4 Απρ 2008

Α-Βιταμίνωση...

Οι δηλώσεις του Τζόρτζεβιτς περί... κώματος και αδυναμίας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν αίσθηση (λες και δε το βλέπαμε). Στη σημερινή "Goalnews" λοιπόν, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο - έρευνα σχετικά με το θέμα. Διαβάστε και τα συμπεράσματα δικά σας :

"Α-βιταμίνωση!
ΤΩΝ Γ. ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ & ΧΡ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
www.goalday.gr, 04/04/2008

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι ζούμε στην εποχή των ποδοσφαιριστών-ρομπότ, παικτών δηλαδή που χρειάζεται να έχουν αστείρευτες δυνάμεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς και επίπονες υποχρεώσεις τους, ειδικά όταν πρόκειται για ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ζητούμενο, λοιπόν, για όλες τις ομάδες υψηλού επίπεδου είναι η κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη, ώστε οι ποδοσφαιριστές να είναι σε θέση να "βγάλουν" χωρίς να... αγκομαχούν τα πολλά και δύσκολα παιχνίδια σε μία σεζόν.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό είναι τραγική σχετικά με τις δυνάμεις που έχουν οι παίκτες του -ειδικά τους τελευταίους μήνες- και το ρεπορτάζ από του Ρέντη είναι αποκαλυπτικό για όσα συνέβαιναν γύρω από την επιστημονική στήριξη της ομάδας. Είναι γνωστό πως όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο τομέα και αυτό, γιατί οι ρυθμοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι εξαντλητικοί και οι απαιτήσεις μεγάλες.

Τι αποκαλύπτει, λοιπόν, το ρεπορτάζ αναφορικά με την επιστημονική υποστήριξη (υπεύθυνος ήταν ο Ομηρος Εμμανουηλίδης) που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού μέχρι πριν από λίγο καιρό; Οτι -βάσει των αιματολογικών εξετάσεων που έκαναν οι "ερυθρόλευκοι" - είναι "καμένοι" σε σημείο που δεν παίρνει άλλο. Είναι αλήθεια πως ο αιματοκρίτης πολλών ποδοσφαιριστών είναι σε τραγικά επίπεδα, ο Τζόρτζεβιτς "ξέσπασε" λέγοντας ότι αισθάνεται σαν να είναι σε "κώμα" και αυτά τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν μόνα τους.


Βιταμίνες για ομάδες Γ' Εθνικής
Ανθρωποι, λοιπόν, που ξέρουν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα επισημαίνουν ότι οι βιταμίνες που έπαιρναν οι παίκτες όχι απλά δεν ήταν χρήσιμες για τις αυξημένες υποχρεώσεις των "ερυθρόλευκων", αλλά -όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν- "ήταν για να τις χρησιμοποιούν ομάδες Γ' Εθνικής". Σίγουρα, όμως, όχι ο Ολυμπιακός με γεμάτη χρονιά σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά το παιχνίδι με την Τσέλσι στο Λονδίνο οι Πειραιώτες έδειχναν να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους και έλεγαν μεταξύ τους. "Πώς να τους κοντράρουμε; Μας περνούσαν λες και ήμασταν σταματημένοι. Μας είχε βγει η γλώσσα να τρέχουμε πίσω τους και δεν μπορούσαμε να τους προλάβουμε".

Τις πετούσαν 20 από τους 25 παίκτες!
Eνα επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο έχει να κάνει και με την αντίδραση των παικτών για τις βιταμίνες που τους δίνονταν, ναι αυτές που χρησιμοποιούν ομάδες Γ' κατηγορίας, όπως λένε πλέον στου Ρέντη. Τι τις έκαναν τις συγκεκριμένες βιταμίνες οι ποδοσφαιριστές της ομάδας; Η απάντηση είναι απλή. Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, οι είκοσι από τους 25 "ερυθρόλευκους" τις πετούσαν στον κάλαθο των αχρήστων και -όπως λέγεται στου Ρέντη- το έκαναν, διότι ήταν βιταμίνες που παίρνει ένας απλός άνθρωπος στην καθημερινότητά του και δεν προσέφεραν το παραμικρό. Καμία σχέση, δηλαδή, με την εξειδίκευση που υπάρχει για παράδειγμα όχι στην Τσέλσι, αλλά σε άλλες ομάδες μικρότερου βεληνεκούς από τον Ολυμπιακό της Super League. Και αυτό το έλεγαν οι "ερυθρόλευκοι" στου Ρέντη. Τι έγινε; Οι απαντήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, όπου η έλλειψη σιδήρου είναι το κυρίαρχο πρόβλημα.

Ισοτονικά πριν από τα παιχνίδια
Η σωστή προετοιμασία -από επιστημονικής πάντα άποψης- μίας ομάδας είναι ουσιαστικά το Α και το Ω και πολύ ορθά οι "ερυθρόλευκοι" είχαν προνοήσει για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης (του επιστημονικού συνεργάτη), όπως άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού. Το να σχολιάζουν, όμως, επικριτικά οι ίδιοι οι παίκτες τα ισοτονικά ποτά που τους δίνονταν πριν από τα παιχνίδια, λέγοντας πως αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνονται σε ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους, φανερώνει πολλά. Τι υποστήριζε βασικός παίκτης της ομάδας πριν από λίγο καιρό; "Πώς να κάνουμε άνοιγμα, πώς να βγάλουμε κόντρα στην Τσέλσι, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αντεπίθεση σε ομάδες του πρωταθλήματός μας. Με τι δυνάμεις; Γίνεται πίνοντας... να γίνει η σωστή δουλειά; Αραγε οι παίκτες της Τσέλσι έπιναν ότι κι εμείς πριν από τα παιχνίδια ή είχαν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη;".

Οι εξετάσεις και οι λύσεις
Οι εξετάσεις που κάνουν οι ποδοσφαιριστές μίας ομάδας έχουν σκοπό να δείξουν σε τι κατάσταση βρίσκονται από πλευράς δυνάμεων ("αποθέματα" σιδήρου, για παράδειγμα), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τον επιστημονικό συνεργάτη. Στους παίκτες είναι φυσικό να χρειάζεται αυτή η στήριξη από συμπληρώματα, αλλά και από τη σωστή διατροφή. Αυτό, βέβαια, δεν είναι θέμα του γιατρού ούτε του γυμναστή, αλλά άπτεται της ασχολίας του επιστημονικού συνεργάτη. Οταν, λοιπόν, οι εξετάσεις δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποσότητα σιδήρου αρκετών παικτών, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί ο οργανισμός των ποδοσφαιριστών που παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Χρειάζεται, δηλαδή, να γίνουν ορισμένα πράγματα, ώστε να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που μιλάμε για ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι σε ερασιτεχνική κατηγορία.

Έξαλλος ο Κόκκαλης
Κάποια στιγμή όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να μη φθάσουν στα αυτιά του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος εξοργίστηκε με όσα συνέβαιναν στην ομάδα. Η απόφαση, άλλωστε, του ισχυρού άνδρα των πρωταθλητών για απομάκρυνση και όσων είχαν πάει στου Ρέντη με εισήγηση Λεμονή φανερώνει πολλά για τις ευθύνες που καταλόγιζε ο Κόκκαλης στο συγκεκριμένο θέμα. Το "Goal" επικοινώνησε χθες βράδυ με τον κ. Εμμανουηλίδη ζητώντας την άποψή του για την κακή εικόνα των εξετάσεων των "ερυθρόλευκων", αλλά ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης των "ερυθρόλευκων" αρνήθηκε ευγενικά να μιλήσει".


Στα μέσα Μαρτίου, ο δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης είχε πρωτοασχοληθεί με το θέμα, πολύ πριν την "τεσσάρα" του ΟΑΚΑ και πολύ πριν το... τρεμάμενο ξέσπασμα του Τζόρτζεβιτς. Τι έλεγε τότε; Τα έχουμε μαζέψει όλα εδώ. Πλέον, με το θέμα να'χει πάρει διαστάσεις, μιλάει σε νέο του άρθρο με ονόματα :

"Διαφορετικές οι δηλώσεις προ της τεσσάρας
ΣΤΟΝ Ολυμπιακό ήτανε η σειρά του Τζόλε να σπάσει τη σιωπή του. Και δεν ήτανε μόνο τα ντόρτια από την ΑΕΚ που τον ενόχλησαν, όπως είπε. Ητανε και το πέναλτι που έχασε. Προ της τεσσάρας, βέβαια, οι δηλώσεις ήτανε διαφορετικές. Και δεν μιλάμε για αγωνιστικά θέματα. Μετά το ματς με τη Βέροια είχε βγει ο Πατσατζόγλου κι είχε ζητήσει «να μας αφήσουνε ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας». Είχε καταλάβει ο Λεμονής το κακό που ερχότανε και ήθελε στήριξη. Ο Πατσατζόγλου του την έδωσε, αλλά ο Κόκκαλης είχε ήδη αποφασίσει. Μέσα στην βδομάδα ο Τάκης είχε τελειώσει. Η ομάδα πέρασε μπροστά τέσσερις πόντους κι ήτανε η σειρά του Γκαλέτι ν' αρχίσει τις φιλοφρονήσεις. Αφού πλέον είχε το πρωτάθλημα στην τσέπη του, δεν δίστασε να δηλώσει ότι μόλις το πάρει και τυπικά θα το αφιερώσει στον Λεμονή.

Ούτε τζόκινγκ δεν μπορεί να κάνει
Ο ΤΖΟΛΕ, όμως, το άλλαξε το βιολί : "Δεν μπορώ να ακούω ότι ο Ολυμπιακός χτίζει ομάδα". Ποιος το έλεγε αυτό; Ο Λεμονής βέβαια. Σε κάθε ευκαιρία κι ύστερα μάλιστα από θετικά αποτελέσματα φρόντιζε να κρατάει πισινή: "Δεν ξέρω αν θα πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά χτίζουμε ομάδα για τα επόμενα δύο τρία χρόνια". Για να δώσει πίστωση χρόνου στον εαυτό του, όπως έγραφα τότε. Ο Τζόρτζεβιτς, λοιπόν, δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγάλει τον Λεμονή στη σέντρα, λέγοντας επίσης ότι "οι εξετάσεις έδειξαν ότι είμαι στα πρόθυμα να πέσω σε κώμα". Και δεν είναι ότι ο Τζόρτζεβιτς δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του λόγω Μάλμπορο. Οπως επίσης σας έχω γράψει για άλλον ποδοσφαιριστή και σήμερα λέω ότι είναι ο Στολτίδης, οι ειδικοί είπανε ότι στην κατάσταση που είναι ούτε τζόκινγκ δεν μπορεί να κάνει. Οχι να παίξει μπάλα. Τόσο σωστή δουλειά έγινε φέτος στον Ολυμπιακό".

Άντε να δούμε που θα μας βγάλει αυτή η ιστορία...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατακαημενε Ολυμπιακε πως σε καταντουν ετσι? :((((