Μπουμπλής είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό απ'το 1975, ήρθε μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά αλλά τελικά θα επιστρέψει στην πατρίδα του (την κανονική) και το 1977 κατέληξε στην Mπαρακίλα Tζούνιορς της Kολομβίας. Την επόμενη σεζόν (1978-1979) αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς και το Δεκέμβρη του 1979 "πατάει" για δεύτερη φορά Ελληνικό έδαφος...Ο... βέρος Αιγαλεώτης δεν ήξερε γρι Ελληνικά, αλλά ένα telex της ομοσπονδίας της Αργεντινής επιβεβαίωνε την Ελληνική ιθαγένειά του 25χρονου "ομογενή". Στις 20/05/1975 ο Δήμος Αιγάλεω φαίνεται πως είχε εκδώσει πιστοποιητικό αναγνωρίζοντας το όνομα "Μπουμπλής", βάσει του οποίου η ΕΠΟ του εξέδωσε αθλητικό δελτίο στις 20/12/1979. Έτσι ο "ομογενής" Μπουμπλής αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στον Παναθηναϊκό, καθώς υπήρχε νομοθεσία που απαγόρευε τις μεταγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών την περίοδο του Δεκεμβρίου.
Στις 11 Μαΐου του 1980, το στάδιο Καραϊσκάκη φιλοξενεί το 192ο ντέρμπι μεταξύ των δυο αιωνίων αντιπάλων. Ανήμερα του αγώνα τα εισιτήρια στην μαύρη αγορά στην Ομόνοια, φτάνουν τις 2.000 δρχ. Πριν από το ντέρμπι ο Ολυμπιακός καταθέτει ένσταση πλαστοπροσωπίας για τη συμμετοχή του Γιάννη Μπουμπλή. Με γκολ του Νικολούδη στο 37' ο Ολυμπιακός του Κάζιμιρ Γκόρσκι κέρδισε τον Παναθηναϊκό του Μπρούνο Πεζάολα και όλα έδειχναν πια ότι ο τίτλος θα κρινόταν σε μπαράζ μεταξύ Ολυμπιακού και Αρη. Τρεις μέρες μετά το ντέρμπι στο Φάληρο, ο Σπύρος Μήτσης αποκαλύπτει στην "Ελευθεροτυπία" ότι ο Πεζάολα δέχτηκε πιέσεις και παρεμβάσεις για τη σύνθεση της ομάδας απ'τη διοίκηση του Παναθηναϊκού την παραμονή του ντέρμπι. Κανένα πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό και τη συμμετοχή του Μπουμπλή με τον Ολυμπιακό να κατακτά στο μπαράζ με τον Άρη τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο.
Την επόμενη σεζόν, παρά την κόντρα για το θέμα Μπουμπλή, ο Βαρδινογιάννης φέρνει άλλους δύο Λατινοαμερικάνους... ομογενείς : Τον Αγκουερόπολι που έπαιζε σαν "Αργυρόπουλος" και τον Αλφάρο που αγωνιζόταν με το όνομα "Μπιστάκης". Η κόντρα για τον "Μπουμπλή" συνεχίστηκε και η παρατεινόμενη ατιμωρησία του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με τις τακτικές που έδειχνε πως ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει ο Βαρδινογιάννης, ωθεί τον αντι-Βαρδινογιαννισμό στα άκρα. Προς το τέλος της σεζόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί προς το τέλος του αγώνα, γίνεται το... colpo grosso : Ο Κόβης κάνει πέναλτι στον Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο διαιτητής Κυφωνίδης καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πέφτουν πάνω στο διαιτητή και τον πείθουν να πάρει... πίσω το πέναλτι και να δώσει οφσάϊντ. Είναι η μέρα που καταρρίφθηκε ο μύθος πως "οι ποδοσφαιριστές δε κερδίζουν τίποτε με τις διαμαρτυρίες". Ο Κυφωνίδης παίρνει πίσω το πέναλτι και δίνει οφσάϊντ, η εξέδρα παίρνει φωτιά, ο Θωμάς Μαύρος "την πέφτει" στο διαιτητή στα αποδυτήρια (και θα τραβιέται για χρόνια στα δικαστήρια) και το γνωστό σύνθημα "Απόψε ο ΠΑΟ θα πεθάνει, στο φέρετρο θα βάλουμε και το Βαρδινογιάννη" κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα γήπεδα.
Ο Βαρδινογιάννης φιτιλιάζει τον Νταϊφά, παίρνοντας τον Ιούλιο του 1981 στον Παναθηναϊκό τους Γιάννη Κυράστα και Μάϊκ Γαλάκο, που χαρακτηρίζονται προδότες απ'τον κόσμο του Ολυμπιακού. Η... τύχη (λέεεμε τώρα...) τα φέρνει έτσι ώστε η σεζόν 1981-1982 να ξεκινήσει με ντέρμπι "αιωνίων" το οποίο θα γινόταν στην Πάτρα : Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για μεγάλες φασαρίες, καθώς άλλο να αναμετρώνται οι ομάδες στην Αττική και άλλο εκτός Αττικής. Το ντέρμπι έγινε στην Πάτρα, παρουσία 20.000 οπαδών κάτω από δυνατή βροχή και φανατισμένο κλίμα και έληξε 1-1. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο 10ο λεπτό με τον... Μπουμπλή και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 80' με τον Τάσο Μητρόπουλο.
Ο Νταϊφάς κορυφώνει την πολεμική ενάντια στον υφυπουργό Αθλητισμού, Κίμωνα Κουλούρη και τον κουμπάρο του, Γιώργο Βαρδινογιάννη για το θέμα Μπουμπλή. Ερωτώμενος για το θέμα Μπουμπλή και τη διαμάχη με τον Ολυμπιακό, ο Βαρδινογιάννης δηλώνει : "Γκρινιάζουν, γιατί θα τους καρφώνει σε κάθε ματς". Ο Μπουμπλής γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού που τον υποδέχονται πάντοτε με το "Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής".
Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1981, η Λάρισα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό. Ο αγώνας τελείωσε 2-2 και αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, η Λάρισα κατέθεσε ένσταση για κακή συμμετοχή του Χουάν Μπουμπλή, υποστηρίζοντας πως δεν είναι Έλληνας. Η Λάρισα έκανε την αρχή σε μια ιστορία που είχε "τσιγκλήσει" όλη την ποδοσφαιρική ομάδα και στη συνέχεια ο Σταύρος Νταϊφάς, έξαλλος με τις πρακτικές του κουμπάρου του, πέρασε στην αντεπίθεση "στολίζοντας" Παναθηναϊκό και Βαρδινογιάννη. Το πράγμα προχώρησε και ακολούθησε η ποινική δίωξη του εισαγγελέα Καλογερογιάννη σε παίκτη και ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Με τη διαμάχη Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού για το θέμα Μπουμπλή να συνεχίζεται, ο Ολυμπιακός κληρώνεται σε νοκ-άουτ αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό. Ο αγώνας θα γινόταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Ιανουάριο του 1982 και έμελλε να γίνει ο αγώνας που θα έπρεπε προβάλλεται στα σεμινάρια διαιτησίας της FIFA και της UEFA ως... παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο Παναθηναϊκός τελικά θα πάρει την πρόκριση με νίκη 3-2 επί του Ολυμπιακού στην παράταση χάρη σε τρία γκολ του... διαιτητικού διδύμου Δέδε - Ζλατάνου (του... εξυγιαντή) και Βουράκη (του... καθηγητή διαιτησίας). Ο Ολυμπιακός στο 6ο λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2, είδε :
* Στο 2ο λεπτό να δίνεται μουσαντένιο πέναλτι στον Παναθηναϊκό, το οποίο εκτέλεσε ο Άγγελος Αναστασιάδης (ναι, ο "δεσπότης") αλλά απέκρουσε ο Σαργκάνης.
* Στο 15ο λεπτό να ακυρώνεται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ γκολ του Τάσου Μητρόπουλου ως οφσάϊντ αρχικά και μετά επειδή δε τους έβγαινε, το βάφτισαν... επιθετικό φάουλ (θα ήταν το 0-3).
* Να μη δίνεται πεντακάθαρο πέναλτι στο Μάϊκ Γαλάκο στα μέσα του ημιχρόνου.
* Να δίνονται άλλα δύο (!) "πέτσινα" πέναλτι στην Πανάθα για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση!
Ο Ολυμπιακός "έβραζε" για την αντιμετώπιση που έτυχε για άλλη μια φορά και κλιμάκωσε την επίθεση κατά του Παναθηναϊκού. Ο Σταύρος Νταϊφάς χαρακτήρισε "κατάρα του αθλητισμού" τον ΓΓΑ, Κίμωνα Κουλούρη και ασόβαρο τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού που τον κατηγόρησε οτι "χρησιμοποιεί βρώμικα μέσα". Ο Νταϊφάς είπε "ο Παναθηναϊκός λέει οτι ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί βρώμικα μέσα. Αυτό είναι ψέμα, γιατί δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την υπόθεση Μπουμπλή, που είναι ένα απ'τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου".
Κάπου εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του Αιγαλεώτη απ'την Αργεντινή, του Μπουμπλή. Το πραγματικό όνομα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή ήταν Χουάν Ραμόν Ρότσα, όπως είχε γραφτεί στον τύπο, ουδεμία σχέση με την Ελλάδα είχε και καμμιά συγγένεια δεν είχε με τον Ιωάννη Μπουμπλή, δημότη Αιγάλεω, ο οποίος δεν ήταν εν ζωή! Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε τα στοιχεία ενός νεκρού για να βαφτίσει "Μπουμπλή" το Ρότσα. Επίσης, αποδείχθηκε πως το περίφημο telex απ'την ομοσπονδία της Αργεντινής που επιβεβαίωνε την Ελληνική ιθαγένεια του Ρότσα, ήταν πλαστό! Τον Απρίλιο του 1982 το κέντρο της Αθήνας γεμίζει από φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι διαδηλώνουν για την υπόθεση Μπουμπλή, πριν από αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον... ΟΦΗ.
Λίγο αργότερα τελείωσε το πρωτάθλημα με ισόβαθμους τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αρχισε τότε ένα απίστευτο σίριαλ για τη διεξαγωγή του μπαράζ : Εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης Ρότσα-Μπουμπλή και ο Ολυμπιακός απειλούσε να μην κατεβεί στο μπαράζ αν δεν τιμωρούσαν τα αρμόδια όργανα τον Παναθηναϊκό. Την Παρασκευή 25 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες πριν από το μπαράζ του Βόλου, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δηλώνει πως "ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στον αγώνα" και "χαρίζει τον τίτλο στον Νταϊφά". Την επόμενη ημέρα με ψήφους 7-3 το ΑΣΕΑΔ ΑΘΩΩΝΕΙ τον Παναθηναϊκό για την υπόθεση Μπουμπλή και ο Βαρδινογιάννης ανακαλεί την απόφαση του να μην κατέβει ο Παναθηναϊκός στο μπαράζ. Ο Ολυμπιακός παίρνει την εκδίκηση του στις 29 Ιουνίου στο Βόλο, όπου κέρδισε με 2-1 τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το 3ο συνεχόμενο πρωτάθλημα του.
Στις 29/09/1982 μετά απο μαραθώνιες μάχες στις αίθουσες των δικαστηρίων, θα αφαιρεθεί τελικώς η Ελληνική ιθαγένεια από τους παράνομα "Ελληνοποιημένους" ποδοσφαιριστές : Χουάν Ραμόν Ρότσα "Μπουμπλή", Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ από το συμβούλιο της Επικρατείας. Καμμία - φυσικά - αγωνιστική κύρωση δεν επεβλήθη στον Παναθηναϊκό. Στις 06/06/1986 ο Χουάν Ραμόν Ρότσα "Μπουμπλής" ορκίστηκε Έλληνας δίνοντας οριστικά τέλος στην ευωδιαστή ιστορία "Ελληνοποίησης" του. Μια ιστορία στην οποία ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη δεν τιμωρήθηκε ποτέ...
Geia soy re magka. Oles oi omades ston kosmo bazoyn ta kypella tous se bitrines. Eseis ta bazete se klaser stis biblio8hkes(to epiases e?). Ainte pou egines 1 xronou kai epiases to Rotsa sto stoma sou
ΑπάντησηΔιαγραφήki alles ta kleidwnoun sthn paiania (to piases e?). exeis dikio re magka, den prepei na pianei to rotsa sto stoma toy giati einai profanes apo ta xarakthristika toy oti einai ellhnas..ama toy valeis ki ena ftero sto kefali isa poy ton onomazeis kai kathisto vouvalo. Kai mh sou pw oti einai kalytero apo to "mpoymplis"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλετε να πείτε πως ο Λοσάντα ήταν Έλληνας? Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή...
ΑπάντησηΔιαγραφή